Előfizetés

Lapít a ráckevei testület

Közmeghallgatást tartottak a hét elején Ráckevén, ahol egyebek mellett téma volt az a kölcsönügylet, melyben alperesként érintett Bukriné Gyengési Erzsébet a város fideszes alpolgármestere. A tervek szerint lemondsára kívánták felszólítani az alpolgármestert, aki azonban - mint ahogy azt jelezte a Ráckevei Újságban - nem kíván résztvenni a közmeghallgatáson ,,elkerülve, hogy az alkalmat egyesek oda nem illően, személyes sérelmeik nyilvános fórumaként használják fel".

Mint megírtuk: Pataki József vállalkozó két részletben összesen 18 millió forintot adott kölcsön unokaöccsének, Bukri Józsefnek, aki két éve meghalt. 

Özvegye, Bukriné Gyengési Erzsébet, Ráckeve fideszes alpolgármestere (egyúttal a Fidesz helyi alapszervezetének elnöke) mintegy 6 millió forintot törlesztett, ám utóbb nem akarta elismerni, hogy a kölcsönszerződéseken az ő neve szerepelne. Ezért Pataki József beperelte, ám a 73 éves férfi a február 18-i tárgyalás közben szívinfarktust kapott és meghalt.

Szadai József polgármester a közmeghallgatáson jelezte, bár felszólíthatta volna az alpolgármestert a lemondásra, de nem tette, mert bírósági ítélet még nem született. A polgármester a kölcsönszerződéssel kapcsolatos kérdezőknek kitérő válaszokat adott.

Így tette ezt Szepesi Éva, az MSZP ráckevei elnökének kérdésére is: miért választottak be egy pénzügyi perben álló személyt a pénzügyi bizottságba - az polgármester azt válaszolta: ezt még a bírósági tárgyalás előtt döntötte el a testület.

(Február 21-én a képviselő testületi ülésen, ahol több fideszes képviselő vétójára, nem vették napirendre Bukriné alpolgármester leváltását, de egy megüresedett helyre, a pénzügyi bizottságba beválasztották - szerk.)

- Lényegében az egész testület lapított. Akikhez intézték a kérdéseket nem válaszoltak, sorra lesöpörték az asztalról. A polgármester próbálta maszatolni a kényes témát. Úgy érzem, hogy az ügy szempontjából mégis volt értelme a meghallgatásnak, mert a város vezetői magukat ásták el ezekkel a kitérő semmit nem mondó válaszokkal - emelte ki Tóth Csaba, az elhunyt Pataki József unokája.

Bukriné vagyongyarapodását vizsgáló bizottság munkájának eredménye még nem ismert.  Mindenesetre a Pataki József kontra Bukriné perb 2014. február 18-i tragikus tárgyalás jegyzőkönyvéből néhány érdekes részlet derül ki.

Például a felperes jogi képviselője érthetetlennek tartotta, hogy miközben az alperes (Ráckeve fideszes alpolgármestere) tagadta, hogy férje néhai Bukri József 18 millió forintot kapott volna kölcsön a felperestől, eközben mégis történt mintegy 6 millió forint törlesztés.

A tárgyalási jegyzőkönyvből kiviláglik az is, hogy a felperes peren kívüli egyezséget ajánlott Bukrinénak, amennyiben ő 2014 végéig 15 millió forintot megfizet, akkor elállnak a pertől. Érdekes, hogy az alperes ügyvédje amellett, hogy a felperesi kereset elutasítását kérte, a Bukriné által kifizetett 6 millió forint törlesztés jogalapját nem vitatta.

Gyengítheti a felperesi pozíciókat, hogy az alperesi kifizetésekre (törlesztésekre) vonatkozó elismervény nem készült, a felek kézből-kézbe fizettek.

Béremelési ígéret a rendvédelmieknek

Publikálás dátuma
2014.03.06. 06:12
Mesterházy új szolgálati nyugdíjrendszerről is beszélt. Fotó: Bielik István/Népszava
Azonnali, érezhető mértékű béremelést ígért a baloldali Összefogás nevében a rend- és honvédelmi végrehajtó állománynak Mesterházy Attila. 

Az Összefogás miniszterelnök-jelöltje a szakszervezetekkel folytatott tárgyalás után elmondta: a többkulcsos személyi jövedelemadó bevezetése a dolgozók többségének azonnali nettó fizetésemelést jelentene, emellett bérfelzárkóztató programot indítanának a büntetés-végrehajtásban dolgozóknak.

Mesterházy Attila ígéretet tett a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségének visszaállítására, egy új típusú szolgálati nyugdíjrendszer bevezetésére, és arra, hogy visszaadják a szolgálati nyugdíjasok 2012 előtti státusát, így mentesülnek az ellátásukat terhelő 16 százalékos adó alól.

Az egyeztetésen részt vettek az Összefogás szakpolitikusai is. A szocialista Harangozó Tamás egyebek mellett arról beszélt, hogy a Terrorelhárítási Központ és más elitalakulatok működtetése helyett megháromszoroznák az emberek közvetlen közelében szolgáló állomány létszámát és anyagi erőforrásait. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke kiemelte: ha az Összefogás győz a választáson, ombudsmant neveznek ki a rendvédelmi dolgozókat és a katonákat ért sérelmek kivizsgálására, valamint átfogó vizsgálatot indítanak a titkosszolgálatok tevékenységének feltárására.

A Fidesz szerint teljesen mindegy, hogy mit ígérnek a szocialisták a rendvédelmi és honvédelmi dolgozóknak, mert kormányzásuk alatt pontosan az ellenkezőjét csinálták, mint amit megígértek. Azt viszont nem idézték fel, hogy Orbánék például megszüntették a rendvédelmiek korkedvezményes nyugdíjat, és törvényt módosítottak, hogy titkosszolgálati módszerekkel ellenőrizhessék őket.

Börtön a pécsi püspök volt vagyonkezelőjének

Barna L. Norbert
Publikálás dátuma
2014.03.06. 06:10
Wolf Gyula egészségügyi okokra hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson. Fotó: Lendvai Péter/MTI
Letöltendő börtönbüntetéssel zárult első fokon a magyar katolikus egyház eddigi talán legnagyobb botránya: három év tíz hónap szabadságvesztéssel sújtotta ugyanis a Pécsi Egyházmegye csaknem százmillió forintos hűtlen kezeléssel, költségvetési csalással vádolt egykori vagyonkezelőjét, Wolf Gyulát a Pécsi Törvényszék. 

A pap köteles 8 millió forintot visszafizetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, továbbá az egyházmegyének okozott 55 millió forintos kárt és 2 milliós bűnügyi költséget megtéríteni.

A Mayer Mihály pécsi püspök távozását is kiváltó ügyről 2010 májusában elsőként a Népszava számolt be, noha az Egyházfórum című folyóirat főszerkesztője, Wildmann János már korábban lépéseket tett az akkor még vélt visszaélések felelősei ellen.

A főszerkesztőt gyakorlatilag 2006 óta számos egyházmegyei panaszos kereste meg különféle súlyos - például szexuális jellegű - visszaélésekkel, amelyekre azonban nem volt bizonyíték. Végül egy igen terjedelmes, ötven oldalas, dokumentumokat és tanúvallomásokat is tartalmazó "feljelentés-csokor" érkezett névtelenül a Nemzeti Nyomozó Irodához: ebben zsarolásról, állami támogatások elsikkasztásáról, csalásról, üzletszerű kéjelgés elősegítéséről, kényszerítésről, egyházi ingatlanokkal való visszaélésről, továbbá Mayer püspök és Wolf vélelmezett alvilági kapcsolatairól lehetett olvasni.

Bár elsőként a Baranyai Megyei Rendőr-főkapitányság járt volna el, "elfogultság" miatt az ügyet végül Somogy megye vizsgálta ki. Így például azt, hogy az egyházmegye szociális otthonai felett is rendelkezési joggal bíró Wolf az egyházmegye gazdálkodását felügyelő Fény Kft. tulajdonába adta a szociális otthonokba került rászorultak ingatlanjait, a lakásokból pedig jóval a piaci ár alatt adott el ismerőseinek.

Mint az ítéletből kiderül, a Fény Kft. számos, jelentős összegű számláját Wolf az egyházmegyével fizettette ki 2006-2009 között. A cég bérbe vette a püspöki pincészetet, de 17 millió forint bérleti díjjal adós maradt, továbbá az egyházmegye fizette ki a pince 6 millió forintos felújítását, miközben azt a bérlő cégnek kellett volna állnia. Wolf eközben maga rendelkezett a kistérségi támogatások utalásáról is, és 27 milliónyi adó- és járulékmentes támogatást juttatott olyanoknak, akik erre nem is voltak jogosultak. Gondok merültek fel a máriagyűdi vendégház működtetésénél is: ha a vendég nem kért számlát, a bevétel nem került a könyvelésbe, az összegek átvételéről csak cetliket állítottak ki.

Wolfot ugyan néhány hónappal a botrány kirobbanása után, 2010. szeptemberében felmentette Mayer Mihály az 1994 óta betöltött vagyonkezelői pozíciója alól, de közben a kft.-nek továbbra is ügyvezetője maradt. Wolf ügyvédje azzal védekezett a tárgyalásokon, hogy a visszaéléseknek nem egyedüli felelőse volt, de védencével "vitetik el a balhét". Maga Wolf érthetetlennek tartotta, hogy szakmaiságot kérnek rajta számon, hiszen nincs pénzügyi, közgazdasági végzettsége; a gazdálkodással kapcsolatos konkrét szakmai munkát védekezése szerint kollégái, beosztottjai végezték.

Az ügy azért is jelentős, mert a pécsi püspökséget ismerő források a nyomozás elrendelése előtt még kétségesnek tartották, hogy egyáltalán Wolfot sikerül-e eljárás alá vonni. Az ítélethírdetésen egyébként a volt vagyonkezelő - egészségügyi okokra hivatkozva - nem jelent meg.

Mayer Mihály 22 év után 2011 januárban, indoklás nélkül mondott le püspöki tisztségéről. Az, hogy tudott-e visszaélésekről, sosem derült ki: a Szent Sír lovagrend tagjaként diplomáciai mentességet is élvezett, így gyakorlatilag kihallgatni sem lehetett. Az ügy ismerőinek viszont meggyőződése, hogy a püspökség vezetésének tudta, jóváhagyása nélkül utalni sem lehetett az egyházmegye számlájáról. Mayert mindenesetre tanúként meghallgatták a perben, és arról vallott, hogy ő maga nem látott bele sem az egyházmegye, sem a Fény Kft. pénzügyeibe, nem fért hozzá a számlákhoz. Hangsúlyozta, megbízott Wolfban, még saját szemével is meggyőződött róla, hogy "jól mennek a dolgok". A pénzügyeket állítása szerint mindössze munkaebédeken vitatták meg.

A bíróság végül azt tekintette enyhítő körülménynek, hogy Wolf büntetlen előéletű, és hogy a bűncselekményekkel nem gazdagodott. Mivel az ügyész súlyosabb büntetésért, a vádlott védője a vád megalapozatlansága miatt fellebbezett, az ítélet nem jogerős, a per a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik majd.