Előfizetés

Rezsicsökkentés Ukrajnában is

Viktor Janukovics ukrán elnök utasította csütörtökön a kormányt, hogy a közeli napokban találjon megoldást a fogyasztói gázárak fokozatos csökkentésére. Az elnöki sajtószolgálat közleménye szerint utasítását az elnök egyenesen Mikola Azarov kormányfőnek címezte.

Janukovics kijelentette, azt szeretné, ha az ipari és a lakossági gázfogyasztók már január 1-jétől éreznék az árcsökkenést."Jól tudom, hogy a tározókban a régi áron vásárolt gáz van felhalmozva. Azt nem szabad ott tartani, hanem fokozatosan fel kell használni" - mondta az elnök, hangsúlyozva, hogy a gáz ára fokozatosan csökkenthető az új, kedvezőbb áron érkező szállítmányoknak köszönhetően.

Janukovics december 17-i moszkvai látogatása alatt a két ország állami gázvállalatai megállapodtak abban, hogy Ukrajna az eddigi, ezer köbméterenként átlagosan 401 dollár helyett 268,5 dolláros áron kapja a földgázt.

Az államfő utasította Azarovot emellett arra, hogy december 30-ig rendezze a kijevi közalkalmazottak elmaradt bérének kifizetését. Ellenzéki politikusok és aktivisták kedden megakadályozták, hogy kihelyezett ülést tartson a fővárosi tanács, amelyet nem ismernek el legitimnek. A testület mandátuma június elején lejárt, de mostanáig még ki sem írták az önkormányzati választásokat Kijevben.

Halina Hereha, a tanács titkára akkor szóvá tette, hogy mivel a testület nem tudott dolgozni, a közalkalmazottak "nem kapják meg a novemberi és decemberi bérüket". Válaszul Olekszandr Brihinec ellenzéki képviselő emlékeztette arra, hogy a költségvetésben erre elkülönített összegnek kell lennie, a közalkalmazottak fizetésének visszatartása pedig büntetőjogi felelősséggel jár.

"Azok, akik megakadályozták a közalkalmazotti bérek kifizetésével kapcsolatos határozatot, saját lelkiismeretükkel számoljanak el, ha van nekik olyan" - jegyezte meg Janukovics.  Az államfő a régiók tanácsa nevű szervezet csütörtöki ülésén közölte, újévtől felveszi a harcot a korrupcióval.

Keményebb fellépést ígért a rendvédelmi és az ellenőrző szerveknél tapasztalható korrupcióval szemben. Közölte, hogy forródrótot hoznak létre, amelyen a vállalatok és a lakosok bejelentéseket tehetnek.

Marad a lemaradásunk

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2013.12.27. 06:23
Fotó: Bielik István/Népszava
Sem idén, sem jövőre nem számítanak a szakemberek érdemi, robbanásszerű fogyasztásnövekedésre. Bár eltérő számokról beszélnek, azokat mindenképpen egy nagyon alacsony bázishoz kell viszonyítani. A fogyasztás és a GDP-bővülés mértékét tekintve Magyarország jövőre is a régió utolsó harmadában szerepel, és egyelőre semmi nem utal egy alapvető kedvező fordulatra.

Idén a fogyasztás növekedése egy nagyon alacsony bázishoz képest a legtöbb elemző szerint 0,5-1 százalék között lehet. Már a stagnálás is eredménynek számít ebben az évben. A háztartások fogyasztásán nem látszott meg a 2013-ban kierőszakolt kétszeri rezsicsökkentés. A szakemberek 1-2 százalék közé teszik a fogyasztásbővülést jövőre. Az adatok szerint 2007-2012 között összesen 10 százalékkal zsugorodott a hazai fogyasztás. Tavaly a GDP 1,7, a reáljövedelmekj 4 százalékkal esett vissza.

Én közgazdászként a rezsicsökkentésre alapozott fogyasztásbővülésben rövidtávon nem igen hiszek, és várhatóna ez nem változik 2014-ben sem - közölte a Népszavával Kozák Ákos. A GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatója hozzátette, ettől még vártható egy enyhén növekevő lakossági és vállalati kiadásbővülés jövőre.

A kutató hangsúlyozta, vizsgálataik is igazolták, Magyarországon igen erős a társadalmi polarizáció, és az emberek körmük szakadtáig igyekeznek a korábbi fogyasztási szintjükre visszakapaszkodni. Ez többé-kevésbé sikerült is, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a több éves folyamatos csökkenés után a szinten tartás is növekedésként értékelhető.

"Valamivel derülátóbban ítélem meg a jövő évre várható fogyasztásnövekedést, vagyis szerintem annak mértéke elérheti az 1,5-2 százalékot is - fogalmazott a GfK igazgatója. A nagy nemzetközi cégek nem várnak csodát magyarországi leányaiktól, már a nyereségesség elérése is eredménynek számít. Tavaly a GDP 1,7, a reálkeresetek 4 százalékkal estek.

A fogyasztás bővülésében egyebek mellett szerepet játszik a lakossági várakozások pozitív irányú elmozdulása is. Ez azonban nem jelent drámai fogyassztásnövekedést. Jelentősebb változás a tartós fogyasztási cikkek piacán várható, ám abban a szegmensben eleve alacsony volt a bázis.

Az emberek elhitték, hogy lehet növekedés, ami nem azt elenti, hogy ez valóban meg is történt. A kommunikációs hatás mellett az is kétségtelen, hogy mégis csak lesz egy infláció feletti nyugdíjemelés. A béremelések, illetve főleg az év első felében az is lendíthet a fogyasztáson, hogy egyes szakmacsoportok, elosztórendszerek ennek az évnek a nyertesei, és év égén, különösen választási év előtt a felhasználható forrásokból osztanak majd a munkavállalóiknak.

A fogyasztás növekedését fékezheti, iletve a költési kedvet mérsékelheti a devizahitelesek helyzete. Az árfolyamgát lejárta után részben vagy egészben vissza kell majd fizetni az adósoknak a szabott devizaárfolyam és a piaci közötti különbségből felgyűlt különbözetet. Az az ember, aki tudja, hogy 2016-17-ben jelentősebb összeget kell kiadnia, alaposan meggondolja, mire és mennyit költsön.

Magyarországon az egy főre eső vásárlóerő a GfK adatai szerint az európai átlag 40 százalékát sem éri el. Ez az adat egybevág az Eurostat nemrégen közölt számaival. Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese erre az évre a fgyasztás stagnálását várja, de jövőre sem számít 1,5 százaléknál nagyobb növekedésre. A reálbérek és jövedelmek ugyan idén és 2014-ben is emelkedtek, de ennek jelentős része a rezsicsökkentésből fakad.

Ez azonban csak átmeneti, és nem fenntartható inflációmérséklés, így a jövő év második félévétől már ismét felgyorsulhat a pénzromlás, év végére a 4 százalékot is elérheti, s ez a folyamat 2015-ben még fel is erősödhet. Karsai szerint pedig az infláció növekedése miatt újra visszaeshet a fogyasztás növekedése. A reáljövedelem emelkedése a versenyszektorban talán még a minimálbér-emelés mértékét sem éri majd el. A közszférában lehet inkább érdemi béremelésekre számítani, főleg a választási évben.

Összességében jövőre 1,5, 2015-ben viszont már csak 0,5 százalékos fogyasztásnövekedéssel számolunk, s az idei 1 százalék után 2014-ben 1,3 százalék lehet a GDP-növekedés - tette hozzá a gazdaságkutató. Egyelőre nem látszanak a gazdaság fenntartható, hosszú távú növekedésének feltételei, mint például a jogbiztonság, a magántulajdon védelme. A GDP és a fogyasztás növekedését tekintve is a régió gyengén teljesítő mezőnyébe tartozik jövőre is Magyarország.

Karsai szerint az alacsony betéti kamatok nem csábítanak ugyan megtakarításra, de a deviza-, illetve forinthitelesek törlesztési kötelezettségei miatt a rezsicsökkentés, valamint a reáljövedelmek némi növekedése nem jelent automatikusan drámai fogyasztásnövekedést.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára 2013-ra 0,5-1 százalékos fogyasztásbővülést vár, ami decemberben a Mikulás, karácsony, illetve szilveszter miatt valamelyest meghaladhatja az 1 százalékot. A szakember jövőre 1-2 százalék közötti fogyazstásnövekedésre számít.

A fogyasztást nemcsak a devizahitelesek helyzete, de például a forint árfolyama is befolyásolhatja az importtermékek árában. Vámos arra is felhívta a figyelmet, jövőre az ideinél kisebb lesz a reáljövedelem emelkedése, az infláció vizsont magasabb, 2-3 százalékos lehet. A megtakaírtási hajlam nem biztos, hogy csökkenni fog, mert a magasabb infláció miatt sor kerülhet a betéti kamatok emelésére is.

A fogyasztás növekedése szorosan kapcsolódik a GDP-növekedéshez. Érzékelhető fohgyasztásnövekedés 1 százalék fölött van, s ami a lényeg, hogy ez legalább két éven keresztül fennmaradjon, és akkor már lehet fordulatról, a kedvező tendencia kezdetéről beszélni - véli Vámos György.

Felszámolt felszámolók

A kormány újraosztotta a felszámolópiacot. Az eddigi felszámolócégek majd fele nem dolgozhat tovább. Ágazati szereplők szerint a legnagyobb árbevételű cégek estek ki azon a pályázaton, ahol az értékelési szempontok több mint fele volt szubjektív.

Szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy hasonló okok miatt sok állami földbérletpályázat elbírálása is vihart kavart. A földügyelben is a szubjektív pontok döntötték, döntik el a nyertes, illetve a vesztes kilétét.

Több munkanélküli felszámolóbiztos nem lesz, de a tulajdonosi kört valószínűleg komolyan átrendezték - írta az Index. Itt az új trafikbotrány: a felszámolási-botrány. A napokban értesítik ki annak az állami pályázatnak a résztvevőit, amelynek nyertesei a jövőben lebonyolíthatják a bíróság által elrendelt felszámolási eljárásokat.

A nyertesek listáját egyelőre nem teszi közzé a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH), az Index szakmai körökből származó információiból az derül ki, hogy a közel 400 milliárdos piacon nagy átrendeződés történt. A piacvezető cégek egy része nem kapott engedélyt, számos frissen alakult kisvállalkozás viszont igen. A pályázat elbírálásában többségben voltak a szubjektív elemek.

A piac újrafelosztásának a lényege, hogy felszámolással csak egy zárt kör foglalkozhat, azok a cégek végezhetnek ilyen tevékenységet, amelyek szerepelnek a (KIH) úgynevezett felszámolói névjegyzékén. Magyarországon jelenleg körülbelül 40 ezer felszámolási eljárás zajlik, ennek keretében a 108 felszámolócég 400 milliárd forint értékű vagyont kezel.