Előfizetés

Tilos a szabadban sütögetni, mert szennyezi a levegőt

Publikálás dátuma
2013.11.27. 19:58
Ezt a pekingi árust még nem találta meg a hatóság. Fotó: Lintao Zhang, Getty Images.
Peking egyes kerületeiben háborút indítottak a szabadban sütött húsok ellen, és a hatóságok már több mint ötszáz szenes grillező berendezést vontak ki a forgalomból. Állítólag a levegő tisztaságának védelme vezette őket.

Az elsősorban a muzulmán konyha részeként ismert, igen elterjedt "jang rou csuanr", vagyis a nyársra tűzött, sült apró kis birkahúsok az alkalmi, utcai "gyorsétkezés" egyik kedvelt és olcsó alternatíváját jelentik. Nem túl komoly infrastruktúrát igénylő szettjeiket - épp a füst miatt - közterületen állítják fel az árusok. Gyakran kis éttermek mellett találni őket a szabadban.

A fővárosi önkormányzat korábban már jelezte, hogy szmogriadó esetén szigorúbban fognak fellépni a füstös tevékenység ellen, de sajtóbeszámolók szerint a járőrök már túl vannak egy három hónapos kampányon, amelynek során darabokra fűrészelték fém nyársak százait, a primitív bádogkellékeket pedig használhatatlanná tették, vagy megsemmisítették.

A kínai internetes oldalakon sokan kétségeiket fejezték ki a pekingi szmog elleni fellépés ezen formájának hatékonyságát illetően. Úgy vélték, hogy az intézkedések hatása a főváros levegőjének minőségére még akkor is enyhén szólva is megkérdőjelezhető, ha az árusok - belátván, hogy mekkora kárt okoztak a környezetnek - nem tesznek szert újabb nyársakra.
Mint kiderült, a közterületet megtisztítók inkább lakossági panaszok nyomán léptek akcióba. A lakóközösségek a helyi hivataloknál a sütögetés miatt terjengő szagok és a füst ellen emeltek szót.

A médiában megszólaltatott környezetvédelmi illetékes maga is elismerte, hogy ez csak helyi és nagy valószínűséggel átmeneti megoldás. Az "igazi" környezetvédelemnek az autók üzemanyagának minőségi javításával, a nagy dízel teherautók károsanyag-kibocsátásának visszafogásával kell kezdődnie Pekingben és a térségben - jegyezte meg Ma Csün.

A húszmilliós kínai főváros lakói egyre gyakrabban szenvednek a fojtó, szemfájdító, köhögésre ingerlő, sűrű szmogos levegőtől. A 2,5 mikron átmérőjű, vagy annál kisebb porszemcsék mennyisége egy köbméter levegőben gyakorta meghaladja a 200 mikrogrammot, ami már a "nagyon egészségtelen" kategóriának felel meg.

A szakemberek szerint a fővárosi levegőszennyezettségért a széntüzelés mellett a hatalmasra duzzadt autópark a felelős: Pekingi útjain már 2012-ben több mint 5 millió autó futott. A fővárosi önkormányzat a helyzet kezelésére cselekvési programot dolgozott ki, a központi kormány új szigorító intézkedéseket hozott, és sokmilliárdos költségvetést rendelt hozzájuk.

Washington vitatja a kínai légtérellenőrzést

Publikálás dátuma
2013.11.27. 19:43
Gyakorlatoznak a kínai néphadsereg gépei. Fotó: Feng Li/ Getty Images.
Egyre feszültebb a helyzet a Kelet-kínai-tenger térségében, miután sem az Egyesült Államok, sem Japán nem hajlandó elismerni a Kína által egyoldalúan kiterjesztett új légvédelmi zónát. Az Egyesült Államok kedden két B-52-es bombázót irányított a térségbe, a Guamról felszállt gépek átrepültek a vitatott légtéren, anélkül, hogy azonosították volna magukat, ahogyan azt Peking megkövetelné. A Pentagon bejelentése szerint a két B52-es bombázón nem volt fegyver. Kínában közölték, ellenőrizték az amerikai harci gépek repülését, s a kínai légvédelem folyamatosan monitorozza a zónában a légiforgalmat.

Japán már korábban bejelentette: nem fogadja el a kínai légvédelmi zóna kiterjesztését, amely így a Kína és Tajvan által vitatott hovatartozású, japán fennhatóság alatt lévő Szenkaku-szigetek fölé is kiterjed. Abe Sinzo japán kormányfő az alsóházban követelte, Kína vonja vissza e lépést. Abe közölte, Japán megvédi az ország területét, területi vizeit és légterét. "Határozottan, de nyugodtan válaszolunk minden lépésre, amely erővel akarná a status quo-t megváltoztatni" - mondta a japán miniszterelnök. A szombati kínai lépést követően hétfőn berendelték a külügyminisztériumba Kína tokiói nagykövetét, s Szaiki Akitaka japán külügyminiszter-helyettes tiltakozását fejezte ki.

A kínai lépések Tokió aggodalmai szerint a polgári repülés biztonságát is fenyegetik. A Kelet-kínai-tengert érintő útvonalakon repülő két japán légitársaság, a JAL és az ANA keddtől már nem hajlandó menetrendszerű járataik repülési útvonaláról Pekinget előzetesen tájékoztatni.

Caroline Kennedy, az Egyesült Államok új nagykövete első tokiói beszédében bírálta a kínai lépést. "A Kína által hozott egyoldalú intézkedés aláássa a térség biztonságát, s kísérletet tesz a Kelet-kínai-tengeren a fennálló helyzet megváltoztatására" - mondta az új misszióvezető. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter kijelentette, hogy az amerikai-japán védelmi szerződés a Szenkaku-szigetek (kínai nevén Diaoju) területére is vonatkozik. A CNN jelentése szerint a térségbe készül Joe Biden amerikai alelnök, aki Tokiót, Pekinget és Szöult is felkeresi jövő heti körútján.

Berlusconi elvesztette mentelmi jogát

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2013.11.27. 19:18
Talán most ráfagy a mosoly Berlusconi arcára. Fotó: Getty Images.
Az olasz felsőház megszavazta Silvio Berlusconi kizárását, és a volt kormányfő ezzel elvesztette mentelmi jogát. A szavazást majdnem négy hónappal azt követően rendezték meg, hogy az olasz semmítőszék helybenhagyta négy éves börtönbüntetését, amelyből egyetlen egyet sem kell rács mögött eltöltenie.

A parlamenti vita előtt és alatt Berlusconi római főhadiszállása, a Palazzo Grazioli, valamint a szenátus épülete előtt néhány százan tüntettek a kizárás ellen. A létszám messze elmaradt a médiacézár által várttól, a Forza Italia illetékesei szerint mindez azért történhetett meg, mert a hatóságok „feltartóztatták” a Berlusconi-hívőket szállító buszokat. Berlusconi táborát az is felbőszítette, hogy a rendőrség leszedte a Grazioli Palota bejáratánál elhelyezett „Államcsíny” feliratú transzparensüket. „Ez a tüntetés jogának megsértése” – panaszkodott a médiumoknak a Forza Italia egyik aktivistája.

Berlusconi kizárásával új korszak kezdődik Olaszország életében, hiszen húsz év után először veszítette el mentelmi jogát. Amióta 1994. május 10-én első ízben beiktatták miniszterelnöknek, mindössze nyolc olyan év volt, amikor nem függött tőle és pártjától a mindenkori kormány. Bár 2011. november 16. óta nem miniszterelnök, mind Mario Monti, mind Enrico Letta kabinetje részben az ő politikai tömörülésének szavazataira volt utalva. Ám ennek is vége. Berlusconi már nem az olasz belpolitika megkerülhetetlen alakja, miután Angelino Alfano kormányfőhelyettes és jó néhány szenátor már nem csatlakozott a Berlusconi által feltámasztott Forza Italiához, és megalakították saját, a kabinet munkáját támogató tömörülésüket, az „Új Jobbközép” (NCD) nevű pártot.

Hogy Letta pontosan mekkora támogatásra számíthat a szenátusban, ez csak a következő napokban dőlhet el. A miniszterelnök ugyanis megbeszéléseket kezd a kormány támogatóival. Miután kedden este a Forza Italia képviselői bejelentették kilépésüket a kormányból, papíron hat főre fogyatkozott a kabinet felsőházbeli többsége. Berlusconi pártja 62 képviselővel rendelkezik a felsőházban. Kitart ugyanakkor a kormány mellett az NCD harminc képviselője. Letta számíthat továbbá az életük végéig megválasztott szenátorok, valamint a Beppe Grillo-vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) legalább négy honatyájának támogatására.

Alighanem magát Lettát is meglepte, hogy a szerdai bizalmi szavazáson 171-en voksoltak kormánya mellett, ami 35-tel több az abszolút többségnél. „Ez több annál, mint amennyivel Berlusconi kormánya rendelkezett 2011-ben. Elég támogatásunk van a kormányzáshoz” – emelte ki Letta, aki szerint a kabinet stabilabbá vált Berlusconi és híveinek kiválásával. A kormányfő kizárta a kabinet esetleges átalakítását.