Jól fésült szeretkezés

Publikálás dátuma
2014.02.03. 06:45
A légyotton lévők meglehetősen disztingváltak (Nagy Sándor, Pikali Gerda) FOTÓ: K 2 PRESS
Nyolcszor csókolózik Pikali Gerda a Kézről kézre című bohózatban, a Madách Színházban, adta tudtul lényeglátóan a bulvár sajtó. Én meg azt tudatom, hogy minden odaadás nélkül szeretkezik. Legalábbis Francine-ként, Feydeau Hamvai Kornél által fordított, és átírt darabjában.

A szeretőjével töltött éjszaka után úgy ébred az ágyban a Pikali Gerda által adott Francine, hogy kifogástalan az agyon daerolt, nyilván hosszú ideig, műgonddal készült frizurája, a csókos szájára vastagon felkent rúzs icipicit sem kenődött el, a szintén akkurátus hozzáértéssel feltett sminkje sem szenvedte meg a viharos éjszakát, makulátlanul kifogástalan. Hát így nem érdemes sem szeretkezni, sem játszani.

Attól, hogy bohózatról van szó, azért csak el kell játszani a szituációt, ahogy mondjuk Mohácsi János rendezésében Feydeau legismertebb darabjában, a Bolha a fülbe előadásában tébolyult energiákkal, és őrültségbe torkolló módon eljátszották Kaposváron, és most ugyan szelídebben, de mégiscsak élvezetesen adják a Radnóti Színházban.

Ahol eszelős, már-már vérre menő, virtuóz, indulatokkal és poénokkal teli verekedést is láthatunk, ami miközben röhögtető, csaknem átfordul tragédiába, mert valós tétje van. Felhergelődött emberek törnek-zúznak. A Kézről kézre előadásában a rajta kapott, Nagy Sándor által játszott, feleségét buzgón csaló szerető, és a tetthelyre betoppanó férfi, Barabás Kiss Zoltán megszemélyesítésében, verekszenek. De ez is csak jelzés.

Barabás Kiss behemót, jókora izompacsirta, közel sincsenek Naggyal azonos súlycsoportban. Valamit ki kellene találni, hogy a bunyó ne kapásból egy padlóra küldéssel végződjön, mondjuk olyan eget-földet rázó indulatot a gyengébbik fél részéről, ami hihetővé teszi legalább a küzdelmet, vagy olyan verekedési koreográfiát a rendező, Réthly Attila részéről, amiben a testileg gyengébb, de észben erősebb állandóan kicselezi, akár meglehetősen mókás módon a lakli pasast.

És ebben a verekedésben a rémülettől a nagyzolásig, a hősködéstől az elgyávulásig temérdek minden benne lehetne, csak fantáziadúsan ki kellene dolgozni a szituációt, nem csupán rutinosan lejelezni egy bunyót, ami így se nem izgalmas, se nem mulatságos. Nem mutat semmi mást, mint henye próbafolyamatot.

Egy Feydeau komédia esetén a nézőknek folyamatosan szinte a szék alá kell röhögniük magukat, ebben az esetben viszont, legalábbis a premieren, az első részben alig fordult elő, hogy egyszerre, fergetegesen nevetett volna a nézőtér, itt-ott néhányan, vagy egy-egy ember szólóban felnevetett. Az átütőerejű szórakoztatáshoz is színpadi igazságra van szükség.

Magyar Attila időnként keresi. Üdítő, amikor úgy jön be, hogy ügyefogyott képviselőként mindenbe belebotlik, de azt már nem mutatja meg, hogy miért is ennyire setesuta ez a politikus, hogy ostoba-e, vagy nem lát tovább az orránál, esetleg totálisan elvakítja a szerelem, vagy sok tényezős a dolog.

Aztán, amikor a produkció végén temérdek kalamajka után végre nőhöz jut, azt megmutatja, hogy kinyílik a csipája, elmúlik a dadogása, a botladozása, kihúzva magát már nagyon is fennhéjázik, ez ekkor tényleg az adott szituációból fakad.

Hány és hány remek szituáció kínálja magát! Annál jobb nem kell, minthogy a Nagy által megformált Émile Renauxnak az az ipse, akivel bunyózott, dühében kidobja az ablakon az öltönyét, ami miatt Renaux a jókora vasgyúró ruháit csórja el, és abban jelenik meg felesége meg egy egész díszes társaság előtt.

El lehetne játszani, hogy a rajta lötyögő göncökben nemcsak ő, hanem egész egzisztenciája elvész abban a minutumban. Hogy oda a becsülete, meg a magánélete szintén. De csak a lötyögő nadrág viccessége kerül terítékre. A Szűcs Edit által tervezett zsakett különben fura módon nem bő rajta csöppet sem, nehogy már túlzottan nevetségessé váljék a szívtipró, deréktól fölfelé őrizze csak meg amorózó voltát.

Hát így nehéz bármit is játszani. Végül egyébként Nagy Sándor is színészi önmagára talál. Amikor már azt orrontja Renaux, hogy őt csalják meg, tényleg üvöltve kikel magából, előtörnek visszafojtott indulatai, egész teste rázkódik belé. Ott áll előttünk valaki, aki úgy érzi, hogy kisemmizik, attól fosztják meg, ami számára a legfontosabb. Itt van tét.

Ez a jelenet egyszerre tragikus és komikus. Előtte túl sok volt a lötyögés, az érdektelenség. Hujber Ferenc végigvisz egy pipogya férj figurát, akinek aztán nagyon is kinyílik a szeme. Székhelyi József váratlan helyeken színpadra érkező nyomozója viszont hosszú ideig a sötétben tapogatózik. Balogh Anna megcsalt feleségéről nem derül ki, hogy unalmas nő, akit méltán csalnak, vagy izgató démon, és csak a férjét sodorja el a vére.

Túl sok minden nem derül ki, mert a klasszikussá nemesedett Feydeau-t úgy játsszák, mintha vázlatos, rohanvást elpróbált szappanopera lenne. Elővezetnek a színészek egy-egy sebtiben "feldobott" karaktert, ami nem sokat változik, keveredjen is bármilyen helyzetbe. Ez így művészileg kevés és olcsó. Lehet persze vele nézőket szerezni, ahogy az ilyen jellegű tévésorozatokkal is. De ez a színház önfeladása. Nem hinném, hogy a Madách erre törekszik.

Szerző
Frissítve: 2014.02.02. 21:04

Tiltakozott az ellenzék Paks II. ellen

Publikálás dátuma
2014.02.03. 06:22
Nem az atomerőmű fejlesztését támadják, hanem a döntés átláthatatlanságát FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Demonstrációt tartottak tegnap  a Demokratikus Koalíció és az Együtt PM szimpatizánsai Paksról döntsön a nép!  jelmondattal a paksi atomerőmű bővítése ellen. A megmozdulás résztvevői szerint a beruházásról népszavazásnak kellene döntenie. A tüntetők kifogásolták, hogy a kormány titokban, előzetes parlamenti felhatalmazás és társadalmi egyeztetés nélkül kötött megállapodást az orosz féllel az új reaktorok építéséről. Ez évtizedekre meghatározza a magyar villamosenergia-termelés jövőjét.

Ezer-ezerötszáz ember gyűlt össze vasárnap délután háromkor Budapesten az Alkotmány utcában, amikor elkezdődött a Paksról döntsön a nép! jelmondattal meghirdetett, paksi atomerőmű bővítése elleni tüntetés. Az Összefogás által szervezett demonstráción felszólalt két ellenzéki vezető, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc is. Az index.hu tudósítása arról számolt be, hogy az érkezőket a kihangosított Őszödi beszéd fogadta, a helyszínre hirdetett ugyanis sajtótájékoztatót tegnap délután két órára a Fidelitas is.

Az új reaktorok megépítése elleni megmozdulás első szónoka Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke volt, aki azzal kezdte: "Nem vagyok oroszellenes. Nem leszünk albérlők a saját hazánkban" - folytatta a DK-elnök - "Nem fogadjuk el, hogy a miniszterelnök főúrként viselkedik velünk. Legyetek bátrak, és mondjátok el, hogy nem adtunk felhatalmazást Orbánnak, hogy eldöntse életünket a következő 100 évre. Nem engedjük, hogy a legfontosabb kérdésekben rólunk, nélkülünk döntsenek.”
Gyurcsány kijelenetette: "Nem dúl bennem mély nukleáris-ellenesség. Csak azt várom el, hogy megbeszélhessük közös dolgainkat. Megkérdezett bárkit, hogy akarjuk-e ezt a paktumot, hogy milyennek képzeljük el ezt a hazát a következő évszázadban? Normális, nyugodt világot szeretnénk. Felnőtt emberek okos vitákban döntsenek arról, hogy merre akarunk menni.

Azt mondták, Orbán Viktor kormányfő kimegy megbeszélni az orosz-magyar kapcsolatokat. Hazudtak. Orbán is hazudik, reggel, délben, este. Tíz Őszödi beszéd drámája nem ér fel azzal a hazaárulással, amit Orbán elkövetett. Orbán hazaáruló."
A DK elnöke úgy fogalmazott: „Tíz évre titkosítottátok a paktum részleteit. Mitől féltek? De nem kell félni, mert meg fogtok bukni. Júdások vagytok mind. De nem egy Júdás van, hanem tucatnyi. Nincs az a kevélység, az a fondorlat, ami erősebb lehet a magyarok sokaságának meggyőződésénél, hogy az országot nem adjuk, mert a haza és az ország nem eladó” – fejezte be beszédét Gyurcsány Ferenc.

Később Bajnai Gordon, az Együtt PM alapítója kapta meg a mikrofont, aki azt kédezte: "Mi legyen az Orbán-rezsim emlékműve? A felcsúti stadion? Azt nehéz lesz a szoborparkba vinni. Legyen inkább egy A8-as Audi, rajta a felirattal, mindenki annyit ér, amennyije van? Vagy a trafik? Nem, az igazi szimbólum az atomerőmű."

DK: Felnőtt emberek okos vitákban döntsenek arról, hogy merre akarunk menni.
Bajnai: a paksi atomerőmű lesz Orbán emlékműve

A politikus úgy folytatta: "Nekünk magyaroknak van tapasztalatunk abban, hogy milyen, ha rossz helyről veszünk fel pénzt." - kezdte gondolatmenetét az Összefogás jelöltje. A rendszerváltás óta sok áldozattal, de megyünk előre a nyugati úton. Oda akarunk érni a jogállamba, a demokráciába, Európába, ahova mindig is vágytunk. És most 25 évvel a szabad döntés után egyedüli személyes felelősséget visel Orbán, hogy erről az útról letérít minket. Azt mondják, ez az évszázad üzlete. De kinek? – tette fel az újabb kérdést Bajnai. Aki úgy folytatta: „Vessünk véget Orbán pályájának! Április 6-án le fogjuk váltani. A nagy szövegek mögött olcsó kis privát érdekek húzódnak. A rezsihazugság tartalékai kifogyóban vannak. Most Oroszországtól kértünk, hogy lehessen folytatni a rezsihazugságot. Ahhoz, hogy népszavazhassunk erről, és egyebekről is, április 6-án győzni kell. Április 6-án jövőt választunk magunknak. Szovjet utódállam leszünk, vagy demokratikus európai jogállam. Ez a kérdés, válasszatok.” - fejezte be beszédét Bajnai.

A beszédek végén a szónokok a színpad elé vonultak, és aláírták a Paksról döntsön a nép feliratú molinót. Az esemény végén a közönség egy része is molinóhoz fáradt, hogy ők is aláírásukkal álljanak ki a tervezett népszavazás mellett.
Hiteltelennek és komolytalannak tartja, amit az ellenzék a paksi bővítés ügyében tesz - közölte tegnap a tüntetés kezdete után a Fidesz szóvivője. Selmeczi Gabriella kijelentette: az ellenzéki pártok olyan dolgok ellen szerveznek tüntetést, amiket korábban ők maguk akartak. Az ellenzék is tudja, hogy Paks felújítása az ország elemi érdeke, most "mégis hazudnak, mert kampány van" - mondta Selmeczi. A Fidesz szóvivője szerint rezsicsökkentés tartós fenntarthatóságához is szükség van a paksi atomerőmű bővítésére.

Érdemes megjegyezni: a parlament honlapján elérhető házelnöki napirendi javaslat vasárnap délután még nem tartalmazta, de az Országgyűlés ma mégis a napirendjére veheti a paksi erőmű bővítésének tárgyalását is. A kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek az erről szóló egyezmény szövegét. A megállapodásról biztosan megszületik a döntés még a mostani parlamenti ciklusban.

Megzavarták a demonstrációt

Juhos László, a Reális Zöldek Klub vezetője még Gyurcsány Ferenc beszéde alatt megindult a tv-kamerákkal teli dobogó felé és a hangszórót túlkiabálva éltette a paksi bővítést, a rezsicsökkentést és a kormányt. A HírTv riportere azonnal „lecsapott rá”, majd a közszolgálati Híradó is faggatta, miután a szervezők némi rábeszélésére visszavonult. Néhány érdeklődőnek még kiselőadást tartott a Reális Zöldek álláspontjáról energiakérdésekben, amely köztudottan egyezik a kormányéval. Néhányszor még megkísérelte megzavarni a rendezvényt, de a szervezők mindannyiszor résen voltak. Nem tudni, hogy a rendőrség milyen incidensre számított még, netán ellentüntetőkre, mindenesetre a szomszédos Szalay utcában 6-8 mikrobusz – tele rendőrrel – járó motorral várta a demonstráció végét.

A Szociáldemokraták támogatják a paksi bővítést

Paks kérdése nem lehet népszavazás tárgya, a Szociáldemokraták támogatják a paksi bővítést – közölte az MSZP, az Együtt-PM és a DK döntéshozóihoz írt, vasárnapi nyílt levelében Schmuck Andor. A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának elnöke ugyanakkor a levélben jelezte: egyetértenek abban, hogy a szerződés előkészítése, titkosítása, az egyezmény gyors aláírása elfogadhatatlan, “az erre vonatkozó kormánypárti érvek hamisnak és demagógnak tűnnek”.

Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!

Szerző

A parlament előtt a harmadik rezsicsökkentés

Benyújtotta a Fidesz a parlamentnek a harmadik rezsicsökkentésről szóló törvényjavaslatát, amelynek tárgyalása ma megkezdődhet az Országgyűlésben, és akár már holnap szavazhatnak is róla - közölte Németh Szilárd, a nagyobbik kormánypárt rezsicsökkentésért felelős politikusa tegnap.

A politikus a sajtótájékoztatón jelezte, javasolják, hogy a Ház kivételes sürgősségi eljárásban tárgyalja a Rogán Antal frakcióvezetővel közös indítványát, amelynek alapján a gáz lakossági fogyasztói ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal csökken majd.

"Minden külső-belső támadás ellenére kitartunk a rezsicsökkentés politikája mellett" - fogalmazott Németh Szilárd. Szavai szerint a támadások nemcsak a külföldi tulajdonú közműcégektől érkeznek, hanem "a markukban tartott kijáró emberektől", a magyar baloldaltól, a "Gyurcsány-koalíciótól" és a brüsszeli bürokratáktól is. "Egy rezsicsökkentés, egy brüsszeli támadás. Ehhez már hozzászoktunk" - mondta.

Most is ugyanez történt - folytatta -, hiszen "belengettek" egy kötelezettségszegési eljárást, mondván, a közmű-szolgáltatási piacon nem lehet államilag meghatározott hatósági árakat alkalmazni, mert akkor nem érvényesül a szabad piac elve.
Németh hozzátette: a jelenlegi kormánytöbbség rezsit csökkent, amivel tavaly 240 milliárd forint maradt a családoknál. Ugyanakkor kiemelve, hogy a gazdasági versenyképességhez is elengedhetetlen az olcsó energia, ezért a következő lépésben az iparnak is meg kell teremteni ennek lehetőségét. Mindehhez azonban fenn kell tartani a hatósági árak alkalmazását, amelyet Brüsszel most "kíméletlenül támad" - hangsúlyozta.

A képviselő beszámolt arról, hogy a vasárnap benyújtott törvényjavaslat több fogyasztóvédelmi intézkedést is tartalmaz. Így például azt, hogy a fogyatékossággal élők Braille-írással nyomtatott vagy úgynevezett akadálymentes elektronikus számlát kaphassanak.

A parlament honlapján elérhető előterjesztés része továbbá, hogy a bankok negyedévente kötelesek lesznek tájékoztatni devizahiteles ügyfeleiket az árfolyamgáttal elért megtakarításukról. A pénzintézeteknek március 20-ig tájékoztatást kell küldeniük minden olyan adósnak is, aki jogosult gyűjtőszámlahitelre, de még nem kötött erre szerződést.

A Fidesz törvényben rögzítené emellett, hogy a magyarországi bankautomatákból való egyszeri készpénzfelvétel felső mértéke 75 ezer forintnál nem lehet kevesebb. Az is része az indítványnak, amiről Rogán Antal nyilatkozott a hét folyamán, vagyis hogy 500 millió forintos bírsággal sújthatná a jegybank az ingyenes készpénzfelvétel szabályait megszegő pénzintézeteket.

Szerző