Havazás - Nem léphetnek be a kamionok Szerbiába

A szerbiai határrendőrség tájékoztatása szerint nem léphetnek be az ország területére a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság péntek reggel az MTI-vel.

A közlemény szerint a Szerbiában kialakult hóhelyzet miatt hozott korlátozás péntek reggel 6 órától visszavonásig érvényes.

A röszkei autópálya-határátkelőhelyen a rendőrök tájékoztatják a kamionsofőröket a korlátozásról. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság felkészült az esetlegesen feltorlódó kamionsor kezelésére – áll a közleményben. 

Szerző

A szmognak annyi - visszavonták a riadót

Budapesten nem indokolt a szmogriadó enyhébb, tájékoztatási fokozatának fenntartása - közölte a főpolgármesteri hivatal péntek hajnalban az MTI-vel.

A fővárosi légszennyezettséget mérő műszerek csütörtöki adatai alapján - a meteorológiai körülmények változásának hatására - a szállópor szintje egy fővárosi mérőponton haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket, ezért Tarlós István főpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatának megszüntetését rendelte el.

Szerző

Bostoni robbantás - Washington engedélyezte halálbüntetés kérését

Az amerikai igazságügyi miniszter helyi idő szerint csütörtökön felhatalmazta a szövetségi ügyészeket, hogy halálbüntetést kérjenek a bostoni maraton elleni merénylet elkövetésével vádolt Dzsohar Carnajevre, ha a bírósági tárgyaláson bűnösnek találják.

"A szóban forgó magatartás természete és az abból eredő kár kényszeríti ki ezt a döntést" - írta indoklásában az igazságügyi tárca vezetője.

A szövetségi ügyészek az illetékes bostoni bíróságoz benyújtott keresetükben Holder érvelését kibontva úgy fogalmaztak, hogy a vádlott előre megfontolt szándékkal és kegyetlenséggel követte el a gyilkosságokat és nem tanúsított megbánást. A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

Dzsohar Carnajev ellen a tavaly április 15-i bostoni maraton finisében végrehajtott terrortámadás ügyében összesen 30 pontban, köztük négyrendbeli emberölés és tömeges halált okozó fegyver használata miatt emeltek vádat. A 20 éves, csecsen származású amerikai állampolgár július 10-én ártatlannak vallotta magát a bíróságon. 

Carnajev a vád szerint bátyjával, a 26 éves Tamerlan Carnajevvel együtt követte el a kettős robbantást, amelynek következtében hárman - köztük egy 8 éves kisfiú - meghaltak és 264-en megsebesültek, közülük sokan végtagjaikat vesztették. A terrortámadást két kuktafazékba szerelt, távirányítású pokolgéppel hajtották végre. 

A fivérek negyedik áldozata egy rendőr volt, akit négy nappal később lőttek agyon. 

Az idősebb Carnajev április 19-re virradóra halt meg, végzetét lőtt sebek és belső sérülések okozták. Dzsohar Carnajevet ugyanazon a napon, súlyosan sebesülten fogták el. 

Dzsohar Carnajev az állította, hogy a bostoni merénylet megtorlás volt az iraki és az afganisztáni muszlimok elleni amerikai támadásokért. Szerinte aki egy mohamedánt megtámad, az mindet megtámadja. 

"A bizonyítékok alapján, így vagy úgy, de Carnajev a börtönben fog meghalni" - jelentette ki csütörtökön Deval Patrick, Massachusetts állam kormányzója.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetségének (ACLU) massachusettsi szervezete viszont tiltakozott az igazságügyi miniszter döntése ellen és rámutatott, hogy a pert egy olyan államban fogják lefolytatni, amelyben eltörölték a halálbüntetést. 

A The Boston Globe egy múlt évben közölt közvélemény-kutatása szerint a bostoniak 57 százaléka úgy vélekedett, hogy Carnajevet életfogytiglani szabadságvesztésre kell ítélni, ha bűnösnek találják, és csak 33 támogatta esetében a halálbüntetés kiszabását.

Az Egyesült Államokban 1988, a halálbüntetés szövetségi szintű visszaállítása óta mindössze három személyt végeztek ki főbenjáró ügyben lefolytatott szövetségi eljárás eredményeképpen. Egyikük Timothy McVeigh, az 1995-ös oklahomai bombamerénylet elkövetője volt.

Eric Holder minisztersége előtt ellenezte a halálos ítéletet, de amióta 2009-ben átvette a tárca irányítását, 36 esetben hatalmazta fel az ügyészeket arra, hogy halálbüntetést kérjenek.

Szerző