Ügyészséggel fenyegeti a síszövetséget a fideszes alpolgármester

Publikálás dátuma
2014.01.25. 18:50
Fotó: Fotó: Michael Heiman, Getty Images.
A Magyar Síszövetség korábbi döntését megváltoztatva nem a sílövészetben résztvevő Szőcs Emőke, hanem Simon Ágnes képviselheti Magyarországot a február 7-én kezdődő szocsi téli olimpia női sífutóversenyein. Kaszó Klára, a Magyar Síszövetség ügyvezető elnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy pénteken este döntöttek a változtatás mellett.

"Nem indíthatunk két női sífutót Szocsiban, így annak ellenére, hogy Papp Ildikó az utóbbi húsz versenyen tizennyolcszor legyőzte Simon Ágnest, ez utóbbi versenyző került a csapatba, mert ő rövid és hosszú távon is gyűjtött világranglista pontokat" – közölte a sportvezető.

Kaszó Klára arra reagált, hogy Salgótarján alpolgármestere, Fenyvesi Gábor (Fidesz-KDNP) a Magyar Síszövetség saját szabályzatával ellentétesnek és botrányosnak nevezte az olimpiai kvótakiosztást, s bejelentette: ügyészséghez fordul, amennyiben a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hétfői közgyűlésén nem biztosítanak helyet a Szocsiba készülő csapatban a salgótarjáni Papp Ildikónak. A síszövetség ügyvezető elnöke elismerte: a legutóbbi edzőbizottsági ülésen Papp Ildikó kapott nagyobb támogatást és a szövetségi kapitány is őt javasolta indulónak. Ugyanakkor hozzátette: az elnökség több szempontot mérlegelt és hosszas vita után döntött úgy, hogy felülbírálja a javaslatot, azaz Simon Ágnest delegálja a magyar olimpiai csapatba.

Papp Ildikó az MTI-nek elmondta: méltánytalannak tartja, hogy kihagyják az ötkarikás csapatból, véleménye szerint a delegálás szempontjait utólag változtatták meg a kárára. Közölte, továbbra is készül, s reméli, hogy ott lehet versenyzőként Szocsiban.
Jelen állás szerint 16 magyar sportoló utazhat Szocsiba.

Szerző

Végső búcsút vettek a fiatalon elhunyt focistától

Publikálás dátuma
2014.01.25. 15:27
Egy megemlékező mécsest gyújt Rakaczki Bence emlékére a Diósgyőri VTK stadionja előtt Miskolcon, 2014. január 17-én. MTI Fotó: V
Több százan vettek végső búcsút Rakaczki Bencétől, a Diósgyőri VTK január 16-án, 20 évesen elhunyt kapusától Miskolcon, a szirmai temetőben.

Rakaczki Bencétől görög katolikus szertartás szerint búcsúztak és a rendkívüli téli hideg, illetve a hóesés közepette is nagy tömeg állt a fiatal kapus ravatalánál. A temetésen a családtagok mellett a DVTK vezetése, valamint a csapattársak is jelen voltak csakúgy, mint Miskolc város vezetői, szurkolók, barátok, sporttársak és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) képviselői.

A fiatal sportoló temetése miatt sűrítve közlekedtek a szirmai városrészbe az autóbuszok, az MVK Zrt. felajánlásának köszönhetően a Pesti úti üzletközpont és a Bogáncs utca között ingyenes, gyászszalaggal ékesített különjáratok közlekedtek Rakaczki Bence mezszámára emlékezve 13-as számmal. A temetés idején a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság rendőrei Hejőcsaba és Szirma városrészben a torlódások csökkentése érdekében irányították a forgalmat, a Magyar Vöröskereszt munkatársai pedig a temető bejáratánál kiemelt szolgálatot láttak el.

A szurkolók a diósgyőri futballklub színeit jelképező piros-fehér sállal a nyakukban búcsúztak kapusuktól egy-egy szál virággal. Fuhrmann Géza, a DVTK utánpótlás szervezési igazgatója búcsúbeszédében azt mondta, Rakacki Bence példa volt és példa lehet mindenki számára. Tehetséges sportolóként nemcsak a pályán, de a kórházi ágyon is küzdenie kellett, de mindezt hittel, reménnyel és jókedvvel tette. Ízig-vérig sportoló volt, igazi kapus, aki a betegsége alatt is a visszatérésen gondolkodott. "Ünnepelt sportolója volt Miskolcnak" - tette hozzá.

A Diósgyőri VTK kapusa hosszan tartó betegség után január 16-án hunyt el. 2012-ben, 18 évesen került be a DVTK felnőtt keretébe, és akkor az utolsó négy tavaszi bajnoki mérkőzésen védte a csapat kapuját. A bajnokság után jelezte, hogy gyengének érzi magát és izomfájdalmai vannak, az orvosi vizsgálat pedig leukémiát állapított meg nála. Rakaczki Bence azt kérte a szurkolóktól, hogy ugyanúgy drukkoljanak a gyógyulásáért, mint ahogyan a meccseken tették.

Szerző

Éles József: Merjünk merészebbet álmodni!

A jelenleg kézisulit működtető egykori világválogatott kézilabdázó nincs elájulva a dániai kézilabda Európa-bajnokságon elért 8. helyünkkel. Szerinte ebbe a pozícióba "beleragadt" a magyar csapat, ennél mindenképen magasabbra kellene tenni a mércét.

- Ön már az EB előtt is polémiába keveredett egykori mesterével, Mocsai Lajossal, s úgy vélte, ezt a kontinenstornát ki kellett volna használni arra, hogy néhány fiatalt beépítsenek a csapatba.

- Ezt a véleményemet továbbra is fenntartom. Meggyőződésem, hogy ezzel a csapattal nem lehet nekimenni a brazíliai olimpiának, annak nagy égés lenne a kimenetele. Viszont ha a jelenlegi keretbe beépítenének 5-6 fiatal tehetséget, lenne keresnivalónk az olimpián.

- Személy szerint kire gondol?

- Például az Ancsin sérülése miatt a keretbe behívott Zdolik Bencére. Már az is érthetetlen volt számomra, hogy ezt a tehetséges fiatalembert Mocsai kihagyta a keretből, holott nyilvánvaló gondjaink voltak az átlövő posztokon. Zdolik közel 2 méteres óriás, méltatlanul bánt vele a kapitány. Behívja a keretbe, aztán két gólos hátránynál beteszi 4 percre a csapatba. Én ilyet egy gyerekkel sem tennék meg a kézisulimban. Vagy ott van a balatonfüredi Bánhidi Bence: 18 éves, 2 m 5 centis játékos, mikor szokja a nagy tornák légkörét, ha nem olyan helyzetben, amikor tele vagyunk sérültekkel? Hasonló tehetség a 19 éves, junior válogatott Gyene Norbert, ideje lenne őt is kipróbálni.

- Mocsai láthatólag a rutinosabb játékosokban bízott, nyilván eredményt akart felmutatni.

- Ez sikerült. De kérdem én, mitől olyan nagy eredmény a 8. hely. Amikor én kézilabdáztam, ugyanezért a teljesítményért a sajtó keresztre feszített minket. Ideje lenne ennél kicsivel magasabbra tenni a mércét, megcélozni például a vb-kijutást.

- A halálcsoportból sikerült továbbjutnunk.

- Na ez az, amitől falra mászok. Mitől volt a mienk halálcsoport? Dánia és Spanyolország jobb nálunk, ez nem vitás. De Izlandra ez már nem mondható, a norvégokat pedig meg szoktuk verni. Ausztria nem a mi súlycsoportunk, Macedónia pedig a mezőny leggyengébb csapata volt. Mit szóltunk volna ha a franciák, a horvátok, a lengyelek, vagy az oroszok csoportjába kerülünk, az jobb lett volna? A magyarázkodás helyett inkább azzal kellene foglalkozni, hogy nincs a csapatnak balátlövője. Sem Putics, sem Nagy Kornél nem tudja ellátni ezt a feladatot, e téren sürgős dolga van a kapitánynak és szerintem csak a fiatalok segíthetnek.

 

Izlandé lett az 5. hely
Férfi kézilabda Eb az 5. helyért Izland– Lengyelország 28-27 (13-16)
ELŐDÖNTŐ
Franciaország–Spanyolország 30-27
Dánia–Horvátország
lapzárta után

- De Mocsai azt üzente önnek, hogy "kollégám, tanítványom nem ismeri a világversenyekre való felkészülés elvárásait." Az eredmény a megfelelő anyagi háttér biztosítása miatt fontos - hangoztatta a kapitány.

- Nem igazán értettem Mocsai nyilatkozatát, aki egyenesen nekem címezte az intelmét, hogy én nem ismerem a hazai viszonyokat, a csapattal szemben támasztott követelményeket. Én meg úgy gondolom, hogy mindezt jobban ismerem, mint ő. Tizenegy éves korom óta kézilabdázom, jól ismerem a hazai viszonyokat, a játékosokat, s az a véleményem, hogy ki kellene szabadulnunk abból a sündisznóállásban, amibe beszorultunk. Miért kell komoly eredménynek beállítani az EB 8. helyet? Miért nem tudunk, akarunk ennél többre jutni?

Szerző