Előfizetés

Szombaton nyit a Segítő vásár a Millenárison

Szombaton nyit a Segítő vásár a budapesti Millenárison, a kétnapos rendezvényen a fogyatékossággal élő és a megváltozott munkaképességű emberek munkáiból, alkotásaiból válogathatnak azok, akik egyedi, minőségi karácsonyi ajándékot keresnek, elérhető áron.

A vásárt beharangozó pénteki sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte, Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár nem sokkal korábban arról döntött, hogy a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató, akkreditált szervezetek számára kiírt pályázaton 46 foglalkoztató összesen 1,3 milliárd forint támogatást nyert el.
Hozzátette: ebből az összegből 624 új munkahelyet létesíthetnek a megváltozott munkaképességű emberek számára, továbbá 104 munkahely átalakítására is lehetőség lesz egy éven belül.

A miniszter azt hangoztatta, a kormány álláspontja az, mindenkinek a munkájára szükség van ahhoz, hogy az ország könnyebben tudjon előrejutni. Közölte azt is, jövőre a különböző fogyatékossággal élő embereket képviselő országos érdek-képviseleti szervezetek 776 millió forintot kapnak működési támogatásként.
Emlékeztetett arra is, hogy 2010 óta 10 ezerrel több megváltozott munkaképességű, fogyatékos embernek van munkája, és így közülük már összesen 55 ezren tudnak munkát vállalni.

Soltész Miklós erre utalva azt közölte, 2014 első negyedévének a végére várhatóan már 15 ezerrel lesznek többen az érintettek, mint három és fél évvel korábban.
Az államtitkár arról beszélt, a kormányzat nemcsak abban kívánja segíteni a fogyatékossággal élő embereket, hogy munkát végezhessenek, hanem abban is, hogy termékeik piacra jussanak. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Segítő vásáron is megjelenő termékek "bármelyik ország bármelyik piacán megállják a helyüket".

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a négy állami, megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cég 2013-ban mintegy 9,5 milliárd forintot kapott költségvetési támogatásként azzal a céllal, hogy 9 ezer ember számára a nyílt munkaerőpiacra történő belépést lehetővé tegyék.

A szombaton, a Millenáris D-épületében nyitó vásárra a belépés díjtalan, a 35 részt vevő szervezet textilből, fából készített kreatív játékokkal, lakberendezési és használati tárgyakkal, díszpárnákkal, dobozokkal, fonott kosarakkal, ruhákkal, sporteszközökkel, bőrcikkekkel és egyéb, egyedileg készített, kiváló minőségű áruval várják a vásárlókat, köztük a családokat.
Az érdeklődőknek számos családi programot is kínálnak; a gyerekeket kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, így például lehetőség lesz labdavarrásra, kosárfonásra, szövésre és karácsonyi díszek és ajándékok készítésére. A Segítő vásáron fellép mások mellett Fábry Sándor humorista, Deák Bill Gyula énekes, focilabdákat dedikál Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat hátvédje. A hétvégi rendezvény - melynek médiatámogatója az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap - részletes programja a www.segitovasarlas.hu oldalon érhető el.

A most negyedik alkalommal megrendezett vásárt a szociális tárca kezdeményezésére indították el, és a kormányzat minden évben támogatja a rendezvényt, amelyet az idei évtől országos rendezvénysorozattá bővítettek.
A sajtótájékoztatót követően a Segítő vásárnak helyet adó épületben Mikulás napi koncertet adott fogyatékossággal élő vagy gyerekotthonokban, nevelőszülőknél élő gyerekeknek a 100 Folk Celsius együttes.

Félmillió rászorulón segített az Ökumenikus Segélyszervezet

Az elmúlt évben mintegy félmillió rászorulóhoz juttatott el adományt az Ökumenikus Segélyszervezet, amely pénteken 1500 családnak osztott ki segélycsomagot.

Az országos EU-élelmiszersegély program budapest-soroksári helyszínén vehettek át egyenként hét kilogrammos, lisztet, többfajta tésztát, kekszet és xilitet vagy diókrémet tartalmazó adománycsomagot a rászoruló családok.
Idén összesen 1800 tonna adományt juttattak el 400 település mintegy 500 ezer rászorulójához. A szervezet nyolcadik éve vesz részt az EU-élelmiszersegélyek kiosztásában, tevékenysége kiterjed az ország összes megyéjére és Budapest egyes kerületeire - tájékoztatta a segélyszervezet pénteken közleményben az MTI-t.

Lehel László elnök-igazgató pénteken elmondta, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal együttműködő szervezetnek a majd kétezer tonnányi élelmiszer kiosztásához jól szervezett, hónapokon át tartó előkészítésre és koordinációra volt szüksége.

Az idei teljesítménnyel együtt az elmúlt nyolc évben összesen mintegy 13,5 tonna tartós élelmiszert juttattak el 4 milliárd forint értékben 610 település több mint kétmillió rászorulójához. Ez összesen 23 ezer 500 darab raklapnyi, 435 kamionnyi adományt jelent. A nyolc év alatt a megyék közül a legtöbb adományt Borsod-Abaúj-Zemplén kapta, összesen 2676 tonnát.
Az Európai Unió által finanszírozott élelmiszersegély programot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szervezi. Az országos program keretében az uniós forrásból előállított élelmiszereket az MVH a vele - nyertes pályázat alapján - szerződött segélyszervezetek, így például az Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével juttatja el a magyarországi rászorulók részére.

Navracsics: elakadt az EU-ban az adatvédelemről folytatott vita

 Elakadt az Európai Unióban a tervezett adatvédelmi szabályozásról folyó vita, és Navracsics Tibor nem is lát esélyt arra, hogy még ebben a ciklusban - vagyis a jövő májusi európai parlamenti választások előtt - újra előre lehessen ebben lépni.

A magyar miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter erről újságíróknak nyilatkozott pénteken Brüsszelben, miután részt vett az uniós országok igazságügyi minisztereinek tanácskozásán.
Emlékeztetett arra, hogy az európai adatvédelem kérdésében Magyarország kezdettől fogva vitában áll az Európai Bizottsággal, amely az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye.
"Szerintünk a rendelet, mint szabályozási mód nem megfelelően rugalmas. Az európai szinten is magas színvonalú magyar adatvédelmi szabályozás minőségét leronthatja, ha az európai átlaghoz akarjuk igazítani rendelet formájában az európai adatvédelem szintjét" - mondta, és ezzel indokolta, hogy Magyarország szerint a szabályozásnak nem uniós rendelet, hanem irányelv formáját kellene öltenie.

Navracsics idézte Viviane Redinget, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökét, aki szerint az adatvédelmi szabályozási vita "lefagyott". Magyarországgal együtt - tette hozzá - több ország nem kíván engedni abból a követelményből, hogy a minőség megőrzése mellett a polgárokhoz közeli, elérhető legyen az európai adatvédelemmel foglalkozó hatóságok székhelye, valamint hogy a kritériumok ne jelentsenek többletterhet a kis- és középvállalkozásoknak.
"Ma egyetlen szempont érvényesülésére sem tudott a Bizottság megnyugtató választ adni, így a tagállamok többsége úgy döntött, hogy nem haladhatunk tovább az adatvédelem ügyében" - tájékoztatott Navracsics Tibor.
A miniszterek vitát folytattak az európai ügyész javasolt jogintézményéről, valamint az úgynevezett igazságügyi eredménytábláról is.

Ami az előbbit illeti, Navracsics közölte: 11 uniós tagország 14 törvényhozási kamarája emelt kifogást a koncepcióval kapcsolatban. Köztük a magyar parlamenti is megállapította, hogy az európai ügyészre vonatkozó bizottsági javaslat sérti a szubszidiaritás elvét, vagyis azt a szempontot, hogy minden kérdést lehetőleg a legalacsonyabb szinten kell kezelni, minél közelebb ahhoz a közeghez, ahol az felmerül. Reding a bírálatok hatására megígérte, hogy a Bizottság beépíti az észrevételeket, és a közeli jövőben módosított javaslattal áll elő.

Az igazságügyi eredménytáblával kapcsolatban Navracsics Tibor tájékoztatása szerint a legtöbb ország egyetértett abban, hogy a jogalkotásban a mennyiség helyett a minőségre kell helyezni a hangsúlyt.

"Maga az igazságügyi eredménytábla a legtöbb ország számára alapvetően problémás, hiszen majdnem mindenki osztotta azt a magyar álláspontot, hogy csak akkor fogadható el egy ilyen eredménytábla, ha az a tagállamok egyenlőségének elvén alapul, (...) objektív adatokat használ, és az összehasonlítás teljes körű" - mondta magyar politikus. Mint hozzátette, a következő, görög EU-elnökség alatt is folytatódni fog az a vita, összehasonlítható-e egymással egy angolszász, egy francia-újlatin, illetve egy német-osztrák jellegű, hagyományú jogrendszer.