Orbán szerepét vizsgálná az ellenzék a 2006-os zavargásokban

Publikálás dátuma
2014.02.26. 16:11
Vadai Ágnes DK alelnök szerint 2006 ősze nem spontán tömegtüntetés volt. Fotó: Arpad Kurucz/Getty Images
A Demokratikus Koalíció (DK) vizsgálatra szólítja fel a Belügyminisztériumot, hogy kiderüljön, "Orbán Viktor és fideszes vezetőtársai" milyen konkrét feladatot és szerepet vállaltak a 2006. őszi zavargások előkészítésében. Ezt Vadai Ágnes, a DK alelnöke jelentette be szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A független országgyűlési képviselő szerint 2006 ősze nem spontán tömegtüntetés volt, hanem az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére irányuló kísérlet. Abban igaza van Pintér Sándor belügyminiszternek - folytatta - , hogy most nem a beszéddel kell foglalkozni, hanem azzal, hogy teljes mértékben feltárják, Orbán Viktor és fideszes társai pontosan milyen szerepet vállaltak az alkotmányos rend erőszakos megdöntésének kísérletében.

Az ellenzéki politikus szerint ehhez a vizsgálathoz többféle dokumentumot használhatnak, példaként a 2006 őszén az Országgyűlés nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottsága együttes ülésén bemutatott, de nyilvánosságra nem hozott hangfelvételeket, illetve azok leiratait említette. Vannak olyan fideszes politikusok, akikkel szerinte érdemes foglalkozni, Ékes Ilona, Wittner Mária és Demeter Ervin nevét sorolta.

Több kérdést is ismertetett, amire szerinte választ kell adnia a vizsgálatnak. Orbán Viktor már 2006 nyarán, Tusnádfürdőn arról beszélt, hazugsággal került hatalomra a kormány - mondta, azt kérdezve miért beszélt már akkor így a fideszes politikus.

A DK-s politikus emlékeztetett arra, hogy Kósa Lajos Fidesz-alelnök kijelentette, hogy a nyilvánosságra hozatala előtt ismerte a beszédet. Ki más és pontosan mikor ismerte meg azt? Kik voltak azok a fideszesek, akik vágták és sokszorosították a beszédet? - kérdezte.

Vadai Ágnes elmondta azt is, hogy feljelentést tesznek azért, mert egy magyar hírtelevízió az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése előtt két nappal ajánlatot tett két brit tévécsatornának arra, tudósít nekik a várható budapesti eseményekről. Hozzátette: a feljelentést Zentai Péter újságíró információi alapján teszik meg, vagy az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása, vagy az alkotmányos rend elleni szervezkedés, vagy terrorcselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

A HírTv helyreigazítást kér

A Hír Televízió Zrt. közlemányben utasította vissza Gyurcsány Ferenc azon állítását, miszerint napokkal az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése előtt számítottak az elhangzása nyomán bekövetkezett eseményekre. Felszólították a DK elnökét, hogy törölje ezt a bejegyzést közösségi oldaláról és helyreigazítást kérnek a híresztelést közreadó Klubrádiótól is.

Felidézték: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke Zentai Péternek, a Magyar Rádió volt berlini tudósítójának a Klubrádióban tett kijelentésére hivatkozva, egyértelműen a HírTV-t megnevezve azt állítja, hogy a 2006-os zavargások előtt két nappal egy magyar hírtelevízió ajánlatot tett két brit hírcsatornának azzal, hogy a hétvégén "érdekes" dolgok fognak majd történni Pesten, és szívesen tudósítanának a brit tévék számára is.

A közlemény szerint a HírTV sem az eseményeket megelőzően, sem azt követően nem tett ajánlatot egyetlen médiumnak sem a tudósításra. "Hazugság az az állítás is, hogy a HírTV a két nappal későbbi eseményekkel kapcsolatos előzetes információ birtokában lett volna" - fogalmaztak.

Emlékeztettek arra: Zentai Péter újságíró a HírTV híradójának szerdán elismerte, hogy az általa közölt információkat nem ellenőrizte le, így azok igazságtartalmáról nincs meggyőződve.

Kósa meghazudtolta saját magát

Kósa Lajos rövid idő alatt két ellentmondó nyilatkozatot is tett az őszödi beszédről. Hétfő reggel a Kossuth rádió 180 perc című műsorában beszélt arról, mit mondott az ATV Szabad szemmel című műsorában vasárnap este.

A Fidesz alelnöke szerint ő a tévéinterjújában nem állította, hogy már az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése előtt hallotta, tudta, hogy mi áll a hangfelvételben. „Nem ezt mondtam. Annyit mondtam, hogy tudtam, hogy van egy ilyen – mert nyilván nem csak nekem van, hanem számos ellenzéki politikusnak ezt eljuttatták, vagy ez a hír terjedt. De hát még aznap a Kossuth Rádió az egészet beadta, tehát ennek nem sok jelentősége van” – fogalmazott.

Kósa ezzel szemben az ATV Szabad szemmel című műsorában szó szerint ezt mondta: "felhívott egy barátom - aki egyébként fideszes - Miskolcról, és ő mondta, hogy van egy ilyen beszéd a birtokában, másokhoz is eljutott, mit csináljunk. Én meghallgattam, bejátszotta a telefonba. Mondtam, hogy mit csinálnánk, ez közérdekű adat, a miniszterelnök azt mondja, hogy hazudtunk reggel, délben, meg este, hát oda kell adni a sajtónak".
közzétételéről.

Vörös T. Károly, a Népszabadság volt főszerkesztője szintén az ATV-nek úgy nyilatkozott, hogy nem sokkal az őszödi beszéd elhangzása után felhívta őt Gál J. Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, és közölte: Gyurcsány mondott egy nagyon jó beszédet. Abban maradtak, hogy szerkesztett formában megjelenhet a lapban, a volt főszerkesztőt azonban azóta sem hívták vissza.

Szerző

Fővárosi Közgyűlés – Elfogadták a költségvetést

Elfogadta a fővárosi önkormányzat 2014-es költségvetését a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

A képviselők 18 Fidesz-KDNP-s igen és 14 ellenzéki nem szavazattal 316 milliárd 511 millió 778 ezer forintban határozták meg a bevételi és kiadási főösszeget.

A költségvetési bevételeket összesen 246 milliárd 737 millió 783 ezer forintban állapították meg, a költségvetési kiadásoknál pedig 316 milliárd 511 millió 778 ezer forinttal kalkuláltak. Mivel törvényben szabályozzák, hogy hiány nem tervezhető, az önkormányzat a bevételi főösszeghez 49 milliárd 773 millió 995 ezer forint maradványt vesz igénybe, illetve megszüntet betétet, továbbá 20 milliárd forint hitelt vesz fel.

A vitában Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) pénzügyi főpolgármester-helyettes arról beszélt: a költségvetés nyugodt, konszolidált, a főváros "uralja a pénzügyi helyzetét". A tavalyi büdzséhez képest előrelépésnek nevezte, hogy a központi költségvetésbe beépítették a közösségi közlekedés év közben kapott támogatásait is, így a területre 24 milliárd forint állami támogatás jut.
A kockázatok közé sorolta az iparűzési adó teljesülését, s szavai szerint a korábbi fejlesztések kockázatait "cipelik a hátukon", a legnagyobb bizonytalanság még mindig a 4-es metró, amelynek pénzügyi elszámolása később zárul. Tájékoztatása szerint a kockázatok kezelésére 25 milliárd forintos folyószámla hitelkeret áll rendelkezésre, s a tavalyinál lényegesen nagyobb, 10,5 milliárd forint általános tartalékot képeztek.

Több szocialista képviselő is bírálta a városvezetés javaslatát. Tüttő Kata egyebek mellett – délelőtti sajtótájékoztatón elmondottakat megerősítve – a kormány és a főváros közötti feladatátvállalás és finanszírozás módját kritizálta. Hangsúlyozta, az állam egyre több forrást von el Budapesttől, így a városnak nem marad elég bevétele feladatai ellátásához.
A Jobbik véleményét Szabó György ismertette, aki szerint a 2010 előtti időszakhoz képest történtek ugyan kedvező változások történtek, így például a főváros már nem szinte csak hitelből fedezi működését, összességében azonban nem sikerült egy jól működő modellt kialakítani, ezért nem támogatják a költségvetést. Az ellenzéki politikus külön kiemelte a közösségi közlekedés helyzetét, amelynek problémái szerinte továbbra is megoldatlanok.

Hanzély Ákos, a PM független képviselője azért bírálta a büdzsét, mert abban a „közműcégek és a közösségi közlekedés életben tartásán” túl nem lehet olyan koncepciót felfedezni, amely a város későbbi fejlődésének alapja lehetne.
A működési kiadások az ágazatok többségében lényegében változatlanok, ugyanakkor kultúrára 2,7 milliárd forinttal kevesebb, közlekedésre 16 milliárd forinttal több jut.

A költségvetési tárgyalás első fordulójában a főösszeget rögzítése mellett arról is döntöttek a képviselők, hogy tudomásul veszik: a 2015 és 2017 között a főváros saját bevételeinek összege várhatóan 412 milliárd 539 millió forint lesz, az adóssághoz kapcsolódó fizetési kötelezettség pedig 23 millió forint.

A költségvetési tárgyalás második fordulójában határoztak a 2013-as szabad pénzmaradvány elkülönítéséről, felkérték a főpolgármestert a 2015 és 2017 közötti időszakra 3 milliárd forintos pályázati önrész szerepeltetésére, továbbá kimondták, hogy a Budapesti Közlekedési Központ adott menetrendi évre vonatkozó javaslatát és közlekedésszervezői forrásigényét a költségvetésre tekintettel kell elkészítenie.

Szerző

Őszödi beszéd - A HírTv visszautasítja Gyurcsány állítását

A HírTv visszautasítja Gyurcsány Ferenc azon állítását, miszerint napokkal az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése előtt számítottak az elhangzása nyomán bekövetkezett eseményekre - erről közleményben tájékoztatta a televízió szerdán az MTI-t.

A Hír Televízió Zrt. visszautasítja Gyurcsány Ferenc vádjait, amelyek a DK elnökének közösségi oldalán jelentek meg, egyben felszólítják a bejegyzés törlésére, illetve helyreigazítást kérnek a híresztelést közreadó Klubrádiótól is - közölték.

Felidézték: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke Zentai Péternek, a Magyar Rádió volt berlini tudósítójának a Klubrádióban tett kijelentésére hivatkozva, egyértelműen a HírTV-t megnevezve azt állítja, hogy a 2006-os zavargások előtt két nappal egy magyar hírtelevízió ajánlatot tett két brit hírcsatornának azzal, hogy a hétvégén "érdekes" dolgok fognak majd történni Pesten, és szívesen tudósítanának a brit tévék számára is.

A közlemény szerint a HírTV sem az eseményeket megelőzően, sem azt követően nem tett ajánlatot egyetlen médiumnak sem a tudósításra. "Hazugság az az állítás is, hogy a HírTV a két nappal későbbi eseményekkel kapcsolatos előzetes információ birtokában lett volna" - fogalmaztak.

Emlékeztettek arra: Zentai Péter újságíró a HírTV híradójának szerdán elismerte, hogy az általa közölt információkat nem ellenőrizte le, így azok igazságtartalmáról nincs meggyőződve.

Szerző