Közel 90 ifjú tehetség nyerte el ismét a MOL támogatását

Publikálás dátuma
2013.12.06. 14:38

A MOL Tehetségtámogató Program közel 90 fiatal művész- és tudóspalánta pályafutását segíti ebben az évben összesen 18 millió forinttal. A tehetséges és eredményes diákok eszközvásárláshoz vagy útiköltséghez igényelhettek támogatást. A fiatal tehetségek a Budapest Music Centerben tartott, koncerttel egybe kötött eseményen vehették az oklevelet Ónodi Eszter színművésznőtől, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövetétől és Felméry Lilitől, az Operaház balerinájától, a program korábbi támogatottjától. 

A fiatalok fejlődését segítő MOL Tehetségtámogató Program 2006 óta működik, eddig összesen több mint 380 millió forintot fordított a tehetséggondozásra.

A MOL Tehetségtámogató Program  fiatal és eredményes művészek, ifjú kutatók és sportolók fejlődését segíti. Számukra a felkészüléshez szükséges eszközök biztosítása, egy hangszer, sportszer megvásárlása, vagy egy-egy verseny, mesterkurzus útiköltségeinek támogatása jelenti általában a legnagyobb segítséget. A MOL pályázatán 2013-ban összesen 87 fiatal és csapataik nyerték el  a támogatást 18 millió forint értékben.

Az értékelésben szakértő zsűri közreműködött, amelynek tagja volt Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Esztó Zsuzsa zongoraművész, a Zeneakadémia tanára, Devich Márton újságíró, Gereben Ágnes irodalomtörténész és Várkonyi Péter mérnök, a BME tanára. A végső döntést az Új Európa Alapítvány kuratóriuma hozta meg. Az értékelésnél az eddig elért eredményeket és a rászorultságot vették figyelembe.

A fiatal tehetségek a Budapest Music Centerben tartott „Játsszunk együtt! c. koncert keretében vették át az elismerő okleveleket Ónodi Eszter színművésznőtől, a programot kezelő Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövetétől és Felméry Lilitől, az Operaház balerinájától, a program korábbi támogatottjától. A koncerten a MOL Tehetségtámogató Program korábbi komoly zenei támogatottai léptek fel Érdi Tamás zongoraművész társaságában.

A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket, eddig közel 3000 sportoló és művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette. Az idei támogatottak között van többek között a 16 éves Dolfin Balázs csellista, több nemzetközi zenei verseny győztese, a Zeneakadémia Különleges Tehetségek Előképzőjének hallgatója és a 10. Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpia csapata, akik a korábbi évekhez hasonlóan várhatóan idén is több arany- és ezüstéremmel térnek majd haza a külföldi diákok rangos versenyéről.

Szerző

Így rágunk mi

Publikálás dátuma
2013.12.05. 17:07
Fotó: thinkstock
Étkezés után rág a magyar – derült ki egy felmérésből. A válaszadók több mint fele a reggeli, az ebéd vagy a vacsora után, harmada-harmada pedig nassolás, illetve bármilyen más étkezés alkalmával dob be egy rágót. Leginkább leheletünk frissessége miatt rágózunk, de akadnak köztünk olyanok is, akik idegességükben nyúlnak drazsé után.

Összességében a válaszadók harmada (34%) tartja magát igazi „rágófan”-nek, több mint felük (55%) pedig nagy rajongónak. Ám a 2000 fő megkérdezésével készült, friss felmérésébő az is kiderült, hogy a fiúk bizony nagyravágyóbbaka lányoknál, már ami a rágózást illeti.Míg a teremtés koronái egy alkalommal több drazsét is bedobnak, addig a lányok megelégszenek egyetlen leheletfrissítővel. Ám abban mindkét nem egyetért, hogy rágózni evés után a legjobb: a válaszadók több mint fele (52%) a főétkezések után, harmada pedig nassolás (34%), illetve bármilyen étkezés alkalmával, miután jóllakott (33%), rágózik.

 

Csókolózás előtt, idegesség ellen

Kiderült, hogy sokan „vészhelyzetben” hívják segítségül a rágót: ha idegesek (40%), vagy, ha várakozniuk kell (40%). A férfiak kevésbé oldják a feszültséget ezzel a módszerrel, ők inkább a másnaposságuk enyhítésére vetik be a rágót. Akkor is rágunk, ha kettesben, vagy ha több baráttal töltjük az időnket, vagy társaságba készülünk. A megkérdezettek 32 százaléka csókolózás, 27 százaléka randi előtt és ugyancsak 27 százaléka beszélgetés közben rág.

 

Adakozóbbak a lányok

A válaszadók inkább adnak, mint kapnak rágót, azt is főként akkor, ha valaki kér tőlük (68%). Kevesen vannak az önkritikusok (3%), és valamivel többen azok, akik drazsétadnak rossz leheletű barátaiknak (14%).A fiúk (59%) ritkábban kínálnak rágót „csak úgy”, mint a lányok (71%), áma lányokhoz képest (13%) gyakrabban– 19 százalékuk – nyújtanak célzás értékkel például egy drazsétismerősüknek.A többséget zavarja a munkahelyi vagy iskolai szomszéd rossz lehelete: míg a megkérdezettek 64%-a a rágóban látja az egyetlen megoldást, addig 21 százalék inkább átül máshova.

 

Nincs rágó jó illat nélkül

A válaszadók közel fele (48%) ért egyet abban, hogy nincs rágó jó illat nélkül, minden harmadik ember (36%) pedig azt vallja: nincs rágó mosoly nélkül.A rágót a válaszadók több mint fele (53%) a fehér színnel azonosítja, de majdnem minden negyedik embernek a kék jut eszébe róla, 13 százalék pedig a rózsaszínre, 10 százalék pedig a zöldre asszociál.

Szerző
Témák
étkezés rágás

Esély az Egyensúlyra

Az Esély az Egyensúlyra program keretén belül idén először nyílik lehetősége az értelmileg akadályozott és mozgáskorlátozott gyerekekkel foglalkozó intézményeknek arra, hogy a gondozásukban lévő több száz gyermek megismerkedhessen a futóbiciklivel, és annak jótékony hatásával. 15 intézmény között 80 futóbicikli talál gazdára. A program kedvezményezettje a KézenFogva Alapítvány.

A futóbicikli egy készség- és képességfejlesztő játék, amely a koordinált mozgás fejlődését segíti elő. A tanulobicikli.hu Kft. a program sikerességének érdekében – a meglévő, 2-5 évesek gyermekeknek szánt modellje mellett – olyan nagyméretű tanulóbicikliket is fejlesztett, amelyek az eltérő mozgásfejlődésű, iskolát kezdő gyermekeket is hozzásegítik az egyensúlyra való ráérzés inspiráló hatásához.

A KézenFogva Alapítvány 20 éve olyan társadalomért dolgozik, melyben a fogyatékkal élők képesek méltósággal élni. Munkájuk középpontjában mindenkor az értelmileg akadályozott és mozgásukban korlátozott gyermekek és felnőttek állnak. tevékenységük igen sokrétű, a családsegítéstől a jogi tanácsadáson át a közvélemény formálásáig.

Szerző