Előfizetés

Ne játsszunk a tűzzel!

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2013.12.30. 06:14
Könnyen megégetheti magát az, aki felelőtlenül használja a tűzijátékokat vagy azok közelébe merészkedik FOTÓ: K 2 PRESS
Egy tűzijáték csak egyszer működtethető, ha nem indult be, ne próbáljuk újra meggyújtani és mindig várjunk pár percet a megközelítésével. A rakétákat mindig egyetlen ember indítsa be. Mindig legális helyen vásároljunk tűzijátékot és csak olyat, amelynek van magyar nyelvű használati utasítása és nem járt le a szavatossága. Ezek a legfontosabb biztonsági szabályok a szilveszteri pirotechnikai eszközök használatával kapcsolatban.

A szilveszteri tűzijáték gyújtása látványos hagyomány, azonban ennek is megvannak a maga szabályai. Tavaly a tűzijátékok szabálytalan használata miatt a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit csak szilveszter éjjelén ötvenkét esetben riasztották. A tűzijátékokat gyermekek elől elzárva tároljuk, a csak szilveszterkor használható eszközök működtetésével várjuk meg az előírt időszakot - egyebek mellett erre hívta fel a figyelmet a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Kiemelték: soha ne működtessünk sérült tűzijátékot, a használati utasításban leírt védőtávolságot és rögzítési módot mindig tartsuk be, indításkor ne hajoljunk az eszköz fölé. Csak szabadban működtessünk tűzijátékokat, azokat ne irányítsuk emberek, gépkocsik, épületek felé. A földön forgó, pattogó pirotechnikai termékeket, piroboxokat, telepeket kizárólag stabil, egyenletes, nem gyúlékony talajon használjunk.

Ezek működtetési helyét úgy kell megválasztani, hogy a leírásukban feltüntetett biztonsági távolságon belül ne legyen semmi, ami meggyulladhat. Rakétát soha ne indítsunk olyan helyről, ahol például faág vagy villanyvezeték áll az útjában. Erős szélben a pirotechnikai eszközök felhasználását halasszuk el. A tűzijátékokat megbontani, átalakítani és azokat kézből működtetni nem szabad.

Fontos változás a korábbi évekhez viszonyítva, hogy 2013. január 1-je óta valamennyi bombának minősülő pirotechnikai terméket a 4. osztályba soroltak át, így bombát magánszemély nem használhat fel az év végi időszakban sem, eladni is tilos neki ilyent.  Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a szokásosnál jobban figyeljünk háziállatainkra szilveszter éjjelén, hiszen a tűzijátékkal járó erős fény- és hanghatás komolyan megijesztheti őket.

Pirotechnikai termék szabályosan csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből, vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható. A forgalmazható tűzijáték termékek év végi árusítását a rendőrhatóság ideiglenes tárolóhelyre – bevásárlóközpontok környékén felállított konténerre – is engedélyezheti. Tilos a pirotechnikai termék postai vagy csomagküldő szolgálat útján történő értékesítése!

Szilvesztert követően 5 napon belül kell visszaszállítani a fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket a forgalmazónak, aki köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni. A visszavétel helyéről, időpontjáról a vásárlókat a forgalmazás helyén jól láthatóan tájékoztatni kell.

Pirotechnikai eszközök csoportjai

* 1. osztály: a csekély hatóanyag-tartalmú (nagyon alacsony kockázat és elhanyagolható zajszint), emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejében történő használatra szánt termékek

* 2. osztály: az alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó, szabadban történő használatra szánt termékek tartoznak ide. Ezek olyan üzletekben is forgalmazhatók, amelyeket nem kifejezetten pirotechnikai termék forgalmazására hoztak létre. Például „tortagyertyát” cukrászdában is lehet vásárolni.
Az 1. és 2. osztályba tartozó eszközök egész évben szabadon forgalmazhatók és felhasználhatók.

* 3. osztály: az ide tartozó tűzijáték termékeket a nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják és január 5-ig birtokolhatják. Felhasználásuk azonban csak december 31-én 18 órától január 1-jén 06 óráig terjedő időszakban engedélyezett.

* 4. osztály: a professzionális, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijátékokat december utolsó napjaiban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély, vagy felhasználás bejelentéséről szóló rendőrségi igazolás birtokában.

Köztér - Napidíj

Dél-Korea "közszolgálatiságának" vizsgálata kemény meló, hiszen nemcsak a helyszínre kell utazni, de nyilván számos koreai dokumentumot, hírt, műsort meg kell nézni. Szörnyű nehéz feladat. Így aztán tökéletesen érthető a fejenként 1280 eurós napidíj a Közszolgálati Közalapítvány két kurátorának, akik 19 napot töltöttek, vélhetően a szöuli közmédia zsúfolt szerkesztőségeiben, véresre rágva a körmüket azon, miféle innovatív ötletekkel szolgálhatnak a koreai kollégák, amit érdemes itthon is megvalósítani. Persze Szöul nem kicsi, így a 2,4 millió adóforintba fájó utazás mellé nyilván kellett az a személyenként csaknem 400 ezer forintos költőpénz, mondjuk a helyi buszjegyre...

De a viccet félretéve, vajon kinek éri meg, hogy - mint az atlatszo.hu kiderítette - idén február és december között több mint 4,4 millió forint értékben utaztak külföldre a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának tagjai? Vajon milyen eredménnyel járt a 13 hivatalos külföldi út, s milyen tapasztalatokat szereztek a kurátorok például Ausztráliában?

Gyávaságból nem ítéli el egyháza Hegedűst?

Lengyel Tibor
Publikálás dátuma
2013.12.30. 06:10
A szoboravatás. FOTÓ: Bielik István/Népszava
Hivatalvesztést indítványoztak Hegedűs Lóránt református lelkésszel szemben a botrányos novemberi Horthy-szobor avató miatt, ám az illetékes református egyházmegye bírósága elfogultságra hivatkozva nem tárgyalja a fegyelmi eljárásban hozott javaslatot, emiatt az indítványtevő jogtanácsos lemondott 23 éve betöltött tisztségéről. 

Horváth György lemondó levele szerint - amelyet a reformatus.hu teljes terjedelmében közzétett - "az opportunista, lágymeleg gyakorlathoz nem kíván tovább asszisztálni", hiszen ez már a harmadik "palástvesztésre" vonatkozó indítványa, amelyet nem tárgyalnak. A jogtanácsos úgy vélte, az egyházmegye bírósága "gyávaságból cselekszik - pontosabban ez okból nem cselekszik: a Jobbiktól és attól való félelmében, hogy a kuruc.infón megjelenik a nevük." Horváth jóslata annyiban egyébként bevált, hogy döntése nyomán most az ő neve és fényképe szerepel a szélsőséges, antiszemita portálon.

Ismert, csaknem két hónapja, nem sokkal a november 3-i - az első bécsi döntés 75. évfordulójára időzített - Horthy-szoboravató után indult fegyelmi a Szabadság téri Hazatérés templomának vezető lelkésze ellen, de eredmény mai napig nincs, mert - mint a lemondott jogtanácsos levelében jelezte - az illetékes egyházmegyei bíróságtól másik egyházmegye veszi át az ügyet.

Mint arról lapunk beszámolt, férje és a Horthy-szobor avatók védelmében eközben országgyűlési határozatban lobbizik a kormánynál a gyülekezési törvény módosításáért Hegedűs Lorántné jobbikos képviselő. A Vona Gábor Jobbik-elnökkel közösen benyújtott javaslat álságosan szót sem ejt Horthyról vagy a szoboravatóról, úgy tesz, mintha a november 3-i esemény csak istentisztelet lett volna, a templom előtt kiabálók pedig a vallásukat gyakorló református hívek ellen vonultak volna utcára.
November 3-án valójában egy korábban már felavatott, de az alkalomból néhány méterrel arrébb cipelt Horthy-szobrot avattak újra. Beszédet a korábban a zsidók összeírását sürgető jobbikos Gyöngyösi Márton mondott, az antiszemita kirohanásairól ismert Hegedűs lelkész mellett, de az eseményen több jobbikos képviselő is megjelent. A Horthy-kultuszt ápoló 200 résztvevőhöz képest "túlerőben" voltak az ellentüntetők, akik azt kiabálták: "nácik haza". Hegedűs Lorántnénak a keresztyén "híveket megfélemlítő, gyalázkodó csőcselék" elleni hatékonyabb fellépést sürgető parlamenti javaslata jelenleg bizottsági tárgyalásra vár. Elfogadása esetén felhívná a kormányt, hogy írja bele a gyülekezési törvénybe: "hitéleti alkalmat tartó egyházi intézményhez 150 méternél közelebb nem engedélyezhető" más rendezvény - előtte és utána egy-egy órás időtartamon belül.

Ez a javaslat azt jelzi, hogy a kisebbségek jogainak érvényesüléséért ritkán aggódó Jobbik ezúttal megtapasztalta milyen kisebbségben lenni, és rögtön törvénymódosítást követel, hogy a jövőben ne zavarhassák meg rendezvényeiket a más véleményen lévők. A szoboravatón Hegedűs arról beszélt: "elkerülhetetlen lesz egy ismételt határozott kiállás a nemzet védelmében" és a "helyes, Isten szerinti önvédelem" az ország népe és területe védelmében. A hallgatóság tagjai közül sokan "hagyományőrző" katonai viseletben, illetve a betiltott gárdistákéra emlékeztető öltözékben jelentek meg. A tüntetők - akiket rendőrkordon választott el - sárga csillagot viseltek a kabátjukon, így emlékeztetve a Horthy idején hozott zsidótörvényekre illetve deportálásokra. Atrocitás nem történt, de a szoboravató téma volt a parlamentben, tiltakozott a Zsidó Világkongresszus, de református lelkészek egy csoportja is. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége pedig a magyar vezetők elhatárolódását követelte - hiába. Az MSZP törvényjavaslatot is benyújtott, amely tiltaná Horthy-szobrok állítását az országban.