Előfizetés

A rohamrendőrök a Majdan barikádjait ostromolják

Megkezdték a Majdan, azaz a Függetlenség tere barikádjainak ostromát a rohamrendőrök kedden Kijevben.

Helyszíni beszámolók szerint a domboldalból, a kijevi főtérhez vezető Insztitutszka utcában álló barikádot áttörték, és az ott gyújtott tüzeket eloltották. Az utcából a térre terelték le az embereket, közben utcakövekkel és állítólag Molotov-koktélokkal is dobálták őket. Az utcából menekülő emberek közül többen elestek, a rohamrendőrök a földön fekvőket gumibotokkal ütötték.

A színpadról eközben nyugalomra intették a téren tartózkodókat, kérték, hogy ne essenek pánikba. 

Az újabb összecsapások azután robbantak ki Kijev belvárosában, hogy a Majdan tüntetőinek néhány ezres csoportja az ellenzéki politikusok felhívására elindult a parlament épülete elé kifejezni támogatásukat az államfő hatalmát jelentősen korlátozó 2004-es alkotmány visszaállítása mellett. Az előzetesen békésnek beharangozott demonstráció akkor durvult el, amikor néhány száz méterre a parlament épületétől a rohamrendőrök feltartóztatták az ellenzéki tüntetők menetét.

Eközben a parlament másik oldalán a Marijinszkij parkban zavartalanul gyülekeztek a kormánypárt hívei, köztük számos, "tyituskóknak" gúnyolt, provokációra felbérelt suhanccal.

Három ellenzéki tüntetőt agyonlőttek Kijevben

Három tüntetőt agyonlőttek az ukrán ellenzéki tüntetők és a rendfenntartók között kedden Kijevben kirobbant összetűzésekben - közölték ellenzéki források.

Leszja Orobec, az ukrán ellenzéki Haza (Batykivscsina) parlamenti képviselője Facebook-oldalán azt közölte, hogy három halott tüntető van a Tisztek Házában - a honatya a halál okát nem részletezte -, hét további pedig "élet és halál" között. Szavai szerint a mentőket nem engedik az épülethez, ahol kedden az összecsapások kitörése után rendeztek be elsősegélypontot.

A halálos áldozatok hírét önkéntes orvosok is megerősítették, akik elmondták, hogy már több százra nőtt a sebesült tüntetők száma. A rendőrség ugyanakkor azt közölte, nincs tudomása halott tüntetőkről.

A hatóságok megerősítették viszont, hogy a kormányzó Régiók Pártjának Molotov-koktélokkal felgyújtott épületében egy ott dolgozó életét vesztette.    

A kijevi belvárosban szinte átláthatatlan füst gomolyog, a tüntetők több helyen tüzeket gyújtottak, autógumikat és szemetet égettek, hogy zavarják a rendőrök tájékozódását. Közben az ukrán rohamrendőrség áttörte a kijevi Dinamo stadionja közelében felállított barikádokat a Hrusevszkij utcában, valamint egységeik a Majdanhoz, azaz a Függetlenség teréhez vonultak, ahol békés demonstráció zajlik. A színpadon a szónokok arra kérik a rohamrendőröket, hogy ne "védjék a bűnöző hatalmat", és ne ártsanak békés honfitársaiknak. 

Délután tűz ütött ki a kormánynegyedtől távolabb eső, a Hrescsatik központi főutcában lévő városháza egyik bejárata fölötti környező háztetőkön. A városházát - amelyet két és fél hónapon át tartottak megszállva - a tüntetők vasárnap ürítették ki, teljesítve ezzel az amnesztiatörvény hatályba lépésének egyik előfeltételét. 

A parlament őrsége a tüntetők ostromára készülve belülről bezárta az épület főbejáratának ajtajait, tűzcsapokat és tömlőket készítettek elő oszlatásra, a bent lévő újságírókat pedig nem engedik az ablakok közelébe - jelentették a sajtó képviselői a törvényhozás épületéből. 

A zavargások miatt leállították a közlekedést az egész metróhálózat területén.

Közben a védelmi minisztérium vezetése felszólította a tüntetőket, hogy haladéktalanul hagyják el a fegyveres erőkhöz tartozó Tisztek Házát, különben a tárca "válaszlépéseket" tesz. A védelmi minisztérium eddig azt hangoztatta, hogy a hadsereg nem avatkozik be a belpolitikai válság rendezésébe.   

Ultimátumot intézett a kormányellenes tüntetőkhöz az ukrán titkosszolgálat (SZBU) és a kijevi belügyminisztérium is, felszólítva őket, hogy vessenek véget az erőszaknak.

Amennyiben a "tömeges zavargások" nem fejeződnek be kedden este 18 óráig (közép-európai idő: 17 óra), a hatóságok "minden törvényesen megengedett eszközt" bevetnek a káosz felszámolása érdekében - áll a két hatóság közös közleményében. Egyben felszólították az ellenzéki vezetőket, haladéktalanul gondoskodjanak arról, hogy a kilengések befejeződjenek, ők pedig térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

Kapcsolódó
Összecsaptak a tüntetők és a rohamrendőrök Kijevben

Újabb áldozatok Szicília partjainak közelében

Végkimerülésben halt meg az a két illegális bevándorló, aki társaival napokat töltött egy csónakban az észak-afrikai partok és a Szicília szigete közötti tengeren.

Egy alig hétméteres, motoros lélekvesztővel kelt útra a 135 fős illegális bevándorlócsoport. A bárka motorja elromlott és a vízi jármű a nyílt tengeren sodródott. A szicíliai Palermo parti őrsége értesült a bajba jutott csoportról, amelyet végül egy görög kereskedelmi hajó vett fedélzetre Szicíliától 145 mérföldre délkeletre. Az utasok közül két férfi annyira elgyengült, hogy kiszenvedtek, mire a görög hajó odaért. 

A túlélők kedden érkeztek meg a szicíliai Siracusa közeli Augusta kikötőjébe, ahol egyelőre a helyi sportcsarnokban szállásolták el őket. 

Az utóbbi három nap alatt a nyárias időjárási viszonyok miatt több mint 1200 bevándorló kelt át az Afrika és Szicília közötti tengeren. Többségüknek a tengerszakaszt felügyelő olasz haditengerészet hajói nyújtottak segítséget és szállították őket az olasz partokig az októberben indult Mare Nostrum olasz humanitárius-katonai akció keretében.

Ez azután indult, hogy tavaly október 3-án egy illegális bevándorlókat szállító hajó Lampedusa szigeténél elsüllyedt. A tragédiának 366 halálos áldozata volt. Ezt követően a lampedusai bevándorlótábort kiürítették és azóta a bevándorlókat Szicíliában helyezik el átmeneti szálláshelyeken.