Előfizetés

Rost Andrea színei

Rost Andrea sokszínű pályájának áttekintését adja a világhírű szoprán új lemeze. Az énekesnőnek nem volt olyan határozott elképzelése a válogatásról, mint más felvételeknél, ezért is kapta a Colours címet a korong.

"Karrieremről, énekesi egyéniségemről, emberi habitusomról jól tájékoztatja a hallgatót az anyag. A lemez Gounod Rómeó és Júlia című operájának a részleteivel kezdődik - Júliával debütáltam végzős zeneakadémiai növendékként az Erkel Színházban. A végén Verdi Otellójának Desdemonájához érkezem, ez talán a legdrámaibb szerep az albumon hallhatók közül" - mondta Rost Andrea az MTI-nek.

A Magyar Rádióban korábban készült felvételeket néhány újjal egészítették ki. A CD-t lemezbemutató koncerteken ismerheti meg a közönség. "Tanulságosak és nagy élményeket adnak ezek az estek. Visszaigazolják, hogy a válogatás érdekes, megjegyzem, az első lépéseknél az azóta elhunyt Fodor Géza adott tanácsokat, amelyekért igen hálás vagyok".

Leoncavallo Bajazzók című operájából az énekesnő által színpadon még sosem játszott Nedda áriája is felkerült az anyagra, egyfajta kifejezéseként annak, hogy Rost Andrea szívesen mutatkozna be ebben a szerepben is. Puccini utolsó művében, a Turandotban Szegeden és a Művészetek Palotájában Liut alakította egy-egy alkalommal, új felkérés esetén ez a szólam is a repertoárja gyakrabban énekelt szerepei közé sorolódna. "Közel állnak hozzám ezek a megható karakterek, az odaadó, áldozatos hősnők" - jegyezte meg.

Debrecentől Cegléden át Miskolcig és Egerig számos helyen volt és lesz még lemezbemutató koncertje, ezek zongorakíséretes estek, amelyeken az énekesnő beszél is, elmondja az áriákhoz fűződő személyes történeteit.

"Mozart-művekből is énekeltem ezeken a hangversenyeken, mert előbb a Figaro házasságában Susanna, később a Grófné meghatározó állomása a pályámnak. Ezek nem szerepelnek a lemezen, hiszen létezik külön Mozart CD-m és DVD-m. Jövőre kicsit változtatok, a francia szerepekből többet illesztek a műsorba. Szeretném az ország nyugati fertályán is megismertetni az albumot" - fűzte hozzá Rost Andrea.

Mint mondta, a közönség fogadtatása azt is jelzi számára, hogy az embereket igenis érdekli az úgynevezett "magas kultúra", ha megfelelő figyelemmel nyújtják nekik, az őszinteség, a nyíltság is "kifizetődő". Rost Andreának szakmai szempontból is érdekesek a tapasztalatok, Miskolcon például az ottani művészeti karon tanuló fiatal énekesek keresték meg a koncert után.

A CD-n Kovács János vezényletével az MR Szimfonikusok kísérik Rost Andreát, az egyik Otello-részletben Gémes Katalin működik közre. Az albumot a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) jelentette meg.

Folytatódik az Alice Csodaországban című film

Folytatás készül a Johnny Depp-pel forgatott Alice Csodaországban című filmhez: a Disney filmstúdió 2016 májusában akarja bemutatni a produkciót.

A Kalapost játszó Johnny Depp az új mesében is együtt játszik majd az Alice-t alakító Mia Wasikowskával. 
im Burton rendező 2010-ben debütált Alice-feldolgozása két Oscar-díjat (jelmez és látvány), valamint két Bafta-díjat is kapott. A film világszerte nagy sikert aratott, globális forgalmazását egymilliárd dollár feletti jegybevétellel zárta. 

A The Hollywood Reporter értesülése szerint azonban a folytatás megrendezéséről James Bobinnal, a Muppets alkotójával állapodott meg a Disney.
http://www.hollywoodreporter.com/news/alice-wonderland-2-johnny-depp-659272?

Anilogue Nemzetközi Animációs Fesztivál tizenegyedszer

A tizenegyedik alkalommal kerül sor az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválra Budapesten. November 27. és december 1-je között az Uránia és Toldi mozi termeiben idén öt egész estés animáció és harminchárom rövidfilm versenyez majd a világ minden tájáról.

A verseny mellett a program több, Romániában élő magyar művész munkáját is bemutatja, továbbá lesz Anime Haiku japán válogatás, valamint gyermek és felnőtt workshopok, ahol ki-ki belekóstolhat az animációkészítés rejtelmeibe. A fesztivál nyitófilmje Ari Folman, a Libanoni keringő rendezőjének legújabb alkotása, A futurológiai kongresszus lesz.