Előfizetés

Fogház az ároktői fogolyszökés miatt

MTI-információ
Publikálás dátuma
2014.02.25. 06:16
Illusztráció. Fotó: Népszava
Társtettesként elkövetett fogolyszökés vétsége miatt 2 év, illetve 1 év 4 hónap fogházbüntetésre ítélte a Tiszaújvárosi Járásbíróság hétfőn az ároktői bandaként elhíresült bűnszervezetnek azt a két tagját, akik tavaly ősszel megszöktek a házi őrizetből - közölte Sisák Péter, a Miskolci Törvényszék elnöke.

Rostás Elemér elsőrendű és Rostás Henrik másodrendű vádlottat emellett két-két évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. A kihirdetett ítélet nem jogerős, a döntést az ügyész tudomásul vette, de a vádlottak és azok védői enyhítésért fellebbeztek. Sisák Péter elmondta, a büntetőügyet "rendkívüli biztonsági intézkedések mellett tárgyalta a Tiszaújvárosi Járásbíróság".

A vád szerint a hat büntetett előéletű, jobbára egymással szoros családi kapcsolatban álló férfi 2008-2009-ben Budapest külső kerületeiben, illetve vidéki településeken tucatnyi alkalommal támadt éjszaka, maszkban idős emberekre azok otthonában, és súlyosan bántalmazta, megkötözte őket, hogy értékeiket megszerezze.

A 70-80 éves sértettek a támadások után órákig vagy akár fél napig is megkötözve feküdtek, betömött szájjal fuldokolva, esetenként bordatöréssel, mire rájuk találtak és kiszabadították őket. A bűncselekmény-sorozatnak két halálos áldozata volt.

A hattagú ároktői banda ügyében január 6-án hirdetett első fokon ítéletet a Fővárosi Törvényszék. Három vádlottra életfogytiglant szabtak ki, közülük az első- és a harmadrendű vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra, a másodrendű vádlott pedig a leghamarabb 30 év múlva, ha ez az ítélet emelkedik majd jogerőre. A negyedrendű vádlott 8, az ötödrendű 20, a hatodrendű pedig 10 évet kapott.

A fél évtizede húzódó eljárásban tavaly tavasszal többen előzetesből házi őrizetbe kerültek, mert lejárt az előzetes letartóztatás törvényben rögzített, akkor még négyéves felső határa. 2013. október 4-én két vádlott megszökött a házi őrizetből, de napokon belül elfogták őket Svájcban, ezután előzetes letartóztatásba kerültek.

Forrnak az indulatok

Szívinfarktusban hunyt el a ráckevei bíróság tárgyalótermében 2014. február 18-án a 73 éves Pataki József, aki azért indított pert, hogy visszakapja évekkel ezelőtt kölcsönadott pénzét. A köztiszteletben álló egykori vállalkozó feldühödött, mert a hitel kezese-felvevője, az alperes letagadta, hogy a szerződésen az ő neve szerepel. Nem másról van szó, mint a helyi önkormányzat fideszes alpolgármesteréről.

A történet négy évvel ezelőtt kezdődött - mesélte Tóth Csaba, az elhunyt felperes unokája lapunk érdeklődésére. Elmondta: nagyapja Pataki József egykori vállalkozótól, unokaöccse Bukri József vállalkozó 2009 decemberében, majd 2011 júniusában, összesen 18 millió forintot kért kölcsön 3 százalékos kamatra. Időközben azonban, két évvel ezelőtt, a kölcsönfelvevő elhalálozott.

Bukri József özvegye, Bukriné Gyengési Erzsébet (Ráckeve fideszes alpolgármestere) azonban mindössze mintegy 6 millió forintot törlesztett. Ezért Pataki József a bíróságon keresztül szerette volna behajtani a tartozást. Pataki József unokája szerint az alpolgármester asszony az első kölcsönszerződést kezesként, míg a másodikat már hitelfelvevőként írta alá.

Az alperes sem az első múlt évi, sem pedig az idei február 18-i tárgyaláson nem ismerte el, hogy az általa aláírt papírok hitelesek lennének. Kijelentette: az aláírás nem tőle származik. A felperes által felkért írásszakértői vélemény azonban azt állapította meg, hogy 99,9 százalékban az aláírás hitelesen az alperestől származik.

A ráckevei alpolgármester ennek ellenére is tagadta, hogy ő írta volna alá az említett kölcsönadási dokumentumokat, ami annyira felbőszítette a felperest, hogy szíve hirtelen megállt. A teremben lévő családtagok hiába siettek segítségére, a helyszínre érkező mentők csaknem háromnegyed órán keresztül harcoltak életéért, ám sajnos nem sikerült újraéleszteni az idős férfit.

Tóth Csaba, a felperes unokája közölte: nagyapja életének utolsó mondata az volt, hogy megelégszik 15 millió forinttal, a kamatokat nem követeli, és ha ezt az összeget megkapja, eltekint attól, hogy egy 2013. márciusában rögzített, a hitelt bizonyító hangfelvételt (amiben Bukriné elismeri a kölcsön tényét) a bíróságon bizonyítékként lejátszák.

Az ügy pikantériája az is, hogy Pataki József (felperes) jól jövedelmező raklapgyártó vállalkozását 2005-ben térítésmentesen átadta Bukri Józsefnek (az alperes alpolgármester férjének).  Az elhunyt felperes unokája szerint a február 18-i félbeszakadt tárgyalás óta az alperes alpolgármester rendőri védelem alatt áll, mert a bíróság folyosóján a tragédiát követően az érintett felek hozzátartozói között heves szóváltás zajlott le.

Érdekesség, hogy Tóth Csaba és Bukriné háza között mintegy 100 méter távolság van, így az utcában vigyázó rendőrautó nemcsak az alpolgármestert védi, hanem Tóth Csaba úgy véli "őt is szemmel tartják, nehogy bántalmazza az alpolgármestert, akit nagyapja haláláért felelősnek tart."  Tóth Csaba közölte azt is, hogy a bíróság a félbeszakadt tárgyalást, csak az elhunyt Pataki József hagyatéki eljárásának lezárulta után folytatja.

A Ráckevei Hírhatár online újság tudósítása szerint 2014. február 21-én, pénteken képviselő-testületi ülést tartottak Ráckevén, melyen Szadai József polgármester javasolta az alpolgármester menesztését.

Azonban Bukriné Gyengési Erzsébet alpolgármester a helyén maradt, mert a testület két fideszes támogatású tagja a javaslat ellen volt. Szerettük volna megszólaltatni Bukriné Gyengési Erzsébet alperest, hívtuk mobiltelefonján, üzenetet hagytunk neki, ám lapzártánkig nem hívott vissza.

Negyedével esett vissza a legális dohánypiac

Az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán az elmúlt napokban két alkalommal, összesen 16 millió forint értékben foglaltak le magyar adójegy nélküli cigarettát a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei.

Rozs Viktor osztályvezető közlése szerint két, külföldiek által vezetett német rendszámú gépkocsiban összesen 1750 karton cigarettát találtak. A csempészett árut meg sem próbálták elrejteni, csak egy pokróccal takarták le.

A pénzügyőrök a dohánytermék mellett az autókat is lefoglalták és 18 millió forint jövedéki bírságot szabtak ki, valamint mindkét ügyben feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál, akik büntetőeljárást indítottak az elkövetők ellen.

Mindeközben nyilvánosságra hozták tegnap azt a hírt is, miszerint egy év alatt 12,5 milliárd szálról 9,3 milliárd szálra esett vissza a legális dohányeladás a NAV adatai szerint. Vagyis a piac negyede eltűnt. Ilyen kevés cigaretta még soha nem fogyott Magyarországon.

Emlékezetes, 2013 júliusában indult az államilag monopolizált nemzeti dohányboltok rendszere, mellyel kapcsolatban sok szakértő előre megjósolta, hogy ezzel párhuzamosan ismét virágozni fog a feketekereskedelem. A statisztikák utólag azt igazolják, hogy igazuk volt.

Amióta ugyanis csak a nemzeti dohányboltokban lehet legálisan cigarettát vásárolni, nem volt olyan hónap, amelyben 1 milliárd szál felett lett volna a fogyasztás. Pedig például 2012-ben inkább az a hónap számított kirívónak, amikor nem lépték át ezt a szintet.