Előfizetés

Népirtás Dél-Szudánban?

Pintér Mónika
Publikálás dátuma
2013.12.27. 06:37
Brutális támadásokról számolnak be a szemtanúk, az áldozatok száma napról napra növekszik FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Sorra érkeznek a hírek a brutális erőszakcselekményekről Dél-Szudánban, ahol a két legnagyobb etnikum között törtek ki összecsapások. Az ENSZ megerősíti erőit a fiatal afrikai államban, míg a fővárosban megkezdődtek a tárgyalások az ország elnökével. A harcok azonban nem csitulnak, ezrek vesztették már életüket, s tízezrek hagyták hátra otthonaikat.

Több ezren vesztették életüket a december 15-én kirobbant erőszakhullámban, amely végigsöpört Dél-Szudán tíz államán. Még többen hagyták el otthonaikat, s kerestek menedéket az ENSZ támaszpontjain, amelyek logisztikai központból menekülttáborokká kezdenek átalakulni. Tegnap tárgyalások kezdődtek a fővárosban a kelet-afrikai közösség soros elnöke, a kenyai elnök és az etióp kormányfő vezényletével.

Jubába hat kelet-afrikai vezető mellett megérkezett az Európai Unió küldötte, Alex Rondos, valamint Kína afrikai különmegbizottja is, hogy zárt ajtók mögött egyeztessenek Dél-Szudán elnökével, értesült az AP amerikai hírügynökség. Salva Kiir és júliusban menesztett alelnöke, Riek Machar állításuk szerint hajlandóak lennének a konfliktus békés rendezésére, azonban a dél-szudáni tájékoztatási miniszter elmondása alapján a tegnap már 11 napja tartó összecsapások alatt párbeszéd még nem kezdődött a két vezető között.

Dél-Szudán a Föld legfiatalabb állama, két éve nyerte el függetlenségét a 2005-ben aláírt békemegállapodás keretében. Az évtizednyi háborúskodás alatt a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom (SPLA) - a jelenlegi nemzeti hadsereg - vezetett támadást észak ellen. Azonban a kontinens egykoron legnagyobb államától, Szudántól való elszakadás sem hozott békét: az olajban gazdag ország politikailag és etnikailag is megosztott maradt, a milíciák nem tették le a fegyvert. A felkelők Riek Machart választották az új állam alelnökévé, aki júliusi menesztéséig töltötte be ezt a posztot. Míg az államfő a dinka etnikumhoz, addig Machar a nuer törzshöz tartozik - Dél-szudán két legnagyobb etnikuma, amely a kereszténységhez és az iszlámhoz hasonlóan saját nyelvezettel, s hagyományokkal bír.

Az erőszakot végül Machar állítólagos puccskísérlete robbantotta ki december 15-ről 16-ra virradó éjjel. Más hírek szerint az elnököt védő elithadsereg, a Tigrisek dinka és nuer tagjai közt alakult ki harc, amely előbb a fővárosra, majd lassan az egész országra átterjedt. Ezrek (ha nem tízezrek) veszthették életüket az erőszakcselekményekben, s legalább 81 ezer ember kényszerült otthona elhagyására, derült ki az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának adataiból.

A volt alelnök vezette ellenzéki erők elfoglalták a stratégiailag fontos Bor városát, ahogy az olajkitermelés miatt jelentős Unity állam székhelyét, Bentiut is, s számos olajmezőt. Bort a kormányerők kedden ismét irányításuk alá vonták. Bár az Afrikai Unió tűzszünetre szólított a karácsonyi ünnepekre, tegnap is folytak az összecsapások Felső-Nílus állam fővárosában, Malakalban. A kormány szerint az olajkitermelés - amely az állam bevételeinek 98 százalékát adja - zavartalanul folyik.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden a dél-szudáni békefenntartó misszió (UNMISS) állományának megkettőzése mellett döntött, amely így 12500 katonára és 1323 rendőrre bővült ki a polgári lakosság védelme érdekében. A testület elítélte a mindkét fél által elkövetett jogsértéseket, s hangsúlyozta, azok felelőseit bíróság elé fogják állítani. Az Egyesült Államok afrikai parancsnoksága is átcsoportosította erőit a térségben, hogy szükség esetén be tudjon avatkozni Dél-Szudánban. A 10,8 millió fős államban 90 amerikai katonai tartózkodik, amely jelenleg az evakuálást segíti. Számos ország döntött állampolgárainak kimenekítése mellett: német, olasz, francia, svájci, holland, kínai személyeket evakuáltak az országból.

A szemtanúk brutális támadásokról számoltak be a Guardian helyszíni tudósítójának. A Jubában élő Simon K. a kisebbség elleni erőszakról mesélt. A 20 éves fiút több száz társával együtt gyűjtötték be, amiért nem beszélte a dinka nyelvet, s ezért nuerként azonosították. “A Gudele piac melletti rendőrkapitnáyságon zártak be minket. Úgy számoltuk, 252-en voltunk. Az ablakon puskacsövek jelentek meg, s tüzelni kezdtek ránk” - mondja a fiatalember, aki egyike a 12 túlélőnek, aki aztán az ENSZ bázison húzta meg magát. A két napig tartó mészárlást úgy élte túl, hogy a haldoklók s áldozatok tetemeivel takarta be magát.

A dél-szudáni függetlenségért vívott háborúban sérüléseket szerző Gatluak Kual úgy véli, ez már most egy újabb háború. “Itt mindenki elvesztett valakit az elmúlt hét során” - mutat körbe az ENSZ táborban - “Gyermekeink, testvéreink, szüleink gyilkolták meg hovatartozásuk miatt. Mi ez, ha nem polgárháború”.

Vasárnap már harckocsikkal felszerelve indítottak támadást a reguláris erők a Felső-Nílus vidékén. Toby Lanzer, az ENSZ helyi humanitárius koordinátora szerint egy hete még nehéz lett volna elképzelni, hogy az események ilyen irányt vesznek, s ily hirtelen.

A 28 éves Yien K. a főváros külterületén, otthonában tartózkodott hétfő este, amikor tíz óra körül lövések zaját hallotta. Bátyja házában bújtak meg családjával: testvére, annak felesége, egy éves lányuk, s 6 éves unokahuguk. A férfi nem felejti el, amint beroppantak a falak, ahogy tankok hajtottak át otthonukon. A férfiak el tudtak menekülni, de a nő, és a gyermekek életüket vesztették.

Daniel Howden, a Guardian riportere megjegyzi, jól látható a nuerek ellen indított támadások nyoma, az általuk lakott körzeteket, negyedeket, falvakat szinte a földdel tették egyenlővé: romok, füst, kiégett bútorok jelzik, egykor éltek a mára szellemvárossá alakult területeken. Aki tehette, útnak indult a legközelebbi ENSZ központ felé. Alkonnyattól hajnalig tartó kijárási tilalmat vezetett be a Salva Kiir elnökölte kabinet.

“A hadsereg éjjel támad. hallani a fegyverropogást” - mondja egy fővárosi. A kormányerők, az SPLA szóvivője, Philip Aguer azonban tagadja az állításokat, ő “bűnözőket” vádolt meg a támadások, s gyilkosságok elkövetésével. “Attól, hogy katonai egyenruhát hordanak, még nem feltétlen a hadsereg tagjai” - állítja.

Szavai nem vágnak egybe Riek W. beszámolóival. A férfi szombatig maga is az elnöki gárda, a Tigrisek tagja volt. A veterán három évig szolgált a kevert etnikumú egységben, amelynek egyik feladata volt Dél-Szudán közösségeinek egyesítése. Riekről munkatársai sem tudták, hogy nuer, nem is hangoztatta. Az ENSZ bázisra menekült, miután távozott posztjáról, mert az életét féltette, s elborzadt a katonák tetteitől.

A hadsereg - mint mondja - fiatal dinka férfiakat toborzott, akiknek mindennemű katonai kiképzés nélkül fegyvert adtak a kezükbe. “Ezen fiatalok, s azon harcosok, akik ugyanolyan uniformist hordanak, mint én egykor, hajtják végre a támadásokat” - meséli. Riek szerint a kijárási tilalmat arra használják fel, hogy a holttesteket elszállítsák.

Teherautókon szállítják őket a bulldózerek által ásott tömegsírokba a Nílus két pontján, a Juba hídnál, s a Bilpam barraknál.

A több tízezer menekült egyelőre biztonságban van az ENSZ bázisain. A szervezet főtitkára, Ban Ki Mun karácsonyi rádió- és videoüzenetében támogatásáról biztosította a dél-szudániakat, a rivális feleket pedig arra szólította, békés úton rendezzék viszályaikat. “Dél-Szudán veszélyben van, de nincs egyedül” - mondta. Nem mindenki ennyire bizakodó.

Az 51 éves Peter Bey, az ENSZ egyik helyi munkatársa sűrű bocsánatkérések közepette, hogy már hat napja nem volt ideje fürödni, ad hangot aggodalmának. A rendkívüli járatok sorra szállnak fel a kerítés túloldalán, s szállítják biztonságos helyre a külföldi állampolgárokat, mondja. Hozzáteszi: “Láthattuk már a történelemben, ahogy az ENSZ helikopteren mentette ki saját embereit, a helyieket pedig hátrahagyta meghalni Ruandában”.

Karácsony a Szentföldön

G.M.
Publikálás dátuma
2013.12.27. 06:35
Betlehemben tízezrek imádkoztak FOTÓ: EUROPESS/GETTY IMAGES/IAN WALTON
Békét, izraeli- palesztin kiegyezést kívántak a Szentföld és a teljes Közel-Kelet keresztényei karácsonyi imáikban. Mahmúd Abbász palesztin elnök karácsonyi beszédében palesztin követnek, példaképnek, palesztin nemzetiségűnek nevezte Jézust. Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is Betlehemben ünnepelt.

Az idén is több tízezer, a világ minden tájáról összesereglett keresztény hívő imádkozott szenteste Jézus szülőhelyén, Betlehemben. Az izraeli hatóságok a karácsonyi ünnepek végéig mintegy 300 ezer zarándokkal számoltak. Az utóbbi években valamelyest növekedett a zarándokok száma, akik Jeruzsálemben és a Palesztin Hatóság területén töltik a karácsonyt, bár ez a szám még mindig távol áll attól, amit lehetőségként magában hordoz a vidék.

A Palesztin Hatóság területén található szent helyek látogatottságát visszaveti a biztonsági helyzet, illetve az infrastruktúra fejletlensége. Előrelépést jelentett, hogy a zarándokutat, valamint a Születés templomát az UNESCO Világörökség Bizottsága tavaly júniusban, miután Palesztina Izrael, az Egyesült Államok és még néhány ország tiltakozása ellenére az UNESCO teljes jogú tagja lett, felvette listájára. Ennek köszönhetően elkezdődik a Születés templomának és több helyszínnek a rekonstrukciója, a remélt izraeli-palesztin kiegyezés a békével együtt pedig a vidék turizmusának fellendülését is magával hozhatja.

Talán senki sem lepődött meg azon, hogy a béke fontosságát emelte ki Betlehemben, a Születés Templomával szomszédos Szent Katalin római katolikus templomban tartott éjféli miséjén Fuád Tuál jeruzsálemi latin pátriárka. A szertartáson részt vett Mahmúd Abbász palesztin elnök, a magánlátogatáson a térségben tartózkodó Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Nasszer Dzsaude jordániai külügyminiszter is.

A palesztin nemzetiségű, jordániai állampolgárságú pátriárka már a városba érkezésekor elhangzott beszédében hangsúlyozta: karácsony üzenete a béke, a szeretet és a testvériség üzenete. Tual az éjféli szentmisén felszólította az izraelieket és a palesztinokat, hogy találjanak konfliktusukra igazságos és egyenjogú megoldást. "Igazságos és tisztességes" békéért imádkozik, mondta, és Abbász elnökhöz intézett szavaiban a palesztin megosztottságról sem feledkezett meg, a nemzeti egység megteremtésére sürgette az elnököt.

"Egy olyan konfliktusban élünk a Szentföldön, amelynek úgy tűnik, hogy rövid távon nincs megoldása, és amely súlyosan érinti a Szentföld lakóit". A szomorú szentföldi valóság ellenére bizakodásra és vallási toleranciára szólította fel a híveket a közel-keleti vallási vezető. "Bizakodnunk kell, és meg kell újulnunk hitünkben, hogy ez a három monoteista vallásnak otthont adó föld egy nap minden ember számára a béke kikötője lesz", mondta.

Mahmúd Abbász elnök karácsonyi üzenete nem múlt el visszhang nélkül. A palesztin elnök az ünnep előtt, hétfőn, Ramalláhból küldött üzenetében úgy fogalmazott, Jézus Krisztus "palesztin követ" volt, akinek igyekeznek követni a példáját. "Mindent megteszünk, hogy kövessük a példáját, amikor két évezreddel később szabadságunkat igyekszünk kivívni" - mondta a muzulmán palesztin vezető, aki az aktuális politikai helyzetről sem feledkezett meg. Reményét fejezte ki, hogy tartós béke lesz a Közel-Keleten és kiemelte, hogy Betlehemben "megszállás alatt" ünneplik a karácsonyt, illetve azt, hogy a szabad vallásgyakorlást nehezítik a palesztinokra rótt izraeli utazási korlátozások, és ez is egyik oka annak, hogy a térségből egyre több keresztény távozik.

Üzenetében kitért Ferenc pápa jövő tavaszra tervezett szentföldi látogatására is, amelyről úgy vélekedett, hogy jó alkalom lesz a világ keresztényeinek a közeledésre "palesztin fivéreikhez és nővéreikhez".

Az izraeli hatóságok felháborítónak találták Abbász szavait, tételesen azt, hogy Jézus Krisztust palesztin prófétának, követnek nevezte, Izraelt hibáztatta a keresztények távozásáért a térségből és azt állította, hogy a zsidó állam akadályozza a szabad vallásgyakorlást.

Csalódást okozott a pápa Izraelben

Néhány nappal karácsony előtt az izraeli Ynet portál arról számolt be, hogy izraeli kormányzati köreiben csalódást okoztak Ferenc pápa jövő márciusi szentföldi látogatásának tervei. A nem végleges program szerint a katolikus egyházfő várhatóan március 25-én Jordániából érkezik a Szentföldre, ahol kevesebb, mint 48 órát tölt, amit túl rövidnek tart az izraeli kormányzat.

Mindezt tetézi, hogy Jeruzsálemben nem, csak a Palesztin Hatóság fennhatósága alatt álló területen, Betlehemben celebrál nagyszabású szabadtéri misét és az észak-Izraelben található, ugyancsak Jézus életének egyik színhelyeként ismert Názáretbe sem látogat el.

Mivel nem végleges programról van szó, Izraelben remélik, hogy mégis lesz egy második mise is Jeruzsálemben.

A béke reménye maradt

Szíriában él az egyik legnépesebb közel-keleti keresztény közösség, amely számára ez a karácsony sem békét, hanem továbbra is csak pusztítást, rettegést hozott, ugyanis a keresztény ünnep alatt sem szünetelt az öldöklés. A keresztény közösség nehéz helyzetben van - ők a rendszer támogatóinak számítanak, s bár nem vesznek részt a harcokban, tartanak az ellenzék elkerülhetetlenek tűnő győzelmétől. Félelmük nem alaptalan, az egyiptomi kopt keresztények helyzete is rosszabbodott a forradalom után, a szélsőséges muzulmán csoportosulások gyakorta támadtak a keresztény templomokra, közösségi helyekre.

A sors iróniája, hogy épp Szíriában található a világ legmagasabb Jézus szobra, amelyet idén októberben állították fel. A tervek még békeidőben készültek el, de a munkálatok 8 éven át tartottak. A 32 méter magas szobrot Szednaja városának hegyére állították fel. A kompozíció címe: "Eljöttem, hogy megmentsem a világot". A hatalmas szobor a béke reményének szimbóluma nem csak Szíriában, de az egész közel-keleti térségben.

Kapcsolódó
Betlehem megújulás előtt

Ferenc pápa a békéért imádkozott

Publikálás dátuma
2013.12.27. 06:33
Ferenc pápa áldást kért Rómára, a városra és a világra FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/FRANCO ORIGLIA
Tömegek hallgatták Ferenc pápa karácsonyi üzenetét. A népszerű egyházfő ezúttal is rendhagyó elemekkel tűzdelte a szenteste celebrált misét, karácsony első napján békéért imádkozott.

Az ünnep előestjén Ferenc pápa a világ több nyelvén megfogalmazott Twitter üzenetében úgy fogalmazott: Karácsonykor eljön közénk Krisztus: tökéletesen megfelelő időszak arra, hogy személyesen találkozzunk az Úrral. A kedd este bemutatott szentmisén is a világ számos nyelvén imádkoztak: olaszul a betegekért, szegényekért és azokért, akik a társadalom peremére szorultak. Kínaiul azokért, akiket hitük miatt üldöznek.

Sokan kíváncsiak voltak a pápa első karácsonyi miséjére, már órákkal a szentesti homília kezdete előtt zsúfolásig telt a Szent Péter-bazilika, azok, akik nem fértek be a bazilikába, a Szent Péter téren levő óriás vetítővásznakon követhették a szertartást. A szentmisét több mint háromszáz bíboros és püspök koncelebrálta Ferenc pápával.

Az eddig számtalanszor meglepetést okozó, a megszokotthoz nem ragaszkodó egyházfő ezúttal is okozott meglepetést.

Homíliája rövidebb volt az elődei által mondottaknál és rendkívülinek számított a mise során az is, hogy Ferenc pápa néma imában letérdepelt, és az egész bazilika vele együtt térdre ereszkedett - papok, hívők és turisták egyaránt.

Karácsony első napján, szerda délben Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika lodzsájáról mondott beszédet tömeg várta, a Vatikán szóvivője szerint több mint 70 ezren hallgatták az egyházfőt.

Ferenc pápa karácsonyi üzenete a békéről szólt. Békét az embereknek, fogalmazott az egyházfő, majd kifejtette: " Az igazi béke, tudjuk jól, nem az egymással szembenálló erők egyensúlya. Nem egy szép homlokzat, amely mögött ellentétek és megosztottságok vannak. A béke mindennapi elkötelezettség, a béke "házi készítésű", Isten ajándékánál kezdődik, abból a kegyelemből fakad, amelyet Jézus Krisztusban adott nekünk. A jászolban fekvő Gyermekre, a béke Gyermekére tekintve gondoljunk azokra a gyermekekre, akik a háborúk legtörékenyebb áldozatai, de gondoljunk az idősekre is, a nőkre, akikkel rosszul bánnak, a betegekre… A háborúk kettétörnek és megsebeznek olyan sok életet!"- mondta.

Szíriával kezdte a háborús konfliktusok felsorolását, arra szólítva fel a szemben álló feleket, hogy vessenek véget az erőszaknak és tegyék lehetővé a humanitárius segítséget, megelégedését fejezte ki, amiért a szíriai békét a különböző vallások képviselői közösen szorgalmazzák.

Ferenc pápa békét kért nagyvilág által elfelejtett Közép-Afrikai Köztársaságban, ahol erőszak és nyomorúság pusztít, ahol sokan otthon, víz és élelem nélkül vannak. Megbékélést és fegyverletételt sürgetett Dél-Szudánban és Nigériában. Áldást kért a Szentföldre, valamint az izraeliek és palesztinok közötti béketárgyalások eredményes lezárását sürgette. A gyakori merényletektől sebzett "szeretett" Irak gyógyulását szorgalmazta.

Védelmet kért az Úrtól azoknak, akiket hitükért üldöznek. Reményt és vigaszt a menekülteknek elsősorban az Afrika Szarva területén és a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén. Méltó életet, befogadást és segítséget sürgetett a migránsoknak, hogy soha többé ne ismétlődjön meg olyan tragédia, mint amilyen az idén Lampedusánál történt.

Olasz nyelvű beszéde végén az egyházfő, a hagyományokhoz híven latinul Urbi et Orbi (Róma városára és a földkerekségre) áldását adta.

Erdő Péter: Azt keressük, hogyan tudunk segíteni

Erdő Péter bíboros szenteste a Szent István bazílikában celebrált éjféli misét. A bazilika zsúfolásig telt. A bíboros arról beszélt, hogy ne azt keressük, hogy mit kaphatunk, hanem hogy miként tudunk másnak adni, segíteni, örömet szerezni. Úgy fogalmazott: "Ha nem térünk le erről az útról, a mai este szelíd békéje hatalmába keríti egész életünket" és "biztosan boldog lesz nekünk is a karácsonyunk". Felhívta a figyelmet arra: "A mi családjainkat is, a mi közösségeinket is Krisztus kapcsolja egybe, ő gyűjti össze szeretetben a népeket, ő az, akinek gondja van mindenkire".

Kirill pátriárka is üzent

Kirill pátriárka, az Orosz Ortodox Egyház vezetője üdvözölte a karácsonyt most ünneplő nyugati keresztényeket. Békét és örömöt kívánt, kiemelve, hogy Jézus születése az emberi történelem központi eseménye, ami arra emlékeztet, hogy minden emberi élet értékes. Az ünnepnek arra kell ösztönöznie az embereket, hogy különös gonddal és figyelemmel legyenek egymás iránt, függetlenül attól, hogy mennyire különböznek egymástól.