Lezárult az egyik legátfogóbb, óvodákat támogató kampány

Publikálás dátuma
2013.12.13. 13:44

Az Ökumenikus Segélyszervezet országszerte számos óvodát támogat az AVENT az Óvodákért elnevezésű program keretében. A pályázati felhívásra több mint 300 intézmény jelentkezett, és ezek közül 10 ovi nyert eszközöket, foglalkoztató füzeteket és faldekorációt, illetve további 100 intézmény nyert ajándékcsomagot.

Minden óvodának fontos, hogy a gyerek a lehető legjobb körülmények között tölthessék mindennapjaikat, hiszen a gyermekek fejlődésében meghatározó ez az életkor. Sajnos azonban az óvodák számára egyre kevesebb forrás áll rendelkezésre az intézményeik szépítésére. Az AVENT az Óvodákért Program, a szülőkkel karöltveéppen ebben kívánt segíteni, hogy a kicsik hasznosabban és szebb környezetben tölthessék a szüleiktől távoli óráikat. A nyertes óvodák a nyeremény segítségével a gondjainkra bízott gyermekek mindennapjait szebbé tehetik és fejlődésüket játékos formában segíthetik elő.

A program nagykövete Ördög Nóra, aki nemrégiben maga is anyuka lett és máris gondol Mici óvodai elhelyezésére: „A mai világban senki sincs könnyű helyzetben, az óvodák számára sokszor a napi működés feltételeinek megteremtése is problémát jelent. A dekoráció frissítése, vagy újabb játszóeszközök beszerzése pedig már egyenesen luxus kiadásnak számít. Pedig ezek azok az „apróságok”, amelyek még szebbé tehetik szemünk fénye hétköznapjait. Szülőként már én is érzem a felelősségét annak, hogy minden adandó lehetőséget meg kell ragadnunk, ha a gyerekünk kényelméről, komfortérzetének javításáról van szó! Egy összetartó szülői közösségtől megkaphatja az óvoda is azt a pluszt, ami aztán a többszörösen megtérül a kicsik szintjén.” A Segélyszervezet kiemelt figyelmet fordít a nehéz körülmények között élő családok és gyermekek segítésére. Az ország egyik legnagyobb Segélyszervezete intézményhálózatán keresztül évente több mint ezer gyermek kap átfogó segítséget a szegénység okozta hátrányok leküzdéséhez, a kortársaihoz való felzárkózáshoz. Az ország hat pontján a szervezet átmeneti otthonokat is működtet lakhatásukat vesztett családoknak, ahol másfél évig lakhatnak, és ezalatt minden segítséget megkapnak az újrakezdéshez. „Az átmeneti otthonokba a családok legtöbbször nincstelenül érkeznek, így óriási segítséget jelentenek a hiánypótló adományok. Különösen nagy segítség, amikor a gyermekek ellátásához, neveléséhez szükséges, eszközöket kapunk. Példaértékűnek tartjuk, az akciót, melynek keretében az óvodások mellett a Segélyszervezet otthonaiban élő családok is használatba vehetik ezeket az első osztályú termékeket” – mondta Gáncs Kristóf a Segélyszervezet kommunikációs igazgatója.”  

 

Szerző
Témák
kampány óvodák

"Vaklandolást" kell tanulniuk a pilótáknak

A szmogosban való leszállás elsajátítására kényszerülnek a Kína tíz legforgalmasabb repülőteréről a fővárosba érkező pilóták a járatok pontosságának növelése érdekében - írja a Global Times című napilap.

A lap beszámolója szerint január elsejétől kezdődően az érintett pilótáknak igazolniuk kell, hogy rossz látási viszonyok közepette is képesek biztonságosan leszállni. Az úgynevezett vaklandolást a gépeken egy speciális fedélzeti berendezés segíti, emellett külön jelzőfények és az irányítótorony is asszisztál a kifejezetten bonyolult művelethez. A jelenlegi szabályozások szerint ha a kifutópályán való látótávolság kevesebb 550 méternél, és a pilóták nem rendelkeznek speciális kiképzéssel, akkor nem engedélyezett számukra a landolás, és másik repülőteret kell keresniük. 

A vaklandolás technikájának elsajátításával a pilóták jelentősen rosszabb látási viszonyok mellett, már 350 méteres vagy akár annál kisebb látótávolság esetén is képessé válnak a biztonságos leszállásra. 

Az új szabályozás elrendelésére azért volt szükség, mert az elmúlt években számos alkalommal befolyásolta a szmog a kínai főváros légi közlekedését. Idén januárban például több olyan nap is akadt, amelyen több tucat járatot kellett eltörölni a sűrű szmog miatt, ez pedig - a főváros összekötő szerepéből adódóan - Kína teljes területén késésekhez és a légi közlekedés rendjének felborulásához vezetett. 

A vaklandolás gyakorlata Peking nemzetközi összehasonlításban is rendkívül rossz teljesítményét javítaná, járatainak pontosabbá tételét segítené. A FlyStats vállalat egy májusi iparági jelentése rámutatott: a pekingi fővárosi repülőtér - a sanghaji Putung nemzetközi repülőtérrel karöltve - a világrangsorok alján helyezkedik el. Május hónapban például az összes járat csupán 18 százaléka, az év első felében az összes gép kevesebb mint 40 százaléka érkezett, illetve szállt fel időben.

Szerző
Témák
Kína szmog

Példátlan tisztogatás indulhat

Publikálás dátuma
2013.12.13. 11:01
Az észak-koreai rezsim ellen tüntetők Kim Dzsong Un bábuját és az ország zászlaját égették Dél-Koreában. Fotó: Chung Sung-Jun/ G
Észak-Koreában kivégezték Jang Szon Teket, Kim Dzsong Un nagybátyját - jelentette a helyi hírügynökség. A "királycsinálónak" is nevezett nagybácsi likvidálása nem meglepő az elmúlt napok történéseinek fényében. Az észak-koreai televízióban ugyanis a közelmúltban hosszasan sorolták Jang bűnlajstromát. Eszerint "államellenes cselekedeteket" követett el, korrupcióban is szerepe volt, kábítószerrel élt vissza, meghamisította a kommunista párt céljait, saját frakciót alapított a párton belül, s "illuzórikus képet alakított ki magáról". Mindemellett "erkölcstelen életvitellel", mértéktelen ivászattal is vádolták, valamint azzal, hogy "áron alul adta el külföldre Észak-Korea természeti kincseit".

Jangnak az útból való eltávolítása, illetve kivégzése a legnagyobb politikai változás Kim Dzsong Il két évvel ezelőtti halála óta. Jang ugyanis a hatalom szürke eminenciása volt, akinek nagy szerepe lehetett Kim Dzsong Un hatalmának megszilárdításában. Felesége Kim Dzsong Un lánytestvére volt, a kettejük közötti viszony azonban megromlott az elmúlt években.

Jang nemcsak a politikai bizottság tagja volt, három éve választották meg a rezsim legfőbb döntéshozó szerve, a nemzetvédelmi bizottság elnökhelyettesének. A katonai parádékon rendre Kim Dzsong Un közelében állt. Kiemelt szerepét mutatja az is, hogy a vezetésben ő tartotta a kapcsolatot Kínával.

Jang kivégzése mögött azt sejtik, hogy teljhatalomra törekszik a kis Kim. Más vélekedések szerint a sztálinista országban mindenhatónak számító hadsereg nem nézte jó szemmel Jang befolyását, reformtörekvéseit. Szakértők szerint kivégzésével óriási tisztogatási hullám indulhat Észak-Koreában.

 

Szerző