Egy a lényeg, megint győztünk

Publikálás dátuma
2013.12.10. 06:59
Görbicz Anita a tunéziaiak ellen is vezére volt a válogatottnak FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR
Van egy jó hírünk: a magyar női kézilabda-válogatott ha nehezen is, de győzött Tunézia ellen a szerbiai világbajnokság újvidéki csoportjának 2. fordulójában.

Hát, így utólag bevallhatjuk, nem erre számítottunk. A magyar női kézilabda-válogatott ugyanis eddig simán verte Tunéziát - átlagban 15 gól volt a különbség -, ám tegnap már annak is örülnünk kellett, hogy egyáltalán Tomoriéké lett a két pont.

Az Afrika-bajnokság ezüstérmese az első félidőben végig tapadt riválisára, főleg Marua Dauadinak köszönhetően, aki ebben a szakaszban hatszor volt eredményes. A folytatásban sem indult be a várva várt magyar henger, így az utolsó pillanatig izgulnia kellett a magyarokért szorítóknak.

A 26-24-es végeredmény a vártnál jóval szorosabb, ráadásul a tavalyi Eb bronzérmese most éppen a védekezésben hibázott sokat. Támadásban sem voltak topon a magyarok, de az egyaránt hat-hat gólig jutó Tomori és Görbicz vezetésével végül megszerezte a hőn áhított győzelmet.

Érdekes volt látni egyébként a majdnem üres csarnokot, ugyanis a meccs nem hozta lázba a szurkolókat, csupán néhány tucat magyar szimpatizáns érkezett Újvidékre. Talán ez volt az oka annak, hogy a magyar válogatott egyáltalán nem találta a ritmus a hatvan perc alatt.

De felejtsük is el gyorsan a tegnapi meccset, hiszen ma itt a lehetőség, hogy a Hajdu-csapat javítson: 19.15-től ugyanis jönnek az ausztrálok...

Eredmények

D csoport
MAGYARORSZÁG–Tunézia 26-24
Németország–Csehország 37-32
Románia–Ausztrália 32-13
Állás: 1. Románia 2 meccs/4 pont (59-30), 2. Németország (73-47), 3. MAGYARORSZÁG 2/4 (61-51), 4. Tunézia 2/0 (41-53), 5. Csehország 2/0 (59-72), 6. Ausztrália 1/0 (15-36).
C csoport
Angola–Paraguay 37-12
Spanyolország–Lengyelország 26-20
Norvégia–Argentína lapzártánk után

Ők mondták

Hajdu János, a magyarok szövetségi kapitánya: "Talán időben jött ez a figyelmeztetés a csapatnak, ugyanis a folytatásban ennél keményebb csaták várnak az együttesre. Hiába próbáltam meg sokat cserélni, nem sikerült megtalálni azt a sort, amely biztos győzelemhez segített volna bennünket."
Siti Bea, magyar női kézilabda-válogatott másodedzője: "Csak arra gondoltam, hogy a legfontosabb, a két pont nálunk van, még ha ennyire gyenge játékkal is. Muszáj lesz belenézni a meccsbe és a hibáinkból tanulni, de a legfontosabb, hogy megvan. Mivel nem volt védekezésünk, az egész meccsnek nem volt meg az ritmusa, amiből könnyű indításgólokat tudtunk volna szerezni, így az egész nyögvenyelőssé vált."
Paulo Jorge de Moura Pereira, a tunéziaiak szövetségi kapitánya: "Többen is felülmúlták önmagukat a csapatból, és végig egyenrangú partnerei tudtunk lenni az Európa-bajnoki bronzérmes magyar válogatottnak. Azért is nagy szó ez az eredmény, mert több játékosommal is csak a repülőtéren, a világbajnokságra utazás előtt találkoztam először."


Frissítve: 2013.12.09. 22:16

Ma gyászszertartás Johannesburgban

Barack Obama is beszédet mond ma Johannesburgban Nelson Mandela gyászszertartásán. A jelenlegi és három korábbi amerikai elnök is részt vesz a csütörtökön, 95 éves korában elhunyt dél-afrikai elnök búcsúztatásán.

Több mint száz jelenlegi és korábbi állam- és kormányfőt, vezető politikust várnak a nagyszabású gyászünnepségre, amelyet a 95 ezres befogadóképességű johannesburgi stadionban tartanak. Obama elnök találkozik a Mandela-család tagjaival, de nem tervez kétoldalú megbeszéléseket külföldi vezetőkkel.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, a francia, a német, a brazil, az indiai és a kubai elnök is ott lesz Johannesburgban. Magyarországot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviseli. A CNN szerint alighanem ez lesz az eddigi legnagyobb szabású "csúcstalálkozó" az afrikai kontinensen.

Mandela a johannesburgi stadionban mutatkozott utoljára nyilvánosan, amikor részt vett a dél-afrikai focivébé záróünnepségén. Mandela legidősebb lánya, Makaziwe a BBC-nek elmondta, felesége, Graca Machel, gyermekei és unokái is ott voltak a betegágynál és elbúcsúztak Mandelától.

"Valamennyien ott voltunk mellette csütörtökön, egész nap, az utolsó pillanatig" - mondta Makaziwe. A családdal az orvosok csütörtök reggel közölték, hogy már nem tudnak mit tenni, elérkezett Mandela végső órája. Mandela lánya köszönetet mondott az orvoscsoportnak, amely a volt elnököt kezelte azóta, hogy szeptemberben hazaengedték a kórházból.

A dél-afrikai parlament tegnap rendkívüli ülésen emlékezett meg Dél-Afrika első fekete elnökéről, aki 1994 és 1999 között állt az ország élén. Az ünnepségen a legendás vezető egyik unokája, Ndaba Mandela képviselte a családot.

Fiatalítást szorgalmaz az olasz PD új elnöke

Valóra vált Matteo Renzi álma. A firenzei polgármestert választották meg az olasz balközép Demokrata Párt (PD) elnökének a vasárnap megrendezett voksoláson. A 38 éves politikus nagy fölénnyel, 68 százalékos eredménnyel utasította maga mögé két kihívóját, Gianni Cuperlót és Giuseppe Civatit. Összesen két és félmillióan éltek szavazati jogukkal.

Ez valamivel kevesebb, mint amikor 2009-ben az idén tavasszal lemondott Pieluigi Bersanit választották meg pártelnöknek. A visszaesés oka, hogy sok olasz fordult el a politikától, elsősorban a romló életszínvonal és a gyatra gazdasági adatok miatt.

Renzi centristának vallja magát, aki Barack Obama amerikai elnököt és Tony Blair korábbi brit kormányfőttartja politikai példaképének. A firenzei városvezető szerint a PD teljes átalakításra szorul. Korábban már számos bírálatot kiváltott azon kijelentései miatt, mely szerint generációváltásra van szükség a pártnál. Egyesek úgy vélik, nincsenek konkrét elképzelései, nem rendelkezik kidolgozott programmal.

A firenzei városvezetőt a PD kereszténydemokrata szárnyához sorolják, ugyanakkor megválasztását követően kijelentette, pártelnökké választása még nem jelenti a baloldaliság végét. „Lecseréljük a játékosokat, de nem megyünk át a másik térfélre” – fogalmazott.

Renzi rendkívül ambiciózus politikus. A legnagyobb kérdés az, hogyan fér majd meg két dudás a PD „csárdájában”. Enrico Letta miniszterelnök ugyanis szintén a párt tagja, s a kettejük közötti kapcsolat nem a legjobb. Erre utal az is, hogy Letta az elnökválasztáson Renzi egyik ellenfelét, Cuperlót támogatta.

A miniszterelnök ugyanakkor derűlátóan nyilatkozott Renzi megválasztása után, szerinte „gyümölcsöző” együttműködés alakulhat ki kettejük között. A firenzei polgármester viszont tárgyalni akar a miniszterelnökkel a kabinet új programjáról. Letta kormányáról szerdán szavaz az olasz parlament.

Szerző
Frissítve: 2013.12.09. 19:58