Egy nő hiányzott Pulai boldogulásához

Publikálás dátuma
2014.01.30. 06:57
Szocsi lázban ég a hamarosan kezdődő játékok miatt FOTÓ: EP GETTY RICHARD HEATHCOTE
Február 7-én kezdetét veszi Szocsiban a XXII. téli olimpia. Nagy Zsigmond csapatvezető, a MOB nemzetközi igazgatója már a helyszínen várja a 16 magyar indulót, akinek formaruhája ezúttal is vitát generált. A házigazda Oroszország és az EU közös terrorellenes nyilatkozatot fogadott el. A kenuban olimpiai bajnok Pulai Imre, aki szánkóra váltott, nem érti, miért maradt le a játékokról, de 46 éves létére sem mond le a következő seregszemlén való szereplésről.

Pulai Imre 2000-ben, Sydneyben olimpiai aranyérmet szerzett (Novák Ferenc párjaként C2 500 méteren), azóta visszavonult, szánkóra váltott, és megcélozta a téli játékokat. Sem a 2006-os torinói, sem a 2010-es vancouveri játékokra nem jutott ki. Akkor nem tudta megszerezni a minimális pontszámot a Világkupa-viadalokon, most azonban sikerült neki. Minden jel arra mutatott, ott lesz Szocsiban, és ő lesz a 13. magyar sportoló, aki a nyári és a téli ötkarikás játékokon egyaránt megméreti magát.

- Rendkívül csalódott voltam, amikor megkaptam a hírt, most próbálom túltenni magam rajta - nyilatkozta lapunknak Pulai.

Pulai a sebesség megszállottja

Pulai a sebesség megszállottja

- Szabó István, a Magyar Versenyszánkó Szövetség elnöke is azt mondta, meglepődött, hogy nem láthatja önt Szocsiban.

- Amikor a Világkupa-versenyeken megszereztem a minimális öt pontot, akkor azt éreztem, most már tényleg közel vagyok. Aztán szereztem még egyet. Most már 98 százalék, hogy ott leszek, mondtam magamban. Számolgattunk a versenyzőtársaimmal, és úgy ítéltük a taipei-i, a dél-koreai és a bolgár barátommá vált riválisommal, hogy mind a négyen kijutunk. Ehhez képest ők mennek, én meg nem.

- Állítólag csak egy szűkszavú indoklást kaptak a Nemzetközi Szánkó Szövetségtől. Lehet már tudni, miért nem indul?

- Nem tudom. Nyilván közrejátszhatott, hogy a vancouveri olimpiához képest bővül a szánkóverseny. 2011 áprilisában a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felvette a csapatversenyt is, s az idén női és férfi, valamint csapat  kategóriában avatnak bajnokot. Szóval azok az országok kaphattak most szabadkártyát, amelyek csapatban is érdekeltek. Én egyedül indultam volna, hátrányba kerültem. Úgy néz ki, egy üzbégé a kvóta, akinek ugyan csak négy pontja van, de van mellette egy hölgyversenyző is. Nekik megvan a csapatuk. A csapatverseny újdonság az olimpián, talán attól tartottak, hogy ebben a számban kevesen indulnak. Minél több ország szerepel, annál jobb a szánkó szövetségnek. Nem nézne ki jól, ha az új versenyszámban csak ketten állnának rajthoz.

- Egy interjúban a Bayern Münchenhez hasonlította magát küzdeni tudása és kitartása miatt. Négy év múlva újra megpróbálja?

- Igyekszem hamar túltenni magam a történteken, összeszedem magam lelkileg, és akkor igen. Megyek előre, nem adom fel.
 
- Nyomon követi majd az olimpiát?

- Természetesen, sőt, felkért a köztévé szakkommentátornak. Elvállaltam. Nagyon szorítok majd a versenytársaimnak, különösképp a taipei-i, a dél-koreai és a bolgár fiúnak.

Duplázni nem könnyű
Egyetlen egy olyan sportoló van a világon, aki téli és nyári olimpián két különböző sportágban is aranyérmes lett: az amerikai Eddie Eagent 1920-ban, Antwerpenben félnehézsúlyú ökölvívó bajnokként érte a dicsőség, majd tizenkét évvel később, a Lake Placid-i téli olimpián a négyfős bobcsapattal állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A svéd Gillis Graftström ugyan téli és nyári játékokon is diadalmaskodott, de ugyanabban a számban: műkorcsolyázóként. Antwerpenben még a nyári játékok műsorán szerepelt a sportág, négy évvel később viszont már az első téli olimpián avatták bajnokká, és címét 1928-ban sikerült megvédeni. Mindössze 12 magyar sportoló vehetett részt téli és nyári olimpián is.

- A víz, ha megfagy, jéggé válik, de más kapcsolatot a kenu meg a szánkó között nem találok. Milyen indíttatásból kezdett egyáltalán szánkózni? Pláne, hogy nem egy veszélytelen sportágat választott.

- Szeretem a sebességet. Ha a kenuval felborultam, megfordítottam, és folytattam. Itt a pályán ezt nem teheted meg. Ha nem koncentrálsz, komoly sérüléseket szerezhetsz. Volt, hogy nem volt kedvem 130 km/h-val száguldozni, de muszáj volt, menni kellett előre. Amúgy meg hatalmas élmény a szánkózás.

Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor az ember bemegy a vidámparkba, csak ott a technika irányítja a gépeket, itt pedig én. Ha hibázom, az az én felelősségem. Ha jól jövök le a pályán, és megverem a társakat, az különösen jó érzés. Ráadásul van egy cél, ami nagyon motivál: kijutni az Eb-re, vb-re vagy olimpiára.

Kövér Dávid írása a Népszavának

Aranyérem arany nélkül

Nemcsak színében szürke FOTÓ: MOB.HU

Nemcsak színében szürke FOTÓ: MOB.HU

 

A magyar formaruhákkal mindig van valami gond, most "csupán" annyi: randák. Legalábbis szembeszökően nagy a kontraszt a versenytársak szereléséhez képest. A szeretlekmagyarorszag.hu című honlap összeállítást készített, ahol előbb az angolok, amerikaiak, franciák, japánok, svédek és kanadaiak világhírű márkáit mutatják be, végül a magyarokét.

A neten fellelhető vélemények igen szélsőségesek. Miként azt a MOB rögzíti: az adidas új központja az indulók kis létszáma miatt nem tudta legyártani a formaruhákat (a szereléseket biztosítja), így ezek tervezésére és gyártására tendert írtak ki.

"Véletlenül kerültünk kapcsolatba a MOB-bal. Cégünknek az ország több nagy bevásárlóközpontjában vannak üzletei. Decemberben bejött az egyik boltunkba a MOB egyik alkalmazottja. Megtetszhettek neki termékeink, mivel otthagyta névjegykártyáját, mondván, ha van kedvünk és kapacitásunk, vegyük fel a kapcsolatot" - nyilatkozta lapunknak Bacskai Ildikó.

A ruhákat jegyző Virgina Kft. tulajdonosa bővebb információt nem óhajtott adni az együttműködésről. Annyit árult még el, hogy nagyon jutányos áron készítették el a formaruhákat.  "Ez az első alkalom, hogy együtt dolgozunk a MOB-bal, nem vagyunk senkinek az ismerősei, összeférhetetlenséget hiába keresnének, véletlenül találtunk egymásra" - szögezte le az üzletasszony.

Közös terrorellenes nyilatkozatot fogadtak el a felek kedd este, a Brüsszelben megrendezett EU-Oroszország csúcstalálkozón. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az uniós tagországok együttműködnek Oroszországgal a szocsi játékok biztonságának szavatolása érdekében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök köszönetet mondott az uniós vezetőknek a közös munkáért. Közismert: az olimpia biztonságának szavatolásába az Amerikai Egyesült Államok is beszáll. Január közepén már a helyszínre érkeztek FBI-ügynökök, Washington a napokban jelentette, két, a Fekete-tengeren állomásozó amerikai hadihajó és több szállító repülőgép áll majd készenlétben.

Mindösszesen három kg aranyat használtak fel az ötvösök a szocsi téli olimpia során kiosztandó érmek elkészítéséhez. A 98 versenyszámban gazdára találó 1300 medál összesítve két tonna ezüstöt és 700 kilogramm bronzot tartalmaz. Az aranyéremnek egyébként csak 1.34 százaléka arany, 92.5 százalékát ezüst, 6.16 százalékát pedig réz teszi ki. Darabonként 18 munkaóra alatt, 25 munkafázisban nyerték el végleges formájukat az érmek, súlyuk 460-535 gramm, vastagságuk 1, átmérőjük 10 centiméter.

Elülső oldalukon az olimpiai öt karika látható, a hátoldalon a sportág és a játékok logója - Braille-írással is. A kör alakú érem szélébe orosz, angol és francia nyelven vésték bele, hogy "téli játékok". Mindkét oldalon a Szocsira utaló motívumok sorakoznak: napsugarak, a Kaukázus havas bércei és a Fekete-tenger. A medálokhoz felhasznált fémeket kivétel nélkül Oroszországban bányászták.

Meglepő eredménnyel zárult Ausztriában egy - 500 megkérdezett részvételével végzett - felmérés: az osztrákok 47 százalékok nyilatkozott úgy, hogy nem foglalkoztatják a téli olimpia eseményei. Az érdeklődők 82 százaléka az alpesi síre koncentrál majd, és 62 százalékuk a síugrást is figyelemmel kíséri. Ehhez képest a válaszadók legnagyobb része, 33 százaléka úgy gondolja, 5-9 érmet szerez majd a csapatuk.

Súlyos sérüléssel kezelik a brazil Lais Souzát, aki tornászként 2004-ben és 2008-ban szerepelt nyári olimpián, és most síakrobataként jó eséllyel indulási jogot kapott volna Szocsiba. A 25 éves versenyző az egyesült államokbeli Park Cityben szenvedett balesetet hétfőn.

Salt Lake Cityben, a helyi klinika intenzív osztályán ápolják, és ugyan reagál a környezetére, de sem karját, sem lábát nem tudja mozgatni, légzését gépek segítik. Ő lehetett volna az első brazil síakrobata, aki téli játékokon szerepel.

Népszava-összeállítás

Szerző
Frissítve: 2014.01.29. 22:15

Nem tiszta Amerika

Publikálás dátuma
2014.01.30. 06:53
Az amerikaifutballisták a fájdalmak elviselésével indokolják a füvezést FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JAMIE MCDONALD
Colorado és Washington államban a közelmúltban legalizálták a marihuána használatát, s a többi amerikai szövetségi államban is élénk beszédtéma a füvezés engedélyezése. Mindeközben a sportolók még mindig eltiltásra számíthatnak, ha rajtakapják őket a tiltott szerek használatán, noha a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) maga is enyhíteni látszik a szigorú szabályokon. Keményen tiltani, vagy lazítani, ez itt a kérdés.

Floyd Landis, a 2006-os Tour de France győzelmétől doppingolás miatt megfosztott amerikai kerékpáros szerint legalizálni kellene a teljesítménynövelő szerek használatát. Lehet vele egyetérteni, vagy vitatkozni, de az tény: Lance Armstrong, Ivan Basso, Alberto Contador, Jan Ullrich, Erik Zabel, azaz a modern kerékpározás alakjai, a leghíresebb körversenyek húzónevei - akikre százezrek akartak hasonlítani, s akik miatt százezrek kezdtek el sportolni - mind-mind megbuktak doppingteszten.

Félő, a fiatalok a doppingolásban is követni kívánják őket. Pláne, hogy Landis nyíltan az ajzószerek legalizálását kezdte hirdetni. Noha a leghíresebb bringások közül nem mindenkit meszeltek el teljesítménynövelő szerek használata miatt, majdnem mindegyikőjük beismerte: pályafutása bizonyos szakaszában élt ilyen szerekkel.

Persze nem csupán a sztárkerékpárosok, hanem rajtuk kívül rengeteg topversenyző produkált már pozitív mintát, hiszen egyre nehezebb ezek nélkül világcsúcsokat, világra szóló eredményeket elérni. Sőt, maguk a sportolók is sakk-matt helyzetbe kerültek, mert a közönség, a szponzorok nagy része csak a kivételes teljesítményeket díjazza.

Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője "őrült ötletnek" minősítette Landis javaslatát, mivel a szerek, illetve mellékhatásaik által az emberi szervezetben generált változásokat egy idő után már nem lehet visszafordítani. A kutató elismerte: "a drog ott volt a múltban, itt van a jelenben és ott lesz a jövőben is, de ettől még nem lehet legalizálni, nem lehet azt mondani, hogy használja csak bátran mindenki, legfeljebb aki kevésbé jól bírja, az belehal.

Egészséges embernek nem szabad olyan szert adni, amire egyébként semmi szüksége nincs, ráadásul garantált a mellékhatás is, ezért a doppingolás egyszerűen nem legalizálható!" Noha ma már kézzel fogható élményként szembesülünk a dopping káros hatásaival - az anabolikus szteroidokat szedő NDK-s sportolók, akik ma 60-70 évesek, nagyon rossz egészségi állapotban vannak, ha egyáltalán megérték ezt az életkort -, a mai huszonéveseket mégis nehéz meggyőzni a káros következményekről.

S ha az engedékenység Amerikában áttöri az egyébként is spanyolfallá szelídült határokat, nehéz lesz feltartóztatni a doppinghullámot.Vagy talán már nem is lehet?  Próbálja megtippelni a kedves olvasó, hogy az amerikaifutball-ligában (NFL) játszó, s a Super Bowlért - magyar idő szerint hétfőről vasárnapra virradóan harcba szálló egyesületek - a Denver Broncos és a Seattle Seahawks - játékosai közül hányan maradnának tiszták egy dopping-teszten?

Talán segít a kérdés megválaszolásában Nate Jackson, a sportág korábbi játékosának az amerikai Sports On Earth magazinnak adott, s az Index által idézett nyilatkozata: "Nincsenek fájdalommentes hétköznapok az NFL-ben. Nem beszélünk róla egymás között, de attól még nap mint nap meg kell küzdeni a fájdalommal. Minden reggel van egy pillanat, különösen ha edzőtáborban vagyok, amikor eszembe jut, hogy fogom túlélni az edzést, amikor az ágyból se bírok kimászni?

Sosem szívtam edzés, meccs előtt, szerintem ez butaság, és sosem akartam füves lenni. De ahogy zajlott a szezon, egyre nagyobb fájdalmaim voltak, ezért egy idő után elkezdtem füvezni. De csak alkalmanként. Segített a fájdalom leküzdésében, és nem stresszeltem, nem a mérkőzésen járt az agyam. Azt hiszem, ezért nem álltam rá a keményebb fájdalomcsillapítókra" - indokolt Jackson.

De nem csak a sportolók, a vezetők is megengedőbbek lettek a füvezéssel kapcsolatban. Az amerikaifutball-ligát irányító Roger Goodell kijelentette: elgondolkodnak azon, érdemes-e az orvosi marihuánát alkalmazniuk a sportolókat sújtó agyrázkódások ellen. Az amerikafutball egy olyan sportág, amelyben az agyrázkódások jelentik az egyik legnagyobb problémát, egykori sportolók sora perelte be a ligát, mert nem szóltak nekik előre, hogy maradandó károsodást szenvedhetnek.

Engedélyezik-e, vagy sem, pillanatnyilag nem tudhatjuk, de egy felmérés arra utal, hogy ez a gyakorlat szempontjából édesmindegy. Az amerikaifutballban szereplő játékosok 50-60 százaléka így is füvezik. Vannak, akik fájdalomcsillapításra használják a marihuánát, mások rekreációs célból. Az sem véletlen, hogy minden második NFL-es által elkövetett bűntény arról szól, hogy a játékos autójában füvet találtak egy közúti ellenőrzés során.

Ha fűvel meg lehetne bukni, nem lenne NFL - nyilatkozta Richard Dumas, a Phoenix Suns korábbi játékosa, s aligha jár messze az igazságtól. Persze a marihuána nemcsak a focisták körében népszerű. A New York Times megszellőztetett egy, a kosarasok körében két évvel ezelőtt készített felmérést, amely szerint az NBA játékosainak 70 százaléka füvezik. Ezt követően az NBA 2011-ben belátta, hogy a szezon vége után nincs értelme a játékosokon drogteszteket végezni, úgyis megbuknak.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a kosarasok ész nélkül el- és felszívhatnak, bevehetnek mindent, mert a teljesítménynövelő-szerek használatát továbbra is tesztelik. A fű viszont már nincs tiltva. Szezon közben maximum négyszer vizsgálhatják őket, és azt is előre tudják, hogy mikor. A marihuána-legalizálásért küzdő szervezetek és honlapok ünnepelték a döntést.

A WADA (A nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) eközben szélmalomharcot vív a dopping ellen, igaz, egyre kisebb meggyőződéssel. Álláspontja szerint a drogok nemcsak károsak az egészségre, hanem használatuk egyszerűen nem etikus. Ennek ellenére a szervezet a múlt nyáron enyhített a marihuánával kapcsolatos szabályain: már nem jár automatikusan több éves eltiltás, ha valakiről bebizonyosodik, versenyidőszakon kívül füvezett. Amerika már nem tiszta. És vajon Európa?

Szerző

Magyar-lengyel és V4-es csúcs Budapesten

Magyar-lengyel kormányközi csúcstalálkozót tartottak tegnap Budapesten, amit este V4 csúcstalálkozó követett.

A visegrádi országok az ukrajnai helyzet kapcsán ültek tárgyalóasztalhoz. A találkozó előtt Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz. Fodor azt kérte a miniszterelnöktől, hogy a "szabadságszerető magyarok nevében" tegyen meg mindent a visegrádi országok közös fellépéséért, a demokratikus, európai Ukrajna melletti kiállásért.

" A visegrádi országoknak le kell szögezniük, hogy Ukrajna nem konc, amelynek belső küzdelmét sóvárgással vegyes kivárással szemlélik a szomszédjai. Egyértelművé kell tenni, hogy a visegrádi országok nem tűrik el, hogy bárkiben is területi igények merüljenek föl Ukrajnával szemben" - fogalmazott Fodor.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök, a magyar-lengyel csúcsot záró sajtótájékoztatón kitért az ukrán válságra. El kell kerülni a drámai forgatókönyvet Ukrajnában, egész Európa és elsősorban a közép-európai régió érdeke, hogy stabilizálódjon a helyzet és politikai megegyezés szülessen az országban, fogalmazott Tusk.

A magyar-lengyel kormányközi csúcstalálkozón titokvédelmi megállapodást írtak alá és megállapodás született arról, hogy Magyarország és Lengyelország hatékonyan együttműködik energetikai kérdésekben.