Előfizetés

Célkeresztben a Műcsarnok

Publikálás dátuma
2013.12.06. 13:55
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Az alapszabály módosítását vitatja meg, és a köztestület 2014. évi szakmai programtervéről hoz döntést a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlése, amely a napirend elfogadásával kezdődött el pénteken Budapesten.

A közgyűlés dönt továbbá a Műcsarnok jövőbeni működtetéséről és az etikai kódex megalkotásáról is, valamint új rendes és levelező tagokat választ.

Mintegy két éve kezdték azt a törvényt megalkotni, amely nyomán az MMA mint köztestület létrejöhetett. Nagy utat tettek meg közösen, és a kulturális kormányzat örömmel tekint a jövőbeli gyümölcsöző együttműködés elé - hangoztatta Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes-államtitkár a közgyűlés résztvevőit köszöntő beszédében.

Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó arról beszélt, hogy "már csillapodóban vannak azok a politikailag gerjesztett viharok, amelyek az MMA létrejöttekor megzavarták a tájékozatlan embereket". Ennek oka többek között az a tény, hogy az Akadémia olyan súllyal jelenítette meg önmagát, amelyre a sok kiváló művész tagsága a fényes bizonyíték - tette hozzá.

A közgyűlésen Kallós Zoltán akadémikus Népdalok nyomában című előadását követően átadják az MMA művészeti tagozatainak díjait.

Az MMA elnökének, felügyelő testületének, valamint művészeti tagozatainak a legutóbbi közgyűlés óta eltelt időszak eseményeiről szóló beszámolói után a közgyűlés az alapszabály módosítását vitatja meg, majd a köztestület 2014. évi szakmai programtervéről hoz döntést.

Kapcsolódó
Törvénymódosítással erősítik az MMA-t

Storaro Budapesten

Tizedik alkalommal rendezik meg december 12-16. között a X. Aranyszem Operatőr Fesztivált, melynek díszvendégeként Budapestre látogat Az utolsó tangó Párizsban, Az utolsó császár és az Apokalipszis most operatőre, a háromszoros Oscar-díjas Vittorio Storaro. 

Az operatőrök legnagyobb hazai mustráját hagyományosan Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából rendezik meg évről évre, aki idén lenne 99 éves. Most a X. Aranyszem Fesztiváltdecember 12-16 között tartják az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Több kategóriában - zenés klip, természetfilm, dokumentumfilm, kisjátékfilm, tévéfilm, diákfilm - versenyeznek a magyar operatőrök, a díjakat háromtagú operatőri zsűri ítéli oda, melynek elnöke Kende János, tagjai Máthé Tibor és Szabó Gábor.

A jubileumi operatőri verseny az év filmes szenzációjának ígérkezik, díszvendégeként a magyar fővárosba látogat a sokak szerint a világ legnagyobb operatőre, Vittorio Storaro. A háromszoros Oscar-díjas Fény Mestere többek között olyan filmek fényképezését jegyzi, mint Az utolsó tangó Párizsban, Az utolsó császár, a New York-i történetek, az Apokalipszis, most.

A magyar közönség december 14-én, szombaton 10-14 óra között az Uránia Nemzeti Filmszínházban találkozhat a legendás operatőrrel. Az eseményen Koltai Lajos operatőr beszélget Storaro-val, aki bemutatja hamarosan megjelenő a The Art of Cinematography című könyvét is. A könyv 1910-től napjainkig átfogó képet ad a filmművészet legnagyobb alkotóiról.

A rendezvény házigazdája Novák Emil operatőr lesz. (Az ingyenes eseményre a hsc@hscmot.hu e-mail címen lehet jelentkezni.) Storaro először 1980-ban kapott Oscar-díjat Francis Ford Coppola Apokalipszis, most című filmjének operatőri munkájáért, majd 1981-ben Warren Beatty Vörösök, 1987-ben pedig Bernardo Bertolucci Az utolsó császár című alkotása fényképezésért még kétszer elnyerte az akadémiai díjat.

Ünnepi válogatás az Urániában

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2013.12.06. 06:48
Miklósa Erika FORRÁS: URÁNIA FILMSZÍNHÁZ
A világ legnevesebb színpadjain rögzített, változatos műfajú előadások kínálata az Uránia Nemzeti Filmszínház ünnepi válogatásában felér egy világ körüli úttal: Szentpétervárból és Amszterdamból balett produkciók, New Yorkból opera, Berlinből klasszikus zenei gálakoncert, Moszkvából és Rómából áriakoncert, Londonból pedig balett és színházi előadás várja látogatókat.

z opera világának két állócsillaga, Anna Netrebko és Dimitrij Hvorosztovszkij nagyszabású gálakoncertje látható a mozivásznon december 7-én és 29-én, a moszkvai Vörös téren adottestjükről.

Szilveszter délelőttjén Mozart időtlen tündérmeséje, a Varázsfuvola látható a New York-i Metropolitan Opera 2006-os produkciójában, az Éj Királynője szerepében a Kossuth-díjas és Prima-díjas Miklósa Erikával. Az újév első hétvégéjén, január 4-én Luciano Pavarotti, Plácido Domingo és José Carreras legendás, a római Caracalla-termákban előadott 1990-es áriakoncertjének felvétele kerül műsorra

A balettelőadások karácsonyi vetítéssorozatában december 26-án este és december 27-én délelőtt lesz műsoron Csajkovszkij mesebalettje, A diótörő, amely 26-án a londoni Royal Ballet, 27-én a szentpétervári Mariinszkij Balett produkciójában látható.

Ezt követi a Holland Nemzeti Balett Hamupipőke előadása Christopher Wheeldon koreográfiával december 28-án, majd december 30-án a Mariinszkij Balett klasszikus Hattyúk tava produkciója zárja a balettválogatást.

Klasszikus zene élőben is élvezhető az Uránia műsorán. Szilveszter kora este igazi különlegesség várja a rajongókat: 17:30-tól élő közvetítésben kapcsolják a Berlini Filharmonikusok újévi gálakoncertjét, melynek keretében Brahms, Prokofjev, Dvořák és Hacsaturján válogatott műveit Sir Simon Rattle vezényli. A közel kétórás koncerten szólistaként közreműködik a világhírű zongoraművész, Lang Lang is.

A színházi közvetítések során december 27-én Shakespeare örökzöld komédiája, A makrancos hölgy látható az Uránia mozivásznán, londoni Globe Színház közvetítés-sorozatának keretében.

Ezt követi január 6-én a londoni West End egyik legfelkapottabb előadása, a Globe Vízkereszt, vagy amit akartok produkciója, melyben Stephen Fry díjnyertes, csak férfiból álló társulata korhű díszletekkel, jelmezekkel és zenei betétekkel varázsolja elénk az 1601-es bemutatót.