Előfizetés

Együtt - PM: Félmilliárdos pénzszivattyú miatt teszünk feljelentést

Az Együtt-PM Szövetség támogatja azt a szentendrei civilek által indított petíciót, melynek célja a Quali-TeamConsult Kft-nek, az önkormányzattal szemben felhalmozott 586 millió Ft-os tartozása elengedéséről született határozat visszavonása. Követeljük, hogy Dietz Ferenc polgármester adjon magyarázatot, miért kellett a félmilliárdos adósságot az adófizetőknek átvállalni egy fideszes havertól! Az Együtt-PM egyúttal hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz az üggyel kapcsolatban.

A napokban jelent meg az országos sajtóban a hír, hogy Szentendre város elengedi a „Dunakanyar oligarchájaként” emlegetett Simon Péter vállalkozó egyik cégének félmilliárd forintra rúgó adósságát. A történet igen pikáns, és mint cseppben a tenger, mutatja meg annak a pénzszivattyúnak a működését, melyre az Orbán-Simicska rezsim berendezkedett: azt a folyamatot, mikor a hatalomból pénzt, a pénzből pedig még több hatalmat csinál a fideszes polip.

Simon cége által az önkormányzat telkén felépített, majd annak tulajdonába adott Vizes Nyolcas uszoda üzemi vesztesége havi 20 millió forint terhet ró Szentendrére. Ehhez jön a törlesztés - lízingdíj formájában - ami éves szinten 110 millió forint. Mi lehet az oka annak, hogy egy város költségvetését ilyen mértékben terhelő beruházás teljes végrehajtására, azaz a megvalósíthatósági tanulmány, a tervek elkészíttetésére, a finanszírozás biztosítására, a kivitelezés lebonyolítására és az üzemeltetésre egyetlen személy, Simon Péter, illetve az érdekeltségébe tartozó cég kapjon megbízást? Mi lehet az oka annak, hogy egy ilyen beruházást információink szerint a város képviseletében senki sem ellenőriz? Miért ez a vállalkozó kapott erre megbízást, aki Hadházy Sándor polgármestersége idején megszerezte, majd értékesítette a lepencei strand kútját, akinek neve a visegrádi Thermál Hotel kapcsán felmerült a Britton-ügyben is? Akinek a cége „lelakva” a leányfalusi strandot, onnét 18 millió forint adósság hátrahagyásával lépett le? Milyen érdekek működnek a háttérben, hogy ez az ember 2012-ben irodavezető lett a szentendrei önkormányzatnál?

Lehetséges, hogy az uszodát már eleve nem azért és úgy építették, hogy nyereséges legyen, hanem azért, hogy egy valaki járjon jól: Simon Péter?

Simon érintett több szentendrei beruházásban, s családja kivette a részét a trafikmutyiból is.

Most már nem tartozik semmivel, hiszen adósságát elengedték. Elengedték, az adófizetők pénzéből. Sőt, a kormány ávállalja a város teljes adósságát. Egy város tehát felelőtlenül eladósodik egy megaberuházásban, a kormány kimenti a várost az adósságteher alól, azaz a vállalkozó aki eddig vélhetően az egyetlen, aki profitot tett zsebre az ügyön, most ilyen módon kap pénzt az államtól?

Felmerül a kérdés: ki irányítja ezt a várost? A megválasztott képviselők és a polgármester, vagy valaki más?

Itt a Pilis-Dunakanyarban Esztergomra úgy tekinthetünk, mint annak példájára, hogy milyen büntetés jár annak, ahol az uralkodó politikának nem megfelelő polgármestert választanak az ott lakók. Szentendre pedig úgy látszik arra példa, hogy mire számíthat az a közösség, az a város, ahol a haverok uralkodnak.

Az Együtt-PM Szövetség támogatja a szentendrei civilek petícióját, melyet azért indítottak, hogy a tartozást hajtsa be a város. Követeljük továbbá, hogy Dietz Ferenc polgármester adjon magyarázatot, miért kellett a több mint félmilliárdos adósságot az adófizetőknek átvállalni egy fideszes havertól!

Az Együtt-PM hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz az üggyel kapcsolatban.2014-ben pedig le fogjuk váltani ezt a kártékony rezsimet, és zéró toleranciát hirdetünk a korrupcióval szemben!

Államosítás, vasútijegy-drágítás, egymilliárdos propaganda - a rombolás ötödik hónapja

Publikálás dátuma
2013.12.21. 11:03
Fotó: Népszava
Hónapról hónapra veszi számba a rablókormányzás tevékenységét az MSZP - íme a május.

2013 májusában már három éve folyt az Orbán-kormány újjáépítésnek hazudott rablássorozata. Nyugdíjvagyon, földek, trafikmutyi, és persze az állami megrendelések: újra a Közgép nyert autópályaépítési tendert. Az eredetileg 13 milliárdos beruházást Simicska Lajos kedvéért emelték fel 15,4 milliárd forintra.

Az év ötödik hónapjára az egész ország számára világossá vált, hogy az iskolák államosítása nem szakmai célokat szolgált, hanem csak azt, hogy az oktatáson spóroljanak. A gyermekeink jövőjének rombolása egész évben folyatódott.

A gyorsvonati pótjegy alattomos bevezetése után májusban derült fény arra, hogy hétvégén és az iskolai szünetekben már nem utazhatnak ingyen a diákok múzeumlátogatásra.

Miközben újabb egymilliárd körüli összeget fordított a kormány saját propagandájára, Varga Mihály újabb megszorító csomagot jelentett be. Ez már a negyedik, Orbán Viktor által megrendelt megszorító csomagja volt a Fidesznek 2010 óta.

Májusra a demográfiai adatok is árulkodtak az Orbán-kormány gazdaságot és társadalmat padlóra küldő politikájáról: közel öt százalékkal kevesebb gyermek született, mint egy évvel korábban.

2013 a rombolás éve volt, 2014 a változás éve lesz. A kormányváltás után az MSZP hozzákezd az ország újjáépítéséhez.

Orbán titkos levélben, mandátumvisszavétellel fenyegeti a magukat jutalmazó városvezetőket

Idén talán nem merik jutalmazni magukat a kormánypárti polgármesterek, alpolgármesterek. Ám ha így lesz, annak oka nem az önmérséklet, hanem a hatalmi szó lehet, mert az ügyben maga Orbán Viktor kormányfő intézkedett.

A Blikk birtokába került egy levél, amelyben „fővesztés" terhe mellett tiltják meg bármilyen jutalom, vagy prémium felvételét a városvezetőknek. (A cikket teljes terjedelmében itt olvashatja.) A Fidesz választókerületi elnökeinek küldött levelet Kubatov Gábor országos pártigazgató és Kocsis Máté kommunikációs igazgató jegyzi, de abból kitűnik: Orbán utasításait tartalmazza.

A levélben arra is kérik a helyi elnököket, hogy a körzetükben minden politikus figyelmét hívják fel a központi döntésre. Így ha bárki arról értesül, hogy jutalmazás történt a körzetében, akkor az érintetteket meg kell kérni a pluszpénz visszafizetésére vagy jótékony célra fordítására. Ha ezt nem teszik, úgy meg kell mondani a renitenseknek: a „jutalomstop egyetlen alternatívája a mandátum visszaadása". Végezetül tudatják azt is, az elnököknek január 13-ig tételes listát is kell írniuk arról, hol volt premizálás, s az érintettek milyen célra ajánlották fel a megszavazott összeget.

Nem kizárt, hogy Orbán döntésében a Blikk cikkei is szerepet játszottak. Mint megírtuk, az állami cégeknél esetenként több tízmilliós pluszpénzt kaptak idén a fejesek a 2012-es munkájuk után, miközben a kormány év elején még a kifizetések leállítását ígérte.