Előfizetés

Egy spanyol edző, aki magyarul kíván boldog ünnepeket

Donát Tamás
Publikálás dátuma
2013.12.24. 06:51
Ortega edző Renato Sulicstól hasonló megmozdulásokat vár a jövő évi folytatásban is FOTÓ: MTI/KOVÁCS ANIKÓ
A hajó nem süllyedt, de Carlos Ortega, ahogy egy jó kapitányhoz illik, utolsóként távozott. Miközben az MKB-MVM Veszprém játékosai már megérdemelt szabadságukat töltötték, vezetőedzőjük még elintézett ezt-azt. Összecsomagolta például családját, s mielőtt felszállt volna velük a Spanyolországba tartó repülőgépükre, amúgy búcsúzólag, nyilatkozatot adott lapunknak. 

"Boldog Karácsonyt, szép ünnepet mindenkinek - kezdte a szakember, meglepő módon magyarul. Majd kisvártatva spanyolra váltott. - Nem mondhatnám, hogy könnyen boldogulok a magyarral, de igyekszem. Annyira, hogy néha otthon is előfordul, hogy az anyanyelvükön beszélgetünk. Érdemes a gyerekeimmel gyakorolnom, hiszen nekik már sokkal jobban megy. Nem csoda, ez a dolguk: Budapesten olyan iskolában tanulnak, ahol a magyar mellett az angol a fő tantárgy. Egyébként az imént kicsit túloztam. A beszélgetés nagyzolás, maradjunk annyiban gyerekeim beszélnek, én meg igyekszem megérteni őket. De továbbra is a spanyol megy mindannyiunknak a legjobban..." - avatott mosolyogva a családi meghittségbe a három fiú- és egy lánygyermeket nevelő mesterember.

"Ugye viccel?!" - jó kedélye megmaradt akkor is, amikor azt kérdeztük tőle, megvette-e már az ajándékokat? "Volt vajon nekem erre időm?! Amikor kétnaponta meccset játszottunk? Egyébként pedig semmiről nem vagyok még lemaradva. Mifelénk január 6-án kerülnek elő a meglepetések, akkor jönnek a Három királyok. December 24. annyiban hasonló, hogy az nálunk is evés napja! Eszünk, iszunk, bár azért mifelénk is akadnak, akik ilyenkor ajándékozzák egymást."

A szakember elárulta, egy hetet Málagában töltenek, majd átruccannak Santanderbe, a felesége családjához. Alig várja, hogy pihenhessen egy-két napot.

"Nem elsősorban a fáradtság miatt: ahogy a játékosokra, úgy rám is rám fér a regeneráció" - tette hozzá.

Amikor a szakmára terelődött a szó, beismerte, eleinte okozott némi zavart a végleges keret kialakítása, de a klubvezetőkkel végül megoldották a problémát. "Ha meg tudunk indulni, megállíthatatlanok vagyunk. Csakhogy az ellenfeleink tudják, mi a legnagyobb erősségünk. Még a magyar mezőnyben is szorongatnak bennünket időnként - legalább egy félidőn át. És ez motivál bennünket."

A Pick Szegedről elmondta, Juan Carlos Pastor edző érkezése stabilabbá formálta a legnagyobb riválist. "Ahol ő dolgozik, ott biztosított a fejlődés. De ehhez idő kell Szegeden is."

Magának mit kívánt az ünnepekre - vetettük fel a trénernek. Talán a Final Fourba jutást? Ekként felet: "A klubvezetés oda várja a BL-ben a csapatot. Jelen állás szerint nyolc együttesnek van esélye az elit négyes mezőnyébe kerülni. A Veszprém is közöttük van. A sport azonban nem matematika. Mindig történhetnek váratlan események és fordulatok, ami áthúzhatja a számításokat. Lépésről-lépésre haladnunk. Arra nem gondolunk, mi történik, ha most sem sikerül teljesíteni a célkitűzést! A pozitív gondolkodás a legfontosabb."

Ebben maradtunk, mielőtt a szakember újfent magyarra váltott volna: "Boldog karácsonyt Veszprém!" - mondta végezetül.

Itthon szaloncukkedli, olasz földön panettone

Karácsony Krisztus születésének ünnepe, amelyhez számos szokás kapcsolódik. Ma már nemcsak a hagyományosan keresztény országokban ünnepelnek karácsonykor: a fiatalabb generáció tagjai megajándékozzák egymást Japánban, sőt, Kína nagyvárosaiban is.

A karácsonyi szokásoknak egy része köthető a kereszténységhez, sok olyan hagyomány létezik azonban, amelyek a pogány korból eredeztethetőek. Az év végi ünneplések és az ajándékozás például már a pogány világban is általános volt, a téli napforduló ünnepét hatalmas lakomákkal ülték meg. Krisztus születésének napját a IV. századtól tették december 25-re.

Manapság elképzelhetetlen lenne az ünnep betlehemezés nélkül. Ekkor Jézus születésnek pillanatai elevenítik fel. Még ma is akadnak települések, ahol a gyerekek "betlehemezni" járnak házakhoz, Jézus születését hirdetve, és ezzel szerencsét hozva a háziaknak

A karácsonyfa állítás az 1700-as évek második felében vált elterjedtebbé. Szerepe volt ebben Goethének is, aki Az ifjú Werther szenvedései című önéletrajzi ihletésű levélregényében írt erről. Az 1840-es évektől aztán más államokban, Nagy-Britanniában, sőt Oroszországban is egyre többen állítottak karácsonyfát. Két évtizeddel később pedig Párizsban már 35 ezer fenyőfát adtak el az ünnep előtt. Az 1900-as évek elejére szinte minden földrészen megjelent a karácsonyfa. Még a déli féltekén is: Ausztráliában műfenyőt állítanak.

Dokumentált tény, hogy Brunszvik Teréz grófnő, az első magyarországi óvodák alapítója 1824-ben karácsonyfa állításával ünnepelte a karácsonyt. A szokás viszonylag lassan terjedt el Európában talán azért is, mert nem sokan engedhették meg maguknak fenyőfa vásárlását. A fákat kezdetben szalagokkal, masnikkal díszítették, a 19. század második felétől azonban a a gyertyák és üveggömbök is előkerültek. A századforduló környékén jelentek meg a fényes papírba csomagolt bonbonok, a "szaloncszukkedli", vagyis a mai szaloncukor őse, amely magyar találmány volt.

Minden országnak megvannak a maga jellemző karácsonyi szokásai. Sok állambannem a Jézuska hozza az ajándékot, hanem a Mikulás. Így az angolszász államokban. Angliában a Mikulás is kap ajándékokat, süteményt és bort hagynak neki a fa alatt. Másnap az asztalról nem hiányozhat a gesztenyével töltött pulyka és a puding. Írországban az ünneplés két hétig, vízkeresztig is eltart. Aki csak tud, elmegy az éjféli misére. Az írek is megajándékozzák Mikulást, aki a helyi hagyományoknak megfelelően néhány korty whiskey-vel, vagy Guinness sörrel "frissülhet fel". Franciaországban "Pére Noel" nem zsákban, hanem kosárban hozza a meglepetéseket.

Karácsony fontos "kelléke" az éjféli mise. Ilyenkor általában a vallásukat nem gyakorlók is elmennek a templomba.

Az ünnepi étkezést az éjféli mise után tartják. Ilyenkor előkelő ételeket is fogyasztanak, a hagyományos halon kívül libamájat, sőt a tehetősebbek méregdrága szarvasgombát is. Belgiumban az ajándékozás napja nem szenteste, hanem december 6. Így a karácsonyfa alá kerülő zoknikban csak kisebb csecsebecséket helyeznek el. A főétel a németalföldi államban is töltött pulyka. A spanyol Mikulás nem a kéményen, hanem az erkélyen keresztül mászik be a lakásba. Fontos ünnep január 6-a is, hiszen a napkeleti bölcsek is ajándékokat hoznak.

Az országban a hagyomány szerint nem állítanak fel karácsonyfát, hanem a betlehemi jászol élethű mását díszítik fel. Portugáliában cipőkbe teszik az ajándékokat. Az ünnepi vacsora fő száma a szárított tőkehal krumplival. Olaszországban tartományoktól függnek a szokások. Akadnak régiók, ahol a gyerekek már december 13-án megkapják az ajándékot Szent Lucától. Szenteste nem esznek húst. A "panettone", az itthon is jól ismert, jellegzetes olasz kuglóf nélkül azonban nem létezhet karácsonyi étkezés.

Ami a szláv országokat illeti, Oroszországban nem munkaszüneti nap sem december 24., sem 25., hiszen a nagy ünnep időpontja január 6., vízkereszt napja. Az év első hét napjában szinte megáll az élet. Az oroszok is feldíszítik a fenyőfát.

Lengyelországban az emberek vacsoránál különleges ostyát vesznek magukhoz, s ezt osztják szét egymás között. Ezen Szűz Mária vagy a kis Jézus alakja látható. Az asztalra gyakran szalmát is tesznek, s fenntartanak egy helyet a váratlan vendégek számára. A vacsoránál a 12 apostolra emlékeznek, ezért 12 különféle ételt szolgálnak fel. Húst nem, halat viszont mindig. Az Egyesült Államokban zoknikat akasztanak a kandalló fölé, s Santa Claus ide is rejti el az ajándékokat. Decemberben az amerikaiak elképesztő összegeket költenek ajándékokra.

Ferenc pápa karácsonya a Vatikánban

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2013.12.24. 06:35
Ferenc pápa emberségével, közvetlenségével a nem hívők szívébe is belopta magát FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/FRANCO ORIGLIA
Ferenc pápa tavaly ilyenkor még aligha számított arra, hogy a 2014-es éjféli misét a nyári Buenos Aires helyett a Vatikánban celebrálja. Senki sem jósolhatta meg előre XVI. Benedek pápa februári lemondását. Ferenc pápa karácsonyi időszakban elhangzó beszédeiben várhatóan többször is kitér a szegényekre, újévi üzenetében pedig keményen bírálja az egoizmus kultúráját.

Mit is jelent Ferenc pápának a karácsony? Andrea Tornielli Vatikán-szakértőnek, a La Stampa újságírójának adta meg a választ. "Karácsony számomra a remény és a gyengédség. Találkozás Jézussal, Istennel és az ő népével." Mint mondta, karácsony vigaszt is jelent. Ferenc pápa azonban beleszőtte mondandójába, milyen egyházat is képzel el. Úgy vélte, az ünnep felhívás arra, hogy a keresztények ne egy "rideg egyház részeivé váljanak. Olyan egyházé, amely nem tudja, merrefelé halad, s elvész a világiasság labirintusában". Gyakori metafora ez a pápától. Megválasztása óta hangoztatja, hogy az egyháznak emberközelinek kell lennie. Nem fordulhat magába, hiszen ezzel elszigetelődne. Amikor a pápa papokkal, szerzetesekkel találkozott, az ő figyelmüket is rendre felhívta arra, menjenek az emberek, a szegények közé, hirdessék közöttük az evangéliumot.

Jose Mario Bergoglio már Buenos Aires érsekeként is elől járt a jó példával. Karácsony előtt is kiment a szegények közé, megajándékozta őket. Pápaként természetesen nincs akkora mozgástere, de számos gesztusával mutatta meg, hogy mit is tart pápasága legfontosabb feladatának. Gondolt a beteg gyermekekre, december 21-én ellátogatott a Bambino Gesu gyermekklinikára. A Vatikán közelében lévő intézmény Olaszország egyik legjobban felszerelt gyermekkórháza. Ez az egyedüli klinika Közép-Itáliában, amely intenzívosztállyal rendelkezik.

Cseh karácsonyfa a Szent Péter téren
A Szent Péter teret csehországi karácsonyfa díszíti. A huszonöt méter magas és mintegy hatvanéves fenyőfa a cseh-német határon fekvő Domazlice város melletti erdőkből való. A fenyőfát a város ajándékozta a Vatikánnak, s Rómába szállításáról a közeli bajorországi Waldmünchenben működő Trenckfestspiele társaság gondoskodott. Ez a második eset, hogy csehországi fenyőfa állhat karácsonykor Vatikán központjában. Első ízben 1999-ben küldtek a csehek fenyőfát, mint a Cseh Köztársaság ajándékát Rómába. Az akkori fenyőfa az északkelet-csehországi Beskydek hegységből származott. "Igen nagy megtiszteltetés ez számunkra. A Rómába szállítás költségeit Waldmünchen és a bajor kormány vállalta magára" - mondta Miroslav Mach, Domazlice polgármestere.
A fát hamar feldíszítették, a rajta elhelyezett 2500 égő december 13-án villant fel először. Ezek sárga és fehér színűek, amint a fenyőt díszítő arany és ezüst gömbök is a Vatikán zászlajának színeit idézik.

Karácsonyi ajándékokról is gondoskodott a társadalom kirekesztettjei számára. Konrad Krajewski érsek révén kétezer üdvözlőkártyát osztott ki közöttük, hogy köszönthessék rokonaikat, ismerőseket. Mindegyik lapot a vatikáni posta bélyegével látták el, amely egy karácsonyi ikont, valamint a pápa aláírását mutatja. Az egyházfő ezenfelül metrójegyeket és telefonkártyákat is adományozott a rászorulóknak.

A Szentszéknél hetek óta készülnek Krisztus születésének ünnepére. A forgatókönyv azonban nagyjából ugyanaz lesz, mint korábban. A vatikáni éjféli mise - csakúgy, mint XVI. Benedek pápasága idején - nem éjfélkor, hanem este fél 10-kor kezdődik a Szent Péter bazilikában. Ferenc pápa II. János Pállal szemben nem mond misét december 25. reggelén. A hagyományoknak megfelelően karácsony első napján a Szent Péter bazilika középső erkélyéről elmondja ünnepi üzenetét, illetve Róma városának és a világnak szóló Urbi et Orbi áldását. (II. János Pál a világ több mint hatvan nyelvén köszöntötte a hívőket az ünnep alkalmából.) Az üzenet középpontjába általában a világbéke kerül. Ferenc pápa azonban minden bizonnyal megemlékezik a szegényekről, az elesettekről, s azokról, akik magányosan kénytelenek eltölteni az ünnep óráit. Szólhat az "elveszett generációról", azokról a fiatalokról, akiknek esélyük sincs munkára, s felhívja a figyelmet arra, hogy mindenki kötelessége az idősekről való gondoskodás.

A karácsonyi időszak következő jelentős liturgikus állomása december 31. lesz. Este 17 órakor mond szentmisét a pápa a Szent Péter bazilikában. Elimádkozza a vesperást és elénekli a Te Deumot, hálát ad Istennek az évért. Másnap, január elsején, újév napján a 47. béke világnapján 10 órakor kezdődik az ünnepi szentmise. Erőteljesen politikai színezetű beszédet mond majd. A Testvériség, alap és út a békéhez című üzenet központi eleme a világot uraló egoizmus. Úgy véli, ez vezet számos háborúhoz és igazságtalansághoz. Meglátása szerint a megoldást a testvériség jelenti. Ez biztosítja a békét a politikai és a gazdasági-szociális konfliktusokban. Azonnali leszerelést sürget, külön kitérve a nukleáris és vegyi fegyverekre. "Számos konfliktust az emberiség teljes közönye kísér" - hangzik Ferenc pápa üzenete.

Szót emelt a "pletykások" ellen
Professzionális munkát és a szolgálat előtérbe helyezését követeli a Szentszék munkatársaitól Ferenc pápa. Mint mondta, a Vatikán nem válhat „nehézkes vámhivatallá”, vagy „bürokratikus intézménnyé”. Mint mondta, ha hiányzik a profi hozzáállás, akkor „visszasüppedünk a középszerűségbe”. A pápa külön szót emelt a pletykálkodás ellen. Szerinte mások kibeszélése a munka minőségét is negatívan befolyásolja, s árt a munkakörülményeknek is. A pápa nem először beszél a pletykálás ellen. Szeptember közepén úgy fogalmazott, aki rosszat mond testvéréről, az képmutató, és nincs bátorsága ahhoz, hogy észrevegye saját hibáit. Hangsúlyozta, hogy a pletykának bűntény jellege van, mert minden alkalommal, amikor rosszat mondunk testvéreinkről, Káin testvérgyilkos tettét utánozzuk. 

A politikusokat felszólítja arra, hogy tevékenységük átlátható legyen, s felelős vezetőkként lépjenek fel országuk sorsának alakításakor, mivel "a korrupció és az egoizmus eltávolítja a lakosságot az intézményektől". A pápa úgy látja, a szegénység egyre szélesebb méreteket ölt, szakadékot teremtve a társadalom rétegei között. Ezért a gazdasági modellek átgondolását szorgalmazta a túlzott pazarlás megfékezésével. Új egyensúlyt kell teremteni a bérek és lehetőségek elosztásában - fogalmazott. Hangsúlyozta: a Föld adta forrásokat arra kell felhasználni, hogy a világban véget vessünk az "éhezés tartós szégyenének".

Ferenc pápa szerint a gazdasági válság lehetőséget teremthet ahhoz, hogy az emberek ismét rátaláljanak az alapvető értékekre, közöttük az óvatosságra, mértékletességre, igazságra és erősségre.

A karácsonyi időszakot Vízkereszt, s a január 6-i, délelőtt 10 órakor, a Szent Péter bazilikában kezdődő szentmise zárja le.