Előfizetés

Kamionbaleset - Útzár a 81-esen

Acéllemezeket szállító kamion és személyautó ütközött a 81-es úton Sárkeresztesnél, emiatt félpályás útlezárás van - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hétfőn az MTI-vel.

Juhász Károly elmondta, hogy a balesetben egy ember sérült meg.

A Székesfehérvár felől érkezőket Sárkeresztes felé terelik, míg a Mór felől közlekedőket a kanyarodósávon engedik tovább.

Rendőrautó karambolozott Csepelen - súlyos sérültek

Rendőrautó karambolozott hétfőn Csepelen - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának ügyeletese az MTI-vel.

Dudás-Kanyog Andrea tájékoztatása szerint a rendőrautó a Katona és a Kassai utca sarkán ütközött össze egy személyautóval. A baleset körülményeit vizsgálják.

A hvg.hu azt írta: a baleset következtében egy civil és három rendőr sérült meg, utóbbiak közül ketten súlyosan. A helyszínelés és a műszaki mentés befejezéséig a környéken forgalmi torlódásokra lehet számítani - tették hozzá.

Lehel úti robbantás: a Nemzeti Őrsereg cáfol

Veress Jenő
Publikálás dátuma
2014.01.27. 19:20
Fotó: Vajda József/Népszava
Eddig ismeretlen csoport vállalta magára a Lehel úti robbantást. A szervezet Őrseregnek nevezi magát, és állítólag a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) nevű társaságnak juttatták el levelüket.

A VÉSZ elnöke 2014. január 22-én levelet kapott egy magát Őrseregnek nevező ismeretlen szervezettől, amely a levélben magára vállalta a Lehel úti bankrobbantást.

A konspiratív jelleggel, betűkirakással megírt levél - írják honlapjukon -, korábban közzétett közleményekre hivatkozik. Arra is utal, hogy a VÉSZ elnökének 2014. január 10-én nyilvánosságra hozott évértékelésében kilátásba helyezi a "bankháború" újraindítását, amennyiben végleges és megnyugtató megoldás nem születik a devizahitelezésnek nevezett hatalmas csalássorozat áldozatainak ügyében. (A sajtó nevezte el "bankháborúnak" a VÉSZ és a GYŐZ Mozgalom 2009-2010 folyamán folytatott küzdelmét a kilakoltatások megakadályozásáért.)

A levél kitér a VÉSZ és a GYŐZ Mozgalom egyes bankokkal kapcsolatos konfliktusaira, továbbá a VÉSZ érdekvédelmi konfliktusaira is.

Mivel a levél konkrétan megemlíti az Őrsereg következő célpontjait, ezért, és a nyomozás érdekei miatt is, a levél szövege egyelőre nem hozható nyilvánosságra.

A VÉSZ legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy mindenáron megakadályozza a bajt, de felelősen kell eljárnia, pánikot sem okozhat - írják.

A Nemzeti Nyomozóiroda illetékes nyomozócsoportjának vezető munkatársai szerint a levéllel kapcsolatosan semmilyen verzió nem zárható ki, komoly vizsgálat szükséges a tisztázáshoz. Az is lehet, hogy valótlan tartalmú, az is lehet, hogy valakik, a bankrobbantáshoz kapcsolódva készülnek valamire, és az sem zárható ki, hogy maga az elkövető szervezet jelentkezett.

A vizsgálat 2014 január 23-án megkezdődött - állítja a VÉSZ.

Az üggyel kapcsolatban a VÉSZ elítél minden fellépést, amely bárkire, akár egyetlen embertársunkra is veszélyes lehet. Ellenfeleink, sőt ellenségeink ellen sem lehetséges semmilyen, épségüket, életüket veszélyeztető támadás - szögezik le.
A levél kritikus hangnemben kioktatja szervezetet, arra utalva, hogy a VÉSZ "háborúja" nem elég hatékony.

Hangsúlyozzák: "mi nem emberek ellen, hanem rossz folyamatok ellen - a kizsákmányolás, a mások letiprása, a mértéktelen profitéhség, az igazságtalanság, az embertelenség, a kegyetlenség ellen - harcolunk. Tény, hogy ha valaki szorosan összekapcsolja magát ezekkel a pusztító szándékokkal, akkor kénytelenek vagyunk az ilyen személyek ellen is fellépni, de akkor sem az erőszak eszközeivel, hanem az ártalmatlanná tétel erőszakon kívüli eszközeivel élünk; mindazzal, ami egy erős, elszánt, bátor társadalmi szervezet számára a társadalom által elfogadott módon rendelkezésre áll."

Rosszul értelmezik azok a VÉSZ küzdelme iránti rokonszenvet, akik azt hiszik, hogy bármilyen erőszakos cselekménnyel segíthetik harcukat.

"A VÉSZ ellenségének fog minden személyt és szervezetet tekinteni, aki, vagy amely más embereknek - bárkik is legyenek azok - bárminemű erőszakos cselekménnyel sérelmet okoz."

Őrsereg néven semmilyen legális vagy illegális formáció nem ismert - tudta meg a Népszava. Létezik viszont a Nemzeti Őrsereg Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület, mely Kelet-Magyaroszágon tevékenykedik.

Az egyesület jogi képviselője dr. Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke, országgyűlési képviselő. Az ügyvéd a Népszavától értesült a hírről, és leszögezte, bizonyos benne, hogy a Nemzeti Őrseregnek semmi köze a merénylethez. Mint mondta, törvényes keretek között működnek, távol áll tőlük minden erőszak. Véleménye szerint itt valamilyen más szervezetről lehet szó, ha valóban igaz a levél.