Ukrajna cáfolja a kiszivárogtatást

Publikálás dátuma
2014.02.09. 10:03
Fotó: Thinkstock
Ukrajna visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint titkosszolgálata közvetítésével került fel a Youtube videomegosztó portálra Victoria Nuland európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár és Geoffrey Pyatt kijevi amerikai nagykövet között lezajlott telefonbeszélgetés. Ebben az amerikai államtitkár igencsak egyértelműen, trágár szavakkal fejezte ki véleményét az Európai Unióról. Lada Szafanova, az ukrán SZBU titkosszolgálat szóvivője közölte, semmilyen formában sincs közük a telefonbeszélgetés napvilágra kerüléséhez. Kijeben ugyanakkor nem is indult nyomozás a kiszivárogtatás kapcsán.

Washington Oroszországot vádolta a telefonbeszélgetés közzétételével. Elmar Brok kereszténydemokrata politikus, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke úgy vélte, Oroszországra vall az az eljárás, ahogy egymásnak akarják ugrasztani Washingtont és Brüsszelt. Mint mondta, az EU-nak visszafogottságot kell tanúsítania, mégha az elhangzott mondatok dühítőek is. De Nuland „bocsánatot kért, s ez a lényeg”. Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének irodája nem volt hajlandó kommentálni a kínos kijelentéseket.

Az EU illetékeseit persze nemcsak az izgatta, ki szivárogtatott, hanem a kijelentés tartalma is. Angela Merkel pénteken szóvivője útján közölte, teljesen elfogadhatatlanok Nuland kijelentései. Az államtitkár Kijevben azt közölte, nagyon tisztán lehetett hallani a hangját, így sikeresnek nevezhető kémkedési akcióról volt szó.

Viktor Janukovics ukrán elnök Szocsiban, a téli olimpia színhelyén találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Megbeszéléseikről nem közöltek részleteket.

Esély az újrakezdésre Cipruson?

Majdnem két évig tartós szünet után előrelépés történhet a ciprusi megbékélés folyamatában. Nikosz Anasztasziadisz ciprusi görög, valamint az Észak-Ciprusi Török Köztársaság elnöke, Dervis Eroglu megállapodott abban, hogy kedden Nicosiában megbeszéléseket folytatnak egymással az újraegyesülés lehetőségeiről – közölte az ENSZ. 

Megállapodtak továbbá arról is, hogy a tárgyalásokat más koncepció szerint folytatják majd. Anasztasziadisz még pénteken elismerte, hogy a legnagyobb feladatok megoldása még hátravan. Így a megállapodás még nem jelenti azt, hogy közelebb kerültek volna az újraegyesüléshez, de „megteremtettük az alapfeltételeit a tárgyalásoknak” – jelentette ki.

Ciprus 1974 óta megosztott. Az akkori görögországi katonai junta által támogatott katonai puccsra adott válaszként vonultak be a török csapatok, s foglalták el a szigetország északi részét. Az 1983-ban kikiáltott államot nemzetközileg nem ismerik el. A Ciprusi Köztársaság az Európai Unió és az euróövezet tagja.

A két országrész egyesülésére egyelőre vajmi kevés az esély, óriásiak a két fél közötti ellentétek.

Szerző

Orbán álomvilágát építi

Publikálás dátuma
2014.02.09. 09:23
Fotó: Vajda József/Népszava
Orbán álomvilágát építi fel címmel jelentetett meg cikket a Neue Zürcher Zeitung a Felcsúton zajló építkezésekről. A lap bécsi tudósítója, Meter Baumann megállapította, Magyarország csak lassan kászálódik ki a mély gazdasági válságból, melynek során 2008-ban kis híján kerülte el az államcsődöt. Az országnak most sincs sok pénze, amint ezt az infrastruktúra állapota is mutatja, de a turizmus szempontjából fontos Budapesten nagy építkezések folynak – írta a lap. 

És Felcsúton is – teszi hozzá megemlítve, hogy az 1700 fős településen 3500 fős stadiont, szállodát, kisvasutat építenek, sőt – a Népszabadságra hivatkozva közli – a falu még repülőteret is kap. „Értelmetlen megalománia – hitetlenkednek a bírálók”. Felcsút azonban nem egy falu a sok közül, hanem Orbán Viktor szűkebb pátriája.

A magyar miniszterelnök saját álomvilágát akarja megvalósítani. Orbán nagy focidrukker, Felcsúton futballakadémiát hoztak létre, melyet szponzorok és az állam pénzéből tartanak fenn. A költségeket pedig az adófizetők állják – állapítja meg az NZZ.

Felcsút híres fiának köszönhetően virágzik. Ez pedig a helyi polgármester számára is kifizetődő. Építési vállalatának forgalma 2010 óta megötszöröződött. Orbán bizalmasa már a 88. Magyarország leggazdagabb embereinek listáján – zárja cikkét a patinás svájci lap.

Szerző