Újabb feltételezett tömegsír Szerbiában

Megkezdődött egy vélt tömegsír feltárása a dél-szerbiai Raska térségben fekvő Rudnicán. Az ásatásokat a háborús bűnökkel foglalkozó szerbiai ügyészség és az eltűnt személyekért felelős bizottság rendelte el.    

A feltételezések szerint az egykori kőfejtőben 250 koszovói albánt temettek el 1999 júniusában a koszovói harcokból visszavonuló szerb különleges rendőrség tagjai.

Az eltűnt személyekkel foglalkozó bizottság elnöke szerint az a cél, hogy "megszüntessenek minden kétséget ezzel a helyszínnel kapcsolatban". Veljko Odalovic a helyi televízióban beszámolt róla, hogy több kutatást is végeztek már az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának információi alapján. Mint fogalmazott, ez egy komoly és nehéz kérdés, ezért jelentős eszközöket biztosítottak a mostani helyszín kivizsgálására.

Szemtanúk már 1999-ben jelentették, hogy valaki földet szórt szét a rudnicai kőfejtő területén, de senki sem tudta teljes bizonyossággal megmondani, hogy ez miért történt. A helyiek szerint a bánya a 80-as évek végén bezárt. A lehetséges tömegsír kérdését 2004-ben vetette fel először egy pristinai munkacsoport és a koszovói ENSZ-közigazgatás, 2007-ben pedig már folytattak itt vizsgálatot, de akkor nem találtak semmit.

Szerző

Megbénította Washingtont a havazás

Washingtonban a folyamatos havazás miatt elrendelték, hogy egyes szövetségi alkalmazottak, akiknek munkája nem nélkülözhetetlen, igazoltan hiányozhatnak munkahelyükről - a többiek távmunkát végeznek. A szélsőséges időjárás miatt tanítási szünetet rendeltek el Baltimore és Philadelphia, valamint Tennessee és Kentucky állam tanintézményeiben is. 

Jack Markell delaware-i kormányzó bejelentette, hogy a veszélyes útviszonyok miatt ott sem nyitnak ki a hivatalos intézmények, és arra kérte az autósokat, hogy ne induljanak útnak.

Az előrejelzések szerint a gyorsan haladó téli viharzóna Virginiától Új-Angliáig 5-20 centiméteres hótakaróval borítja majd be az amerikai keleti partvidéket.

Az időjárási körülmények miatt országszerte mintegy 1000 repülőjáratot töröltek. A hóesés és a fagy komoly fennakadásokat okozott a közutakon is.

Az északi sarkvidék felől betört hidegfront az ország belső területein is erős lehűlést okozott, Nevadától Minnesotáig. A nevadai Pershing megyében, ahol a hegyekben a mentőalakulatok egy vasárnap eltűnt, hattagú családot keresnek, csaknem mínusz 18 fokot mértek.

Szerző

Elengedi az elnök a tüntetőket

Publikálás dátuma
2013.12.10. 17:42
Tüntetők Kijevben - Fotó: Brendan Hoffman/Getty Images
Beleegyezett a letartóztatott tüntetők szabadon engedésébe az ukrán elnök. Viktor Janukovics döntéséről Leonyid Kravcsuk volt államfő tájékoztatta a sajtót, miután részt vett az ország hivatalban lévő és három korábbi államfőjének tanácskozásán.

Kravcsuk szavai szerint Janukovics elismerte, hogy a "Majdanon", azaz a Függetlenség terén jogtalanul alkalmaztak erőt a rendvédelmi szervek tagjai.

Kijevben jelenleg 11 tüntető van letartóztatásban, amiért a tüntetések alatt állítólag részt vettek a rohamrendőrökkel való összecsapásokban. A bíróság mindegyikőjüket 60 nap előzetes elzárásra ítélte. Ha bűnösnek találják őket, 3-7 év közötti börtönbüntetést szabhatnak ki rájuk.

Janukovics elnök a hivatala által adott tájékoztatás szerint azért ült tárgyalóasztalhoz a három korábbi államfővel, Leonyid Kravcsukkal, Leonyid Kucsmával és Viktor Juscsenkóval, hogy megvitassák az országban kialakult politikai válság rendezésének lehetőségeit.

A politikai válságot az váltotta ki, hogy november 21-én az ukrán lakosságnak egy váratlan kormányrendeletből kellett megtudnia, hogy Janukovics elnök nem írja alá az ország EU-társulási megállapodását. A tiltakozások első hullámát egy második követte azt követően, hogy november 30-án hajnalban a Függetlenség terén rohamrendőrök brutálisan szétverték a diákok békés, pártsemleges demonstrációját.

Akkor álltak az ellenzéki pártok a tüntetések élére. A résztvevők azóta már nemcsak az ország uniós integrációját követelik, hanem hatalomváltást, és az erőszakos rendőri fellépés felelőseinek megbüntetését, valamint a letartóztatott ellenzéki aktivisták szabadon bocsátását.

Viktor Juscsenko szóvivője a keddi tanácskozás kezdetekor közölte, hogy a találkozóra úgy kell tekinteni, mint a válság rendezését szolgáló nemzeti kerekasztal-tárgyalások megszervezésének első lépésére.

A Leonyid Kravcsuk kezdeményezésére összehívott nemzeti kerekasztal-tárgyalásokon a három volt államfő mellett az ellenzék, a tüntető diákok, a szakszervezetek, a művészvilág és más társadalmi csoportok képviselői is részt vesznek.

Szerző