Előfizetés

Hanuka ünnepség, Tarlós is gyertyát gyújtott

Publikálás dátuma
2013.12.05. 17:08
Fotó: Izrael Állam Nagykövettsége
Az Izraeli Nagykövetség hagyományos Hanuka ünnepségét Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete nyitotta meg december 4-én a Hotel Intercontinental dísztermében.    

Hanuka utolsó napján dr. Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Tarlós István főpolgármester, Alberto Bottari de Castello, Magyarország Apostoli Nunciusa, dr. Horváth János, az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportjának elnöke, Asraf Mohszen, az Egyiptomi Arab Köztársaság budapesti nagykövete, Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke gyújtották meg az ünnepi lángokat.

 

 

Adócsalás - A nemzetbiztonsági bizottság is meghallgatná Horváth Andrást

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke kezdeményezi, hogy a testület jövő kedden zárt ülésen hallgassa meg az állítólagos áfacsalások ügyében több állami szerv vezetőjét és a vádakat megfogalmazó Horváth Andrást, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egykori munkatársát

Molnár Zsolt csütörtökön újságíróknak elmondta: az ülésre meghívta a NAV elnökét, a Legfőbb Ügyészség képviselőjét, az országos rendőrfőkapitányt, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjét és Horváth Andrást. Tervei szerint az állami vezetők együttesen, az adóhatóság egykori tervezési koordinátora tőlük függetlenül számolna be.

Az MSZP-s politikus hangsúlyozta, hogy a testület minden információ megismerésére jogosult a feltételezések szerint nemzetgazdasági méretű károkat okozó ügyben, vizsgálhatja szervezett bűnözői körök érdekeltségét és az ügy esetleges külföldi szálait.

Az MTI kérdésére Molnár Zsolt azt mondta: kezdeményezéséről tájékoztatta a bizottság fideszes alelnökét, aki nem emelt kifogást ellene. A szocialista politikus azt mondta, reméli, hogy a korábban a számvevőszéki bizottság ellenőrző albizottságának e témában tartott ülésétől távolmaradó kormánypártok képviselői a zárt ülésre eljönnek.

A bizottság emellett teljes körű tájékoztatást kér a titkosszolgálati eszközök magyarországi és külföldi alkalmazásának feltételeiről, jogi és szakmai hátteréről, az egyes nemzetbiztonsági szolgálatok valamint például a Terrorelhárítási Központ jogosítványairól és az ezzel kapcsolatos garanciákról - ismertette.

Molnár Zsolt beszélt arról is, hogy akár már a jövő héten, de legkésőbb december 16-án szavazhat az Országgyűlés a nemzetbiztonsági bizottság előtti kötelező megjelenésről szóló javaslatról.

Az MSZP-s politikus azt mondta: helyeslik, hogy az állami vezetőket és az állampolgárokat is együttműködési kötelezettség terhelné a jövőben, de probléma, hogy továbbra sem kötelezik őket igazmondásra. Emellett a bizottság teljes iratbetekintési joga sem valósul meg - fűzte hozzá.

Az MSZP változott, a Fidesz demagógiája nem

Kormos Kata MSZP szóvivő szerint hadilábon áll a logikával, a tényekkel és az igazsággal Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője, aki szerdai tájékoztatóján előbb a 2004. december 5-i népszavazás sebeit begyógyító 2010-es májusi országgyűlési döntést magasztalta, majd arról beszélt, hogy a „bukott baloldalon azóta semmi sem változott”.  

Az igazság ezzel szemben az, hogy az MSZP korábbi álláspontját felülvizsgálva 2010 májusában támogatta a könnyített honosítási eljárást lehetővé tévő törvény elfogadását, az elmúlt három  és fél évben pedig új alapokra helyezte nemzetpolitikáját, folyamatosan konzultálva a meghatározó külhoni magyar szervezetek képviselőivel- állítja az MSZP szóvivője.

Mesterházy Attila pártelnök Kolozsvári látogatásán kijelentette: „A Magyar Szocialista Párt komoly hibát követett el 2004. december 5-én egy rossz politikai kérdésre, nagyon rossz és káros politikai választ adott. Látjuk, hogy ez milyen károkat okozott a magyar-magyar kapcsolatokban, tudjuk, érezzük és belátjuk, hogy ez egy hibás politikai döntés volt. Szeretnénk mind azoktól bocsánatot kérni, akiket ezzel megsértettünk.” A közlemény szerint ami nem változott, az Orbán Viktor pártjának demagógiája.