Európa-szerte tovább terjed az influenza vírus

Tizenegy európai ország számolt be kiterjedt influenzajárványról - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint az Európai Unió területén az elmúlt héten az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma 16 országban növekedett a megelőző hetihez képest.

A betegektől vett légúti mintákból a laboratóriumi vizsgálatok során az igazolt influenzás esetek 97 százalékában az influenza A vírus jelenlétét igazolták.

Magyarországon is országos járvány van, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint február 3. és 9. között országosan 17 100 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez 20 százalékkal több az előző hét adatainál. A járványküszöb egy hét alatt 15 ezer új megbetegedést jelent.

Az Országos Epidemiológiai Központi korábbi tájékoztatása szerint a betegek több mint egynegyede volt gyermek, 40 százalékuk pedig a 15-34 éves fiatal felnőtt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25 százaléka, hét százalékuk pedig 60 év feletti volt. Veszprém megyében a betegek több mint 70 százaléka 15 évesnél fiatalabb volt.

Szerző

Elutasította a magyarságnak fontos módosításokat a román alkotmánybíróság

A román alkotmánybíróság a hatályos alaptörvénybe ütközőnek minősítette a parlamenti különbizottság által kidolgozott alkotmánymódosító tervezet 26 pontját, közöttük azokat a magyarságnak fontos változtatásokat, amelyeket a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javasolt - derült ki a taláros testület vasárnapi közleményéből.

A pénteken kezdődött normakontroll során az alkotmánybíróság megállapította, hogy a kisebbségi jelképhasználatra, a kulturális autonómia elvére és a hagyományos térségek közigazgatási alegységekbe (alrégiókba) szerveződésére vonatkozó módosítási javaslatok túlmutatnak az alkotmánymódosítás határain, ezért elfogadásukkal a parlament sértené az alaptörvényt.

A hatályos román alkotmány korlátokat szab az alaptörvény módosításának: ezektől csak akkor tekinthet el a törvényhozás, ha nemcsak módosítja az alkotmányt, hanem új alaptörvényt fogad el.

Szerző

Gabriel szerint nincs veszélyben az SPD

Sigmar Gabriel kizárta annak a lehetőségét, hogy fejek hulljanak az általa vezetett szociáldemokratáknál az Edaty-ügy miatt. Mindezt egy nappal azt követően közölte, hogy lemondásra kényszerült az agrárminiszteri tárcáról Hans-Peter Friedrich előző belügyminiszter.

Az egész ügy abból fakad, hogy eljárás indult a német alsóház, a Bundestag belügyi bizottságának elnöke, a szociáldemokrata Sebastian Edathy ellen. Azzal vádolták, hogy gyermekpornográfiát tartalmazó anyagokat tart magánál. Február 10-én a hannoveri ügyészség házkutatást rendelt el nála, ám lakásában és hivatalában sem találtak semmi gyanúsat.

Kiderült, hogy a volt keresztényszocialista belügyminiszter, Friedrich már 2013 októberében előre figyelmeztette az SPD vezetését a szociáldemokrata képviselő ellen zajló eljárásról. Bár ekkor még nem alakult meg a német nagykoalíció, s a CDU/CSU-szabaddemokrata kormány volt hatalmon, már tudni lehetett, hogy Angela Merkel pártja a szociáldemokratákkal akar koalícióra lépni a szeptemberi választás után.

Friedrich lemondása után a kérdés mindinkább az, figyelmeztette-e valaki a szociáldemokrata vezetésből Edathyt az ellene zajló eljárásról? Gabriel pártelnök a Bildnek azt mondta, sem ő, sem Frank-Walter Steinmeier akkori SPD-s frakcióvezető, jelenlegi külügyminiszter, sem pedig a jelenlegi frakcióvezető, Thomas Oppermann nem szolgáltatott ki szolgálati titkokat Edathynak. Ebben "egészen biztos" - tette hozzá. Ezért nem is kell semmiféle személyi konzekvenciát levonni az eset kapcsán. Úgy vélte, Friedrich csak azért értesítette őt erről, Edathy akkor "nagyra becsült" politikus volt, s nem akarta, hogy szóba jöjjön a kormányalakításnál.

Horst Seehhofer, a keresztényszocialisták elnöke, a lemondott Friedrich párttársa ezzel szemben azt közölte, van mit megmagyaráznia az SPD-nek, "különösen frakcióvezetőjének, Thomas Oppermannak" - mondta el a Rheinische Zeitungnak. Oppermann ezzel szemben a Welt am Sonntagban tagadta, hogy továbbadta volna a hivatali titkokat.

Friedrich nem akarta bajba sodorni Gabrielt. Kifejtette, a szociáldemokrata pártelnök is tudja, hogy "nem akartam megnehezíteni a nagykoalíció létrejöttét. S azt is tudja, hogy sosem akartam olyat tenni, ami jogba ütköző". Hannekore Kraft, az SPD alelnöke szerint nehéz helyzet állt elő Friedrich lemondása után. 

Maga az érintett, Edathy, a Spiegelnek elmondta, senkitől sem kapott bizalmas információkat. Élesen bírálta az ügyészséget, amely szerinte megalapozatlanul indított eljárást ellene.

Szerző