Előfizetés

Idős tulajdonosok előnyben!

Az állami vállalatokhoz jóval több tulajdonos és cégjegyzésre jogosult kapcsolódik, mint a magánszektor cégeihez, és ezeknek a személyeknek az életkora is magasabb, mint a versenyszférában - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Szektortól függetlenül igaz ugyanakkor, hogy a cégméret növekedésével csökken a nők száma a tisztségviselők között. 

A tulajdonosok és cégjegyzésre jogosultak számát vizsgálva jól látható, hogy míg az állami szektorban átlagosan kilenc fő jut egy vállalatra, a magánszektorban csupán három. Az árbevétel emelkedésével mindkét területen egyre több tisztségviselő kapcsolódik egy-egy céghez.

Nemek tekintetében az állami és a magánszektorban is megfigyelhető a - majdnem kétszeres - férfitöbbség a tulajdonosok és cégjegyzésre jogosultak között. Általánosságban elmondható, hogy csak a cégjegyzésre jogosultakat tekintve még nagyobb a férfiak aránya, és az is jól látszik, hogy az árbevétel növekedésével párhuzamosan a nők száma fokozatosan csökken a vezetők között: a 10 millió forint alatti cégek esetében 59-41 százalék a férfi-nő megoszlás, az 1 milliárd forint feletti cégeknél ugyanez az arány már 71-százalékos férfiuralmat mutat.

A tulajdonosok és cégjegyzésre jogosultak legnagyobb része 36-45 éves, továbbá 46 és 65 év közé is jelentős hányaduk esik. Mondhatjuk tehát, hogy jelenleg az "X generáció" tagjai foglalják el a cégek legtöbb tisztségviselői pozícióját. Ha az árbevétel tényezőjét is bevezetjük a vizsgálatba, egyértelmű a következtetés: minél magasabb a cég árbevétele, annál idősebbek a tulajdonosok és vezetők.

Az állami és a magánszektor tulajdonosainak és cégjegyzésre jogosultjainak korát összevetve azt látjuk, hogy az előbbiben tevékenykedők idősebbek: az állami társaságokban a tisztségviselők átlagéletkora 52 év, a magánszektorban csak 47,5 év.

Kockázatosság és stabilitás szempontjából nézve az állami szektor cégei összességében biztonságosabbnak tűnnek a magánszektoréinál. Természetesen az is elmondható, hogy az árbevétel növekedésével egyre kisebb a cégek kockázati tényezője: míg a 10 millió forint alatti árbevételű társaságoknak csak 3 százaléka esik a legkisebb kockázatú kategóriába, az 1 milliárd forint fölöttieknek már 71 százaléka. Az éves árbevétel növekedésével emelkedik az eljárással nem érintett, bejelentett tartozásokkal nem rendelkező, vagyis "rendben működő" cégek aránya, de itt is megfigyelhető az állami és nem állami tulajdonban levők közötti eltérés: az állami szektorban a rendben működő társaságok aránya 73 százalék, a magánszektorban viszont csupán 65 százalék.

Vicc lett az államadósságból

Publikálás dátuma
2013.12.23. 10:42
Államadósságot vizsgáló bizottság is létrejött. FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Alig érkezik pénz a két éve indított államadósság elleni alapba - az idén összegyűlt 20 millió forint a teljes, 22 ezer milliárdos tartozás egymiliomod részét sem fedezi. Ezzel gyakorlatilag kifulladt a nagy nemzeti küzdelem, az embereknek a jelek szerint elegük lett: rendszeresen egyforintokat utalnak, hogy így viccelődjenek, de a kormány tagjai sem fizettek idén. 

Idén alig 20 millió forint gyűlt össze az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba - számolt be a Blikk. A két éve indított kezdeményezés gyakorlatilag kifulladni látszik, hiszen a teljes, legalább 22 ezer milliárdos tartozásnak ez egymilliomod részét sem fedezi. Pedig az alapítás óta eltelt bő két és fél év alatt 285 millió érkezett az alapba.

Ez annak ellenére is igen csekély, hogy Orbán Viktor még idén nyáron is arról beszélt, hogy az államadósság csökkentése összmagyar érdek, és - mint fogalmazott a Tusnádfürdőn - mivel az magyar adósságállomány 77 százalék körüli, 70-90 százalék között "az életveszélyes sávban vagyunk". Miközben az EU nyolcadik legnagyobb mértékű államadósság-növekedését szenvedtük el egyetlen év leforgása alatt.

Ám Horváth Tihamér, az alap elnöke azt közölte a lappal, hogy sokan egyáltalán nem veszik komolyan ezt az üzenetet. Rendszeresek ugyanis az egyforintos utalások. "Érkezett már háromforintos adomány, ami mellé feladó azt írta: "Magyarország háromszor jobban teljesít" - mondta Horváth.

A legkevésbé komolyan pedig a jelek szerint éppen a politikusok és a kormány veszik az összmagyar küzdelmet. Mint a lap felidézte, bár indulásakor a kabinet és a kormánypártok is a kezdeményezés mellé álltak, inkább csak szavakban, ugyanis alig tíz politikus nyúlt a zsebébe. Közülük legtöbbet, mintegy 5 milliót Surján László európai uniós fideszes képviselő adta, Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő 2 milliót, Schmitt Pál volt államfő úgy 1,1 milliót, Navracsics Tibor igazságügy-miniszter is 700-800 ezret. De a mostani kormány tagjai idén már egy fillért sem adtak. Egyedül Matolcsy György küld pénzt havi rendszerességgel, ám ő már jegybankelnök. Matolcsy eddig 2-3 milliót fizethetett be.

Horváth azért is csalódott, mivel ő maga idén is már 4 millió forintot adományozott - amivel már 8 milliónál tart -, elhatározása szerint jövőre még ugyanennyit fog. Rajta kívül szintén 4 milliót ajánlott fel idén a testvére, s egy ötmilliós utalás is érkezett. Így ők hárman adták az idei bevétel 60 százalékát. A kormány tagjainál kopogtató Blikket - miután azt tudakolták, elöl járnának-e jó példával, és hogy szoktak-e rendszeresen jütékonykodni - többen azzal szerelték le, hogy rendszeresen támogatnak civil szervezeteket, de konkrét új felajánlásra nem volt ígéret. 

Szabadon engedték a Pussy Riot tagjait

Publikálás dátuma
2013.12.23. 10:33
FOTÓ: Getty Images/ Dan Kitwood
Szabadon engedték a Pussy Riot utolsó két börtönben lévő tagját, Maria Aljohinát és Nagyezsda Tolokonnyikovát. Ugyanakkor egyikük sem hálálmodott Véagyimir Puytin elnöknek az amnesztiáért, sőt, ismételten élesen bírálták az orosz elnököt.

A hírközlő szervek először a Moszkvától 450 kilométerre lévő Nyizsnij Novgorodban fogva tartott Aljohina elengedéséről számoltak be. „Egy fekete Volgába ültettek, miután kiléptem a börtönből. A pályaudvarhoz vittek” -  mondta el a Dozsgy rádiónak a fiatal lány. Orosz médiumok szerint azért távoztak szinte fű alatt, hogy elkerüljék a nagy médiafelhajtást. Más források szerint azért engedték el kora hajnalban, mert a börtön vezetése el akarta kerülni, hogy tömegesen búcsúzzanak majd el a Mariától.

Aljohina később Moszkvába utazott. Kifejtette, ha lehetősége lett volna az amnesztia elutasítására, akkor megtette volna. Szabadon bocsátása ugyanis csak „Putyin trükkje, valóságos színház” – jelentette ki. Aljohina ismét élesen bírálta az oroszországi női börtönökben zajló viszonyokat, s mint mondta, továbbra is minden lehetséges fórumon tiltakozik az áldatlan állapotok ellen. „Szörnyű volt látni, ahogy az emberek feladták minden reményüket” – jelentette ki.

Néhány órával később az utolsó fogva tartott, Nagyezsda Tolokonnyikova elengedéséről számoltak be. Férje, Pjotr Veszilov a Twitteren tette közzé a képet, amint a 24 éves lány a szibériai, krasznojarszki börtönét elhagyva a média képviselői elé lép. „Putyin nélküli Oroszországot!” – kiáltotta. Elengedésük után a Pussy Riot harmadik tagja, Jekatyerina Szamucevics, akit néhány hónap után tavaly októberben bocsátottak szabadon, a Dozsgy rádiónak elmondta, nagyon boldog.

Napok óta tudni lehetett, hogy a punkzenekar rács mögött maradt tagjait is kiengedik, mivel az orosz parlament, a duma által múlt szerdán elfogadott amnesztiatörvény őket is érinti. A jogszabály azokra vonatkozik, akiket kevesebb mint öt évre ítéltek el és kiskorú gyermekük is van. A múlt héten szabadon engedett, s jelenleg is Berlinben tartózkodó Mihail Hodorkovszkijjal szemben a két lány nem kért kegyelmet. Büntetésük 2014 márciusában járt volna le.

Az orosz punkegyüttes 2011 augusztusában alakult. 2012. február 21-én tagjai több társukkal együtt a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban ikonosztáza előtt tartottak az egész világot bejárt performanszot, úgynevezett punk-imát. Színes maszkot viselve, gitárokon játszva könyörögtek a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, aki tavaly májusban harmadszor került az államfői posztra. Augusztus 18-án „vallási gyűlölet által motivált garázdaság” miatt két év börtönbüntetésre ítélték őket, amit börtöntáborban kellett letölteniük. A világban számos tiltakozó akciót indítottak kiszabadításukért, s megannyi híresség, köztük Madonna is kiállt mellettük.

Megfigyelők szerint Vlagyimir Putyin elnök azért gyakorolt tömegesen kegyelmet az elítélteknek, hogy megakadályozza a február 7-én Szocsiban kezdődő téli olimpia tömeges bojkottját.