Előfizetés

Támadások antifasiszta honlapok ellen

Négyszer törtek fel, illetve tettek elérhetetlenné antifasiszta témájú magyar weboldalakat az elmúlt három hétben, így a Demokrata.info, a Demokrácia Akadémia, a Radnóti Miklós Antirasszista-díj Alapítvány és a Magyar Antifasiszták és Ellenállók Szövetségének (MEASZ) angol nyelvű honlapját, valamint tegnapra virradóra Hanti Vilmos MEASZ-elnök személyes honlapját is - értesült lapunk. 

Barát Tamás újságíró Facebook-oldalán azt írta: egyik alkalommal egy arab országból származó hekker-oldal jött be a weblapok helyén, egy másik alkalommal egy muszlim propaganda videót töltöttek fel az elkövetők.

Eközben Hanti Vilmos levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek, amelyben úgy fogalmazott: a MEASZ-t aggodalommal tölti el, hogy a fasisztoid, paramilitáris alakulatok egyre erőteljesebben és szabadon szervezkednek Magyarországon. Ezzel kapcsolatban a MEASZ elnöke arról érdeklődött Pintérnél, hogy milyen információi vannak az idén februárra tervezett újfasiszta eseményekről, és hogy mit kívánnak tenni ellenük.

Mint beszámoltunk róla, több hungarista, neonáci csoport - például a Betyársereg, a Magyar Nemzeti Arcvonal és a Pax Hungarica Mozgalom - szervez rendezvényt február 8.-ára, az általuk "Becsület Napjának" nevezett évforduló alkalmából. Ezen a megszálló németek 1945-ös, a Budapestet ostromló szovjet csapatok által meghiúsított kitöréséről emlékeznek meg a szélsőségesek.

Gavra nem nézte végig a bajai videót

Cáfolta a hvg.hu politikai elfogultságát, ehelyett a mennyiségi szemlélet eluralkodásával és a látogatottság hajszolásával magyarázta a hamisnak bizonyult bajai videó ügyét a portál volt főszerkesztője, aki most nyilatkozott először a botrány óta.

Gavra Gábor az Átlátszónak adott interjúban több cégen belüli feszültségre is utalt, és konkrétan hazugsággal vádolta a HVG Kiadó vezetőjét, amiért Szauer Péter a Kreatívnak azt nyilatkozta, a lemondott főszerkesztő szerkesztőségi kontroll nélkül, egymaga tette ki az anyagot. Azt is valótlanságnak nevezte, hogy utólag megváltoztatta volna a cikk címét, hogy lukra futtassa a HVG-t. "Ezek teljesen felesleges valótlanságok voltak, hiszen a balhét addigra már elvittem, azaz a bajai videóért viselt teljes felelősséget jó két héttel korábban vállaltam" - fogalmazott.

Gavra szerint "semmilyen partizánkodás nem kellett, a hvg.hu üzemszerű működése közben ment át a kamuvideó a szerkesztőségen, mint kés a vajon". Magáról a bajai ügyről azt mondta: "politikailag nem voltunk elfogultak, viszont a bajai videó közlésének pillanatára legalább két lapvezető - az Itthon rovat vezetője és jómagam - alkalmatlanná váltunk feladatunk ellátására, ez világosan kiderült a fejleményekből."

Részletes beszámolója szerint a leggyanúsabb körülményekre sem figyeltek fel, ráadásul "sem a rovatvezető, sem én nem néztük végig a felvételt, egyedül hagytuk az újságírót ezzel a sztorival, aminek a fontosságát sem ismertük fel." Gavra, aki a bajai videót tartalmazó CD forrásának kiadásával nem ért egyet, kiemelte: a felvétel "ellenőrizetlensége a munkafolyamat összeomlása volt, és ennek logikus következményeként távoztam. A szocialistákkal vagy más párttal azonban természetesen sem akkor, sem korábban nem volt megállapodásunk."

Trafikmutyi - Pert vesztett az állam, ki kell adni a pályázatok adatait

Ki kell adnia az alperes Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, illetve ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-nek a dunakeszi dohány-kiskereskedelmi koncessziós jogosultsággal kapcsolatos pályázat egyes adatait a felperes magánszemély részére a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint.

 A döntés kötelezte az elsőrendű alperes Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot és a másodrendű alperes Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-t, hogy adják ki a felperesnek a dunakeszi dohány-kiskereskedelmi koncessziós jogosultságra benyújtott pályázatának, és az ott nyertes pályázatoknak a pontonkénti értékelését, továbbá a másodrendű alperesnek ki kell adnia az értékelési lapokat, az elsőrendű alperesnek pedig az elbírálásban részt vevő személyek nevét - tette közzé honlapján a törvényszék. 

Az ítélet indoklása szerint a minisztérium és a dohánykereskedelmi zrt. is részt vett a koncessziós pályázatok értékelésében, és az információs önrendelkezési jogról szóló törvény alapján közfeladatot ellátó szervnek minősül, a kért adatok tekintetében pedig adatkezelő. A kért pontszámok és pályázati lapok az azokon szereplő személyes adatok kivételével közérdekűnek tekinthetők, mert közfeladatot ellátó szerv tevékenysége során keletkezetek.

Az elsőrendű alperest vezető miniszter által kinevezett, és a bírálat folyamatába bevont bizottsági tagok névsora szintén nyilvános, mivel a törvény alapján a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörében eljáró személy neve közérdekből nyilvános adat.

A hvg.hu a szerdai döntés kapcsán azt írta: egy Dunakeszin 19 évig trafikot üzemeltető, majd a pályázaton vesztes személy perelte be az állami szerveket a pályázat adatainak megismerése érdekében. Az internetes portál szerint a volt trafikos legtöbb kérését az elsőfokú bíróság megalapozottnak találta, nem kell ugyanakkor kiadni a nyertes pontszámokhoz tartozó neveket, és nem kell ismertetni a bírálóbizottság eljárási rendjét sem. Igaz, ez utóbbi nem is létezett.

A hvg.hu úgy tudja: a perben elhangzott az is, hogy egyetlen bírálóbizottság létezett, amely döntött az összesen több mint 20 ezer pályázatról. Ennek a bizottságnak a névsorát kell a nem jogerős ítélet szerint nyilvánosságra. 

 Kedden a dohánykoncessziós pályázati eljárásokkal kapcsolatos közérdekű adatok kiadása iránti perekben a minisztériumot képviselő Dudás Gábor Ügyvédi Iroda azt közölte az MTI-vel: nem jogerősen két per zárult le, az egyikben a bíróság teljesen, a másikban részben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javára ítélt, a második ügyben a tárca fellebbez.