Szocsiban megnyílt az olimpiai falu

Hivatalosan is megnyitotta kapuit a jövő pénteken kezdődő szocsi téli játékok három olimpiai faluja. A városban kialakított ötkarikás központban 2000 embert szállásolnak el, míg a Krasznaja Poljanán elhelyezkedő "Hegyi Faluban" 2900-an laknak majd.

A harmadik, kifejezetten a sílövők és a sífutók számára létrehozott épületegyüttesben 1100-an férnek el. A 16 fős magyar csapat tegnap este indult Szocsiba. Az indulást megelőzően a Syma csarnok előtt találkoztak a sportolók, jelentős médiaérdeklődés közepette indultak tovább a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A szurkolók még ott is elbúcsúzhattak kedvenceiktől.

Tegnap az Amnesty International nyolc európai vezetője - Belgium, Finnország, Franciaország, Hollandia, Svájc, Egyesült Királyság, Ukrajna képviseletében - és az Amnesty International moszkvai irodája petíciót adott át Moszkvában.

Három hónap alatt 112 országból 336.412 ember írta alá a petíciót, amelyben az orosz elnököt, Vlagyimir Putyint arra kérik, vonja vissza azokat az elnyomó törvényeket, amelyek a civil szférát kívánják gyengíteni, a jogszerű tiltakozás lehetőségét szándékozzák korlátozni, és el akarják hallgattatni a kritikus hangokat.

A 2012-es londoni Olimpiai Játékokat követően az orosz kormány nyilvánosan elkötelezte magát az olimpiai alapelvek mellett, többek közt a diszkrimináció ellen, illetve az egyenlőség, befogadás, tisztelet és kölcsönös megértés mellett, valamint amellett, hogy kiáll az emberi jogokért a Téli Olimpia alatt és után. Ennek ellenére azóta számos olyan törvényt hoztak az orosz hatóságok, amelyek ellentétesek ezen elvekkel.

Az orosz jégkorong-válogatott nem vesz részt a szocsi téli olimpia jövő pénteki megnyitóján. A csapat vezetői úgy döntöttek, hogy nem február 6-án, hanem csak 8-án utaznak Szocsiba a most szerdától zajló kazanyi edzőtáborból.

A házigazda együttes azon hokisai, akik a hazai bajnokságban (KHL) szerepelnek, már ott vannak a felkészülésen, akárcsak a tartalékok, az NHL-es sztárok azonban csak február 10-én érkeznek. Amint a szocsi olimpia sajtószolgálata csütörtökön jelezte: Ilja Kovalcsuk, a szentpétervári SZKA klasszisa volt az egyik esélyes, hogy vigye hazája zászlaját a megnyitón.

Az oroszok február 8-án a lettekkel, másnap a svájciakkal terveztek edzőmérkőzést Szocsiban, ám az első találkozót végül nem rendezik meg. A házigazda első olimpiai meccse február 13-án lesz a szlovénok ellen.

Csaknem 150 órában közvetítenek a szocsi XXII. téli olimpiai játékokról a közmédia tévécsatornái, de az MTI és a Kossuth Rádió is kiemelten foglalkozik az oroszországi világeseménnyel - közölte az MTVA tegnap az MTI-vel. A közlemény szerint a február 7. és 23. között rendezett téli olimpia közvetítésének az M1 szenteli a legtöbb műsoridőt.

Az ötkarikás játékok műsorvezetői Petrovics-Mérei Andrea, Szőke Viktória, Gundel Takács Gábor és Szujó Zoltán lesznek. A nyitó- és záróünnepség a Szujó Zoltán-Szabó Gábor páros tolmácsolásában hallható majd.

Szerző
Frissítve: 2014.01.30. 22:13

Köztér - Összerezzenés

Huszonhárom. Ennyiszer hangzott el összesen a köztévé csütörtök reggeli Híradójában az a szó, hogy rezsicsökkentés. Nem elég egyszer, kétszer, háromszor megvédenie e hazának a rezsicsökkentést, hanem legalább huszonháromszor kell. De ez még semmi, mert a 40 perces adás csaknem egynegyedét, összesen 8 és fél percet szánták a rezsicsökkentés megvédésének kifejtésére.

Először megvédte Rogán. Majd megvédte Orbán. Majd jött Kocsis és Lázár. A 8 és fél perces híranyagban - mondani sem kell, ez volt a vezető hír - tehát átlagosan 22 másodpercenként hangzott el a rezsicsökkentés szó. Persze gyakran úgy, hogy a riporternek többször egymás után kellett kimondania. De valódi hír a 8 és fél percben nem hangzott el.

A fedett pályás Ki néz magasabbra-verseny örökös aranyérmese, a magyar miniszterelnök azonban egyértelművé tette, hogy "a magyar emberek számára a rezsicsökkentés politikája az egyik legfontosabb ügy Magyarországon" - hol máshol, ha magyarokról van szó, ugye -, de hogy ezt milyen kutatásból szűrte le, azt nem tudni, mert hozzám éppen nem csöngetett be tegnap.

De az is kiderült például, hogy bár Brüsszelből módszeresen, már-már visszaélésszerűen támadják a rezsicsökkentést, idehaza a kormánypolitikusok nem tudják, pontosan kikről beszélnek. Rogánt azonnal kizökkentette, hogy Oettinger energiaügyi biztos pozícióját (!) papírból kellett felolvasnia. Persze a rezsicsökkentés kitárgyalása után még maradt fél óra a Híradóból, de az sem szólt másról: még a lengyel kormányfővel találkozó Orbán beszédéből is azt vágták be, hogy alacsonyabb áron kell tartani az energiát.

Mostanra sikerült elérnie a propagandakommandónak, hogy ahányszor meghallom a rezsicsökkentés szót, összerezzenek. Megijeszt. Persze mit huhogok most, bőven okom lesz rá, amikor majd rubelben fizetem be a villanyszámlát.

Szerző
Témák
híradó

Mentőautóra gyűjt a Szemem Fénye Alapítvány

Az elöregedett járműpark és a folyamatos szervizelések miatt veszélybe kerülhet a Szemem Fénye Alapítvány gyermekbeteg-szállító tevékenysége, pedig jelenleg ez az egyetlen szervezet vidéken, amely gyermekbeteg-szállítással foglalkozik.

A Szemem Fénye Alapítvány hazánk egyetlen gyermekbeteg-szállító szervezete. A területi ellátási kötelezettségből adódóan mintegy 60 ezer gyermek szállításáért felel a pécsi székhelyű szervezet. Havonta több ezer kilométert tesznek meg mentőautóik, nemcsak Baranyában, a Dél-Dunántúlon, hanem az egész ország területén.

Gyura Barbara az alapítvány elnöke elmondta: 2003-tól működnek együtt az OEP-pel, állami megbízás alapján szállítják a gyerekeket. Viszik őket vizsgálatokra, valamint otthonukba való visszatérést is ők oldják meg. A gyerekek 70 százaléka daganatos, transzplantált, valamint vese dialízisre szállított beteg gyerek. Évente 3000 ,,fuvarjuk" van, havonta 20-30 ezer kilométert tesznek meg összesen.

"A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekeknek és családjaiknak több esetben az egészségügyi problémák mellett a nehéz anyagi helyzettel is meg kell küzdeniük, így másként nem tudnák megoldani a kezelésekre történő - jellemzően heti háromszori - utazást. Jelenleg egy betegszállítóval és két speciális gyermekmentővel látjuk el feladatunkat. Gépkocsiparkunk azonban az intenzív igénybevétel miatt folyamatosan elöregszik, járműveink sokat állnak a szervizben. Mentőautóink munkából való tartós kiesése pedig nem csak az ellátást veszélyeztetné, hanem a kezelést igénylő gyerekek életét is, hiszen ők egyedi szállítási körülményeket igényelnek. Nélkülünk a felnőtt betegszállítókra lennének utalva, kitéve őket a fertőzésveszélynek"- tette hozzá Gyura Barbara.

Az alapítvány 60 ezer gyermek szállításáért felel
Ellátási területük az egész országra kiterjed
A betegek 70 százaléka daganatos,
transzplantált, vagy vesedialízis kezelésben részesül

A mentőautók - melyeket 2006-ban, illetve 2007-ben vásároltak a németországi Ambulance Mobiltól - a folyamatos használattól egyre rosszabb állapotban vannak, így fenntartásuk igen költséges. Bár erre állami segítséget is kapnak, mentőautó vásárlásra nem. Egy új gyermekmentő-autó mintegy 60 ezer euróba, azaz mintegy 20 millió forintba kerül, így megvásárlása saját erőből szinte lehetetlen. A "Vásároljunk együtt gyermekmentőt!" felhívásuk során azon támogatók jelentkezését várják, akik anyagi segítséget nyújtva hozzájárulnak az új jármű beszerzéséhez.

"Gyűjtésünk meghirdetése óta eltelt pár napban már három felajánlás érkezett, s hiszünk abban, hogy a társadalmi összefogásnak köszönhetően a nagy értékű gyermekmentő-autónk már tavasszal megkezdheti munkáját - reméli az elnök. Dr. Hoppál Péter 250 ezer forinttal, a Szerencsejáték Zrt. 5 millió forinttal járult a vásárláshoz.

Öltözz pirosba!

Magyarország első, pécsi gyermekhospice háza javára gyűjt ebben az évben az Öltözz pirosba! jótékonysági akció, amelyet február 14-ére hirdetett meg az eseményt szervező, Szemem Fénye Alapítvány. A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek és családjaik ellátását támogató szervezet idén is arra biztatja a lakosságot, hogy aki teheti, vegyen fel egy piros ruhadarabot Bálint napon és 200 forinttal támogassa a Dóri Ház működtetését. A pécsi hospice ház szolgáltatásait ingyenesen vehetik igénybe az érintettek, fenntartását a Szemem Fénye Alapítvány nagyrészt adományokból fedezi.

DóriSkype

Az alapítvány legújabb, ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásával, a Dóri Skype-pal nem csak Pécsett és környékén, hanem az ország bármely területén képesek segítséget nyújtani. A Skype rendszer, az interneten keresztül elérhető, és így ingyenesen igénybe vehető telefonos hálózat.

A honlapon a DóriSkype feliratra kattintva, hanghívás indításával, a családok megkaphatnak minden olyan ápolási információt, melyre krónikusan beteg gyermekükkel kapcsolatban szükségük van. Így nem csak az ápolási tanácsok átadásában, hanem a lelki problémákkal kapcsolatos segítség tolmácsolásában is kiemelkedő szerepe van. Ennek egészségügyi megvalósításában képzett szakembereink vesznek részt.

A DóriSkype minden héten, csütörtökön 11-12 óráig elérhető.