Leleplező honlapot indítottak Snowden hívei

Új honlapot alapítanak azok az újságírók, akik az oroszországi száműzetésben élő kiszivárogtató, Edward Snowden által letöltött dokumentumokat adták tovább a sajtónak. A médium három alapítója közölte, hogy az Intercept nevű oldalon a kiszivárogtatásokra épülő értesülések jelennek majd meg. Három munkatársa Glenn Greenwald újságíró, a dokumentumfilmes Laura Poitras, valamint az oknyomozó újságíró Jeremy Scahill lesz.

Az első leleplező riport arról szól, hogy az amerikai titkosszolgálat az afganisztáni és pakisztáni dróntámadásainál a digitális adatgyűjtések által szerzett információit használta fel, s az esetleges pontatlanságok miatt halhatott meg sok polgári személy. Felvételeket közölnek az amerikai titkosszolgálati központról is.

Az Interceptben a későbbiekben a tervek szerint egy sor oknyomozó riport jelenik majd meg. Az új médiumot az eBay társalapítója, Pierre Omidyar finanszírozza.

Szerző

Magyarország a mocsárba süllyed

Publikálás dátuma
2014.02.10. 10:20
Illusztráció: THINKSTOCK
„Magyarország a mocsárba süllyed”: Magyarország művészei ellen címmel jelent meg cikk a svájci televízió német változata, az SRF honlapján. A Marco Frei által jegyzett írás szerint Budapesten elbocsátják az operák és színházak rendezőit, most azonban Kovács Lászlónak, a Miskolci Szimfonikus Zenekar vezető karmesterének is felmondtak, méghozzá politikai okokból Fischer Iván karmester a hazájában végbemenő változásokat „undorító fejleményeknek” nevezte.

Mint az SRF tudósításában megállapítja, politikailag motivált támadás zajlik Magyarországon a zenei világ szereplői ellen. Példakánt említette Kovács esetét, akit azért küldtek el, mert pozíciója „nem felel meg az új politikai realitásoknak”. A svájci tévé azonban megállapítja, hogy ezek a magyarországi tudósítások nem újak.

„Mióta Orbán Viktor jobboldali populista kormánya van hatalmon, nem csak az igazságszolgáltatás szabadságát támadták, a véleménynyilvánítás-, a sajtó- és a művészet szabadságát korlátozták, hanem a kulturális életben is tisztogatás kezdődött”. Ez abban nyilvánul meg, hogy a vezető pozíciókba kormányhoz közeli személyiségeket neveznek ki. Az utóbbi években élesen tiltakoztak ez ellen olyan ismert művészek, mint Schiff András, vagy Christoph von Dohnányi. Schiff a televízióbak elmondta, Magyarország megkezdte a mélybe süllyedését. Utal az országban elharapózó antiszemitizmusra.

A svájci tévé megállapítja, az európai zsidó közösségek már évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a magyarországi zsidók komoly fenyegetettségnek vannak kitéve. Ezért többen már elhagyták Magyarországot. Fischer Iván családjával Berlinbe vándorolt ki. „Úgy hiszem, a gyermekeimnek jobb, ha német iskolákba járnak, mert a magyar állami iskolákban szörnyű dolgok történnek.”

Emlékeztetett arra, hogy „néhány valóban fasiszta szerző művét tettek kötelező olvasmánnyá”. Fischer azonban hozzáteszi, továbbra is Magyarországon kíván működni, mert nem akarja cserben hagyni honfitársait. „Bár Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagja, egyelőre nem léptettek életbe szankciókat Budapest ellen. Pedig Ausztria esetében ez megtörtént 1999-ben, amikor bekerült a kormányba a jobboldali populista Szabadságpárt” – zárja tudósítását a svájci orgánum.

Szerző

A Facebook-alapító adakozta a legtöbbet

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója s felesége adományozták tavaly a legnagyobb összeget – derül ki a Chronicle os Philantropy listájából. Más neves személyiségek is mélyen a zsebükbe nyúltak, ha jótékonykodásról volt szó, amit szakértők a válságból való kilábalás jeleként értékeltek.

Zuckerberg és neje, Priscilla tavaly összesen 18 millió Facebook-részvényt adományoztak nemes célra, melyek összértéke elérte 970 millió dollárt. Ezzel ők lettek a legnagyvonalúbb adományozók az Egyesült Államokban. Az összeget egy jótékonysági alapnak ajánlották fel, ezen keresztül jut el a rászorulókhoz.

A lap megállapította, hogy az ötven legnagyobb adományozó összesen 7,7 milliárd dollárt ajánlott fel jótékony célra, amelyet még 2,9 milliárd dollárnyi ígéret is kiegészíthet. Feltűnő, hogy tavaly annyit jótékonykodtak, mint amennyit az előző két évben együttvéve. „Ez biztos jele a gazdasági helyzet javulásának, s annak, hogy az emberek már kevésbé elővigyázatosak” – értékelt a lap szerkesztője, Stacy Palmer.

Az ötvenes listán tíz olyan is adományozó található, akik már nem élnek, s végrendeletükben teljes vagyonukat vagy annak egy részét ajánlották fel jótékony célra. Közéjük tartozik George Mitchell energia- és ingatlanvállalkozó, a palagázkitermelés úttörője, aki 750 millió dollárt ajánlott jótékony célra. A lista harmadik helyén áll a Nike alapítója, Phil Knight és felesége, Penelope 500 millió dollárral. A pár a rákkutatásra költötték a tetemes összeget. Alig marad el mögöttük Michael Bloomberg volt New York-i polgármester 452 millió dollárnyi adománnyal.

Szerző