Felmentést kértek

Megkezdődött kedden Kúrián annak a felülvizsgálati kezdeményezésnek a tárgyalása, amelyet a West-Balkán-tragédia két elítéltjének védője indítványozott, mivel nem értettek egyet a három halálos áldozatot követelő diszkóbaleset kapcsán tavaly nyáron született jogerős ítélettel. 

Felmentést kért két vádlott védője a West Balkán elnevezésű fővárosi szórakozóhelyen történt három halálos áldozatot követelő diszkótragédia büntetőperének felülvizsgálati eljárásában kedden a Kúrián. 

Mint ismert, az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság 2012-ben a négy vádlottat bűnösnek mondta ki halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.

A bíróság nem jogerősen két év nyolc hónapos végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki mind a négy vádlott esetében. A fellebbezések folytán másodfokra került az ügy, és tavaly áprilisban a Fővárosi Törvényszék a korábbi döntést megváltoztatva Szalontai Győző első-, illetve Csanádi József harmadrendű vádlott esetében három év négy hónapot szabott ki, amelynek felét - egy év nyolc hónapot - két évre felfüggesztett, a másik fele azonban teljes egészében letöltendő.

Kecskés Tamás másod- és Hranek István negyedrendű vádlott első fokon kiszabott két év nyolc hónapos büntetésének felét szintén két évre felfüggesztette a másodfokú bíróság, a fennmaradó egy év négy hónapot azonban le kell töltenie e két vádlottnak.

Kedden a védők arról beszéltek, hogy a bírósági eljárásban súlyos hibák voltak, továbbá védenceik tevékenysége és a 2011 januári tragédia között nincs közvetlen összefüggés, korábban több hatóság tudomásul vette a hasonló, több ezer fiatal részvételével lezajló rendezvényeket azon a szórakozóhelyen.

Az ügyvédek bűncselekmény hiányában felmentést, illetve enyhébb bűncselekményért enyhébb büntetést vagy új eljárást indítványoztak. A Legfőbb Ügyészség képviselője a jogerős ítélet helybenhagyását kérte. Álláspontja szerint mindenkitől elvárható, hogy csak akkor fogjon tömegrendezvény szervezésébe, ha képes azt biztonságosan lebonyolítani.

A Kúria csütörtökre tűzte ki a határozathirdetést. A tárgyaláson a hallgatóság soraiban jelen volt Békefi László ügyvéd, a sértettek egyik jogi képviselője, és újságíróknak elmondta: más eljárások is indulnak az ügyben.

Már készül a kereset a polgári peres kártérítés ügyében, továbbá várhatóan a nyáron kezdi tárgyalni a bíróság azt a pótmagánvádas eljárást, amelyet a rendezvényt biztosító cég ügyvezetőjének és a West Balkán Kft. másik, az ügyészség által meg nem vádolt ügyvezetőjének a felelősségre vonásáért kezdeményeztek.

Szerző

"Jóléti razziák" Miskolcon

Tíz hónap alatt 45 alkalommal tartott hatósági ellenőrzést a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MÖR) társhatóságokkal, közszolgáltatókkal közösen, rendőri biztosítás mellett Miskolc főként romák lakta, elgettósodott településrészeiben.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint alapjogokat sért a hatósági gyakorlat, ezért közös beadvánnyal fordultak az alapvető jogok biztosához, hogy vizsgálja ki a megfélemlítő módon végrehajtott, kifejezetten a mélyszegénységben élőket érintő ellenőrzéseket.

A beszámolók és a beszerzett adatok alapján megállapítható: az ellenőrzések alkalmával a családokat két-három tucat hatósági ember egyidejűleg veti alá számos ellenőrzésnek, így lakcím-nyilvántartási, állategészségügyi, hulladékkezelési, köztisztasági, gyámhatósági, közüzemi (áram, víz) és szociális igazgatási ellenőrzésnek is.

Mindemellett a lakók tulajdonjogát is ellenőrzik, a hatóságok adásvételi szerződések bemutatását kérik tőlük. A MÖR vezetője egy videófilmben be is vallja, hogy az ellenőrzéseknek – az önkormányzat elvárása alapján - kifejezetten a megfélemlítés a célja, az, hogy az adott területről elköltözzenek azok, “akik nem az adott környezetbe valók”.

Szerző

Életek a hatóságok kezében

Publikálás dátuma
2014.03.05. 06:15
A szigetre látogató nagypapa mindent megtett a család lánya és unokája hazahozataláért – egyelőre reménytelenül FOTÓ: CSALÁDI F
A napokban kiderül, mikor emel vádat az ügyészség a feleségét és gyerekét erőszakkal Bora Borán fogva tartó Soo Il Lee ellen. Jelenlegi tartózkodási helyükön is büntetőeljárás folyik Nyíri-Kovács Patrícia francia állampolgárságú, koreai származású férje ellen. Közben a II-III. kerületi bíróságnak alig egy hete maradt arra, hogy a válóper ügyében a joghatóság kérdésében döntsön, erre jövő keddig adott lehetőséget a francia polinézia bíróság.

Mára ígér választ a Fővárosi Főügyészség arról, hol tart a Bora Borán fogva tartott nő férje elleni nyomozás és mikor kerül sor vádemelésre. A Legfőbb Ügyészség tavaly rendelt el nyomozást Nyíri-Kovács Patrícia ügyében közokirattal való visszaélés vétsége és más bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt.

Ezt az ügyet a II. kerületi Rendőrkapitányságon egyesítették, mert ott már korábban, egy másik eljárás is indult a francia állampolgárságú férj, Soo Il Lee ellen személyi szabadság megsértésének bűntette és kiskorú súlyos veszélyeztetése miatt.

Nyíri-Kovács Patrícia a feljelentését kiegészítette a számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény vádjával is. Jelenleg tehát az ügyészség döntésén múlik, hogy mikor emelnek vádat a férj ellen. A férfit egyébként Francia Polinéziában is büntetőeljárás alá vonták, többek között családon belüli erőszak folytatólagos elkövetése miatt.

Ott is elrendelték a nyomozást ellene, Nyíri-Kovács Patríciát áldozatként már ki is hallgatták, Soo Il Leet pedig a magyarországi eljárás alapján, a jogsegélyegyezmény keretében hallgatta ki a bora borai rendőrség.  Közben már csak alig egy hét van arra, hogy magyar bíróság döntsön a válóper esetében a kizárólagos magyar joghatóság kérdésében.

Az apa, Soo Il Lee ahhoz ragaszkodik, hogy a bora borai hatóság döntsön az ügyben, de az ottani bírónő a januári meghallgatáson úgy határozott, hogy március 11-éig, vagyis jövő keddig lehetőséget ad a magyar bíróságnak arra, hogy a kizárólagos haza joghatóság meglétéről szóló döntést meghozza, és megküldje számukra.

Ebben az esetben Magyarországon tárgyalhatnának a gyermek elhelyzésről és a válásról, de ami a legfontosabb, az anya és gyereke végre hazatérhetne. Az ügyben kerestük a bíróságot, a Fővárosi Törvényszék is mára ígért választ.

Nyíri-Kovács Patrícia magyar állampolgár, férje Soo Il Lee francia állampolgár, Franciaországban kötöttek házasságot 2008-ban, majd ezt követően Japánban kaptak - nagy francia bankoknál - munkát. A két uniós állampolgárnak 2009-ben született gyermeke. A család 2011 márciusában tért haza Japánból, ezt követően a nő és a kisfiú Magyarországon telepedtek le.

2011 októberétől Francia Polinéziába, Bora Borára utaztak. A férfi azzal csábította ki a válást már elindító feleségét, hogy nászútjuk helyszínén rendbe hozhatják a házasságukat. Nyíri-Kovács Patrícia akkor önszántából ment egy rövid időre férjével és gyermekével a szigetre, de jelenlegi ott-tartózkodása már nem tekinthető önkéntesnek, hiszen Magyarországra történő hazatérésüket a férj megakadályozta.

A feleségnek a kisgyerekkel a közös kinti fedél alól el kellett menekülnie. A nő családja segítségével próbált és próbál itthon is és kint is intézkedni. A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon kezdeményezett válását azonban a bíróság eddig ismeretlen okból, keresetlevél kibocsátása nélkül elutasította. A joghatóság kérdésében, ítélet nélkül egy végzéssel döntött.

Megállapította, hogy mivel a magyar állampolgárságú nő és férje a kereset beadásakor Francia Polinéziában tartózkodtak, a magyar bíróság joghatósága nem kizárólagos, tehát az ügyet nem itt kell tárgyalni. Hivatkozásként a nemzetközi magánjogról szóló törvényi rendeletet említették.

Csakhogy több szakvélemény is egyértelműen kimondta, a Papettei Családjogi Bíróság illetékességét megalapozó állandó tartózkodás "kreált", hiszen Nyíri Kovács Patrícia és gyermeke nem tudja elhagyni Francia Polinézia területét, a férfi ugyanis elvette az útlevelüket.

A magyar bíróság egyebek mellett a Hágai egyezmény alapján a perben megállapíthatja az illetékességet, az ottani eljárás eredményét pedig megtagadhatja. Ez az, ami eddig nem történt meg.

Szerző