Ha cégér nem is, de cégtábla kell

Publikálás dátuma
2014.02.26 06:26
Nem elég, ha csak a cégjegyzékben szerepel a pontos székhely FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Könnyen bajba kerülhet a legkisebb cég is, ha elmulaszt cégtáblát kitenni, illetve ha a székhelyén nem tesz egyértelmű jelzést arról, hogy ott egy cég működik - adószámfelfüggesztés, több százezres bírság, de akár végelszámolás is lehet a következménye. Mindez még akkor is előfordulhat, ha máshol keresik a céget, mint ahol az valójában működik. Legalábbis ez derül ki a Fővárosi Ítélőtábla egy eseti döntéséből. Jogászok szerint azonban fontos a szigor, mivel így is nagyon gyakran tűnnek el cégek.

Adószámfelfüggesztés, több százezres bírság, vagy végelszámolás - könnyen ilyen következmények sújthatják azt a céget, amelyik elmulaszt cégtáblát kitenni a székhelyén, illetve, ha semmilyen egyértelmű, jól látható jelzést nem ad arról, hogy az adott helyen egy vállalkozás működik.

"A székhely cégtáblával történő megjelölésének kötelezettsége a céggel való akadálytalan kapcsolat létesítését szolgálja. Nem törvényes a cég működése, ha a székhely megjelölése nem utal egyértelműen elérhetőségére és nem biztosítja maradéktalanul a számára való kézbesítést" - ezt nemrég a Fővárosi Ítélőtábla állapította meg egy eseti döntésében.

A cégbíróság ugyanis - az adóhatóság bejelentésére - hivatalból törvényességi felügyeleti eljárást indított a B. Stúdió nevű kereskedelmi betéti társaság ellen, mivel a fővárosi székhelyén nem volt kint cégtábla, és sem postaláda, sem kapucsengő alapján nem lehetett azonosítani.

Így a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) értesítései sorra kerültek vissza a feladónak, azokra a cég nem reagált. Mint utóbb kiderült, a székhely egy pincében volt, és a postás is csak nehezen találta meg.

A cégbíróság első körben 30 napot adott a cégnek, hogy helyreállítsa "a törvényes működést". Erre azonban a B. Stúdió igazolási kérelmében azzal érvelt, hogy postacíme - egy postafiókcím - valóban eltér ugyan a székhely címétől, de utóbbi szerepel a hivatalos cégjegyzékben - ezt viszont a cégbíróság nem fogadta el, sőt: eltiltotta a további működéstől, egyben megszűntnek nyilvánította és elrendelte a kényszer-végelszámolást is.

Így járhat el a cégbíróság

- Kétszer figyelmeztet a törvényes működés helyreállítására
- Ha az nem sikerül, az ügy súlyától függően százezertől egymillió forintig terjedő birságot szabhat ki
- Ha másképp nem megy, legfeljebb 90 napra felügyelőbiztost bíz meg
- Megsemmisíti a cég által hozott jogszabálysértő határozatot, és újat rendel el
- Ezeket a szankciókat együttesen, a birságot ismételten is alkalmazhatja
- Legfőbb büntetésként törölhetik a cég jogszabálysértő adatait a cégjegyzékből, vagy:
- Megszünteti a céget

Úgy vélte ugyanis, hogy a bejegyzett iroda a cég levelezési címe is, "az a hely, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik".

A cég helyzetét még rontotta, hogy alapító okiratában is "a központi ügyintézés" helyszíneként jelölte meg a székhelyet. Így a cégbíróság eljárása érthető, hiszen ha mégis máshol zajlik a cég napi ügyintézése, azt fel kellett volna tüntetni.

A cégbírósági végzés ellen ugyanakkor a B. Stúdió azzal fellebbezett, hogy a székhelyük az alapítás óta ugyanaz, a cégjegyzékben is benne van, és ott külön cégtábla jelöli őket.

A konkrét székhely azért nem lehetett meg, mert egy többemeletes ház pincéjében van, de a nevüket a postaládáknál, a pince lejáratánál, és az utcafronton is megjelölték.

A fellebbezést tárgyaló Fővárosi Ítélőtábla nem fogadott el minden érvet; végzése szerint hiába volt a kaputelefonnál kiragasztva a cégnév, ha a kapucsengők között nem volt olyan szám, ami a céghez tartozott volna.

Ugyanakkor az ítélőtábla - megváltoztatva a cégbírósági határozatot - kimondta: túl drasztikus volt a megszűntetés, mivel enyhébb intézkedéssel is helyre lehet állítani a törvényes működést. Így a legkisebb összegű bírságot, százezer forintot szabott ki a B. Stúdióra.

"A felesleges piszkálódás egyáltalán nem jellemző" - fogalmazott lapunknak a bírósági döntésre reagálva egy cégalapításban jártas ügyvéd, aki az ominózus esetben a tábladöntést korrektnek, a cégbíróság eljárását "merevnek" nevezte. Szerinte általánosságban a cégjogi szabályozás kevéssé sújtja a kis cégeket, az adók, a járulékok és a hitelek annál inkább, és mint fogalmazott: helyes a szűk határidős ultimátum, mivel így is nagyon gyakran eltűnnek cégek.

"Ha nem találnak meg egy céget, fizetési meghagyást sem lehet indítani, hiszen nincs kézbesítési vélelem; az értesítés visszamegy a hatósághoz azzal, hogy a címzett ismeretlen helyen van, és aki adós, és nem akar fizetni, örülhet, mert csak az idő megy" - fejtette ki az ügyvéd. Ha nem lenne ilyen szigor, ezek a cégek simán eltűnhetnének a tartozással.

Még úgy is érhet szankció egy céget, ha a cégvezető nem tud a mulasztásról. Az adóhatóság küld egy levelet, de a postás nem kézbesíti, mert nem találja a cégtáblát; két sikertelen próbálkozás után visszamegy a levél ismeretlen helyre költözött vagy nem kereste megjegyzéssel, és ha a cégnek szerencséje van, ezután személyes látogatással élnek. Ha ekkor sem találnak cégtáblát, már fel is függeszthetik az adószámot. És ha az adóhatóság számára a cég elérhetetlen, a cég vezetője már csak a felfüggesztéssel szembesül.

Idén a feketelista.hu szerint eddig - a február 24-i állapot - csak 547 adószám-felfüggesztés történt, de 2012. januárjától másfél év alatt, 2013 júliusáig összesen 13 ezer 974 cég adószámát kellett felfüggeszteni elérhetetlenség miatt, és bár a cégek egy része utólag rendezte sorait, ezek közül így is 10 ezer 481 vállalkozást kellett törölni taval

Dárdai Pál csapata a Bayern ellen

Publikálás dátuma
2019.02.23 12:50
Illusztráció
Fotó: AFP/ ANDREAS GORA / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE
Komoly feladattal áll szemben a magyar szakvezető által felkészített Hertha, amely szombaton a Bayern München vendége lesz (15.30, tv: Sport2) a 23. fordulóban. A párharc egyértelmű esélyese a Dortmund mögött három ponttal lemaradva másodikként álló bajor csapat, a Hertha számára ugyanakkor kapaszkodót jelenthet, hogy majdnem napra pontosan egy éve 0-0-t ért el Münchenben. 
A német élvonalban szereplő további magyarok közül Sallai Roland sérült, csapata, a Freiburg szombaton az Augsburgot fogadja. A Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal kiálló RB Leipzig hétfőn játszik a Szalai Ádámot is foglalkoztató Hoffenheimmel. 
Spanyolországban szombaton a negyedik helyen álló Sevilla vendége lesz az éllovas Barcelona (16.15, tv: Spíler2). A katalánoktól kilenccel lemaradva harmadikként rangsorolt Real Madrid vasárnap játszik a 25. körben, méghozzá a Levante stadionjában (20.45, tv: Spíler2).
Angliában szép rekord előtt áll Roy Hodgson. A Crystal Palace trénere a szombati, Leicester City elleni mérkőzésen (18.30, tv: Spíler1) 71 évesen és 199 naposan vezényelhet, ezzel a Premier League történetének legidősebb regnáló edzője lesz. A bajnokság 27. hetének kínálatából kiemelkedik a vasárnapi rangadó, a Manchester United–Liverpool összecsapás (15.05, tv: Spíler1), amelyen a negyedik manchesteriek a bajnoki címre törő vendégcsapat ellen folytathatják jó sorozatukat.
Olaszországban vasárnap 15 órától a Nagy Ádámot is foglalkoztató, jelenleg kieső helyen álló Bologna otthonában lép fel a listavezető Juventus (15.00, tv: Digi Sport1). A magyar válogatott középpályás játéka kérdéses Cristiano Ronaldóék ellen, az utóbbi hetekben ugyanis egyszer sem állhatott be a csapatba.
Szerző
Frissítve: 2019.02.23 12:50

Aaron Hernandez, a Gyilkos Hazafi

Publikálás dátuma
2019.02.23 12:30
Hernandezt posztja egyik legjobbjaként tartották számon a ligában
Fotó: AFP/ TIMOTHY A. CLARY
Már középiskolás korában kiemelkedő tehetségnek számított az amerikai futballban, majd ő lett az NFL legfiatalabb játékosa – így mutatja be Aaron Hernandezt a róla szóló könyv, a Gyilkos Hazafi.
Hernandez később Super Bowlt is játszott a New England Patriots csapatában, sőt a liga egyik legjobb tight endjeként (poszt a támadóegységben) rekordot jelentő, 40 millió dolláros szerződést kötött a Tom Brady által fémjelzett alakulattal.
James Patterson, a Gyilkos Hazafi című könyv szerzője szerint a Bristol nevű kisvárosban nevelkedő Hernandez életében tizenéves korában törés következett be. Anyja hűtlenné vált apjához, apja pedig, akit rajongásig szeretett és példaképének tartott, váratlanul meghalt.
Hernandez később a társaság központja és rendkívül sikeres játékos volt, közben sötét figurákkal barátkozott. Kettős életet élt. A szerző hangsúlyozza: a celebstátusz, a droghasználat és az alvilági kapcsolatok is hozzájárultak ahhoz, hogy instabil, paranoiás emberré vált.
Még 24 éves sem volt, amikor 2013 nyarán gyilkosság vádjával őrizetbe vették. Épkézláb indoka nincs, nem is lehet annak, hogy miért ölte meg közeli ismerősét. Hernandez végig az ártatlanságát hangsúlyozta, a bizonyítékok azonban ellene szóltak: életfogytig tartó börtönre ítélték. A zárkájában kötelet font a lepedőjéből, és 2017 áprilisában felakasztotta magát. Éppen azon a napon, amikor egykori csapata, a Super Bowl-győztes New England Patriots tiszteletére az új elnök, Donald Trump fogadást tartott a Fehér Házban.
Öngyilkossága előtt Hernandez megvágta a jobb középső ujját, Bibliájában a saját vérével megjelölt egy részt, amit cellája falára is kiírt. Menyasszonyának küldött búcsúlevelében hangsúlyozta, hogy halála „Isten tervének része” volt.
James Patterson nem pszichoanalitikus módszerekkel dolgozó lélektani drámát írt, hanem bűnügyi tényregényt. A szerző mindenkit megkeresett, akit csak lehetett: ismerősöket, barátokat, szakértőket, rendőrnyomozókat. Más kérdés, hogy az újságírókat hírhedten kerülő Bill Belichickkel, a New England vezetőedzőjével neki sem sikerült beszélnie. Kár. Tanulságos lett volna megtudni, hogy a pályán vasfegyelmet követelő Belichick felelősséget érez-e a történtekért.
A könyv írása során Patterson arra jutott, hogy Aaron Hernandez alighanem az egyik barátja ellen elkövetett gyilkossági kísérletben, valamint – bár ebben az ügyben felmentették – egy kettős gyilkosságban is bűnös.
A bostoni egyetem kutatói utólag kimutatták, hogy Hernandez agya a kemény ütközések hatására súlyos károsodást szenvedett. A szerző ennek ismeretében sem ad felmentést. Közlése szerint nincs az az orvosi diagnózis, ami magyarázattal szolgálhatna tetteire.
Annyi biztos, hogy hallani fogunk még a Patriots volt játékosának ön- és közveszélyes, tragikus életéről, ugyanis a Ryan közlegény megmentése producerei megvásárolták a könyv megfilmesítési jogát.

Bűnök tárháza az NFL-ben

Nehéz lenne olyan bűncselekményt mondani, amit nem követett el az NFL valamelyik játékosa. A Csupasz pisztolyból is ismert, végül fegyveres rablás vádjában bűnösnek talált O. J. Simpson ügye – bár az elmúlt évtizedekben az ő pere kapta a legnagyobb figyelmet a világsajtóban – csupán egy a sok közül. Adrian Peterson például saját kisgyerekét verte véresre, ezért tiltották el 2014-ben. A futózseni Peterson abban az időben a Minnesota Vikings játékosa volt. Karrierjének nem vetett véget a botrány, azóta több helyen is megfordult. Az előző szezonban, túl a harmincon, a Washington Redskinsben játszott – méghozzá remekül. Nem sikerült viszont a visszatérés Michael Vicknek, az Atlanta Falcons hajdani közönségkedvenc irányítójának. Vick tiltott kutyaviadalokat szervezett a birtokán, közel két év letöltendőt kapott. Az Atlanta elköszönt tőle, a börtönből szabadulva máshol próbálkozott. Teljesítménye azonban csak halványan emlékeztetett régi önmagára, 2017-ben visszavonult. Kareem Hunt, a Kansas City Chiefs ragyogó képességű futója egy clevelandi szálloda folyosóján – erősen bódult állapotban – belerúgott egy nőbe. Tavaly év végén, amikor az incidensről készült felvétel nyilvánosságra került, azonnal kitették csapatából. Nemrég jött a bejelentés, hogy Hunt kap még egy esélyt: történetesen a Cleveland Browns igazolta le. Jovan Belcher esete 2012-ben rázta meg az Egyesült Államokat. A Chiefs 25 éves védőjátékosa, akit környezetében „mintapolgárnak” tartottak, kilenc lövéssel végzett 22 éves barátnőjével. Majd csapata edzőközpontjához ment, köszönetet mondott a stáb tagjainak – és fejbe lőtte magát. Három hónapos csecsemőt hagyott maga után.

Frissítve: 2019.02.23 12:30