Húszmilliót kér Balla Irma fia

Az eljárás alatt elszenvedett egészségkárosodásért, az ártatlanul fogságban töltött hónapokért, a lelki sérülésekért és a megbélyegzettségért mintegy 20 millió forint kártérítést követel az államtól a 2007 húsvétján meggyilkolt debreceni fideszes képviselő, Balla Irma fia.

 Hiába mentették fel Schönstein Sándort tavaly jogerősen, csak bizonyítottság hiányáról szólt az ítélet; a Népszabadság szerint Schönstein ügyvédje, Magyar György még bízik a peren kívüli megállapodásban.

Eközben az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kiemelt életellenes ügyeket felderítő egysége már december óta tanulmányozza az ügy aktáit, mégpedig Petőfi Attila vezérőrnagy vezetésével, aki legutóbb a holtpontra jutott soroksári gyilkosság ügyét vette át.

Mint a lap felidézte, legalább egy olyan név van, akivel - mint lehetséges elkövetővel - érdemes lenne foglalkozni, akiről mielőbb minél többet meg kellene tudni. Ugyanakkor az ORFK hivatalosan nem közölte, hogy teljesen elölről kezdték-e a nyomozást, vagy korábban felmerült szálakat vizsgálnak újra.

Ismeretes, a gyilkosság idején Balla szomszédságában egy építkezésen dolgozott D. Lajos, aki egy másik ügy gyanúsítottjaként beismerte Balla Irma megölését, de a bíróságon visszavonta vallomását.

Mint lapunk beszámolt róla, az ügyre újonnan "rászálló" rendőrök több olyan bűnjelet lefoglaltak, melyeket a jogerősen döntő bíróság már visszaszolgáltatott a hozzátartozóknak, hogy kiderüljön, nem siklottak-e át már elemzett nyomokon.

Korábban Doszpot Péter, volt gyilkossági nyomozó arról beszélt lapunknak, hogy ezúttal minden esély megvan a valódi tettes felderítésére, hiszen az első nyomozás túlságosan Balla fiára koncentrált, így "egy új vizsgálatban végre előtérbe kerülhetnek azok a nyomok, amelyek Schönsteinhez annyira nem kötődnek".

Szerző

Kilométereken át menekült üldözői elől a rabló

Több kilométeres üldözés után fogták el a rendőrök egy rablás elkövetőjét Baján - jelenti a HavariaPress.

A városban az elmúlt napok egyikén figyelt fel arra egy idős helyi asszony, hogy lakásában nyitva van a bejárati ajtó. A házban körbenézve, a nappali szobában egy idegen férfit látott meg, aki éppen a személyes dolgai között kutatott. Amikor rászólt, a besurranó a sértett pénztárcáját magához vette és kimenekült a lakásból, közben falhoz lökve az asszonyt, aki megpróbálta őt megállítani.

Az idős nő az utcára sietve járókelőktől kért segítséget, így több gyalogos, illetve a sértett közelben lakó fia is üldözőbe vette a rablót.

A férfi üldözői elől előbb a kórház területére rohant, majd onnan a vasútállomás felé vette az irányt; menet közben ellopott egy kerékpárt is, és azzal menekült tovább a város északi része felé. Ekkor azonban már rendőrök is üldözték, akik végül egy mellékutcában kerítették be.

A 19 éves bácsbokodi fiatal a kihallgatása alkalmával beismerte a terhére rótt bűncselekményeket, ettől függetlenül a bíróság hétvégén elrendelte az előzetes letartóztatását is.

Szerző

Velőtrázó sikoltozást hallott

Publikálás dátuma
2014.03.03. 17:33
Fotó: Europress/GettyImages
Egy nő velőtrázó sikoltozására ébredt hajnali háromkor, majd egy férfi segítségért kiáltott, azután nagy csend lett. Ezt vallotta az első tanú, Oscar Pistorius dél-afrikai paraolimpikon szomszédja a tegnap Pretoriában megkezdődött tárgyaláson. A 27 éves sztáratlétát azzal vádolják, hogy előre megfontolt szándékkal megölte a barátnőjét, a 29 éves Reeva Steenkamp modellt. Az "évszázad perét" rendkívüli médiaérdeklődés kíséri.

A pengelábú sprinter (Blade Runner), Dél-Afrika dédelgetett sztárja, a londoni paraolimpia aranyérmese nem tagadja, hogy ő lőtte le szépséges barátnőjét, azt azonban igen, hogy készült volna Reeva Steenkamp megölésére. A sportoló a per kezdetén a bíró kérdésére azt mondta: "nem bűnös" az előre megfontolt gyilkosságban. Pistorius azt állítja, hogy éppen ellenkezőleg, meg akarta védeni Reevát. Felébredt és azt hitte, hogy betörő járt a lakásban, a lány pedig ott fekszik mellette az ágyban. Barátnője azonban a fürdőszobában rejtőzött el, Pistorius a zárt ajtón keresztül adott le négy lövést.

Michelle Burger, a vád első tanúja elmondta, segélykiáltásokat hallott a szomszédos birtokról. A szomszédok azt hitték, hogy betörés történhetett. "Azt mondtam a férjemnek, remélem, nem kellett végignéznie annak a nőnek, ahogy lelövik a férjét" - idézte fel a történteket Burger. A védelem kétségbe vonja, hogy nagy távolságból meg tudja-e ítélni a tanú, hogy mit is hallott.

Az egyik nagy kérdés, amelyet a bíróságnak fontolóra kell majd venni, hogy viselte-e a sportoló a műlábait, ezt azonban a védelem szerint utólag nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani. Az azonban biztos, hogy a vagyonos sportolót, aki egy jól védett lakóparkban, luxuskörülmények között élt a barátnőjével, profi ügyvédcsapat védi, törvényszéki orvosszakértők, ballisztikai szakértők is bevetik tudásukat Pistorius védelmében. Dél-Afrikában nincs esküdtszék, így a tárgyalást vezető bíró, Thokozile Masipa és két társa hozza majd meg a döntést. Ha a sportolóra rábizonyítják, hogy előre megfontolt szándékkal ölt, akár életfogytiglanra is ítélhetik, s akkor legkorábban 25 év múlva szabadulhat a börtönből.

A tárgyalóteremben ott ülnek Pistorius és az áldozat, Reeva Steenkamp rokonai egyaránt. Reeva édesanyja azt nyilatkozta, azért jött el a tárgyalásra, hogy végre "jól a szemébe nézzen" lánya gyilkosának. June Steenkamp azt reméli, a per során végre kiderül, hogy "mi az igazság", miért ölte meg Pistorius a lányát.

Jogászok maguk is kétlik, hogy a hatalmas médiacirkusz közepette, a szakértők nyilatkozatainak áradatában a bíróság elfogulatlanul tud-e majd ítélkezni.

Dél-Afrika történetében először 24 órás kábelcsatorna indult, amely élőben közvetíti a tanúvallomásokat, kivéve, ha valamelyik beidézett tanú ezt kifogásolná. A rádiók teljes terjedelmében adhatják a pert, számos külföldi média is tudósítót küdött a bíróságra. Pistorius pere alighanem minden idők legnézettebb tárgyalása lesz, talán még az amerikai futball-sztár, O.J. Simpson perét is lepipálja. Már számos könyv jelent meg a hollywoodi történetről, amelyet bizonyára meg is filmesítenek. Pistorius idén Valentin-nap alkalmából nyilatkozatot tett közzé. "Reeva elveszítésnek traumáját, a tragikus nap emlékét egész életemben magammal fogom hordozni."

Szerző