Előfizetés

Csoportban veszi át a Volán a BKV-sofőröket

Mind a 320 járművezetőt átveszi a Volánbusz  - erősítette meg a társaság korábbi közlését Tarlós István. A főpolgármester hozzátette, hogy a BKV-nál egyetlen sofőrt sem fognak elbocsátani.

Tarlós István  közlése szerint azoknak a dolgozóknak a helyzetét, akiknek a "karbantartói kapacitás szűkülése kapcsán" veszélybe kerülne az állása, a BKV vezetése átképzéssel, átirányítással igyekszik majd megoldani.  A szerződés szerint a Volánbusznak módjában áll először önkéntes jelentkezőket fogadnia a BKV-tól. Ha a Volánbusz nem tud "átcsábítani" 320 embert, akkor a szerződés szerint a hiányzó járművezetői létszámot munkáltatói jogutódlás keretében veszik át - mondta Tarlós István, megjegyezve: a munkáltatói jogutódlás változatlan bérezést és foglalkoztatási körülményeket jelent.

"Olyan (...) egyszerűen nem fordulhat elő, hogy a BKV-nak járművezetőket kell elbocsátani, mert a Volánbusz nem foglalkoztatná őket" - fogalmazott a főpolgármester. Közölte azt is: ha nem egyénenként, hanem csoportban kell átvenni a járművezetőket, akkor a BKV-nál létrehoznak egy úgynevezett agglomerációs forgalmi csoportot, amelynek keretében az egész egységet hivatalból veszi át a Volánbusz.  Tarlós István emlékeztetett, a kormány 2013 elején úgy döntött, hogy átalakítja az agglomerációs buszközlekedés rendjét.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Fővárosi Önkormányzat korábbi megállapodásának értelmében idén tavasztól a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megrendelése alapján a Volánbusz üzemeltet több budapesti agglomerációs járatot.  A szerződést február 27-én a BKK vezérigazgatója, Vitézy Dávid és a Volánbusz vezetője, Dévényi Gergely írta alá. Ennek alapján a Volánbusz nyolc éven át üzemeltet új buszokat az agglomerációs vonalakon.   Tarlós István közölte, az új rendszerben a járatok szakmai, megrendelői felügyeletét továbbra is a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) látja el, az üzemeltetést az új buszokkal a Volán veszi át április és június vége között több ütemben.

A fővárosnak és a BKK-nak a leghatározottabb elvárása volt, hogy a szolgáltatóváltás következtében a járművezetőket továbbfoglalkoztatják. A szerződés ezt a kötelezettséget egyértelműen tartalmazza - hangsúlyozta Tarlós István, majd kijelentette: az ügyben teljesen alaptalan pánikkeltés folyt.  Elmondta azt is, hogy az agglomerációs járatokon továbbra is érvényesek lesznek a budapesti szakaszaikon a fővárosi jegyek és bérletek, és nem változik a díjszabás. A buszok kék színűek lesznek, járatszámuk, menetrendjük illeszkedik a budapesti rendszerbe, és a FUTÁR utastájékoztató ezeken a járatokon is működik majd.  Szavai szerint "az első forgalomba állítás" április elsején a Pécelt, Rákoscsabát és Rákoskeresztúrt érintő 169E jelzésű járaton lesz.

 A buszok több mint kilencven százaléka április 6. után több ütemben áll majd forgalomba - közölte Tarlós István.  Megjegyezte, a 2006 és 2010 közötti önkormányzati ciklusban nem vettek új buszokat a főváros számára, a jelenlegi ciklusban viszont Budapesten és az agglomerációban 285 új busz áll forgalomba.  A BKK megrendelése alapján 2014 tavaszától 135 vadonatúj autóbusz áll forgalomba Budapest és egyes környező települések - Budakeszi, Budaörs, Diósd, Gyál, Nagykovácsi, Pécel, Remeteszőlős, Solymár, Szigetszentmiklós, Törökbálint - között.

Szakmai oka van, hogy nincs magyar paralimpikon Szocsiban

Egyszerű szakmai döntés volt, hogy magyar sportoló nem vesz részt a Szocsiban zajló téli paralimpián - mondta a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke. 

Gömöri Zsolt az ügy hátteréről szólva a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a négy évvel ezelőtti vancouveri játékokat követően két síelő, Balogh Zsolt és Dani Gyöngyi tűzte ki maga elé, hogy ott lesz az oroszországi viadalon. Utóbbi tavaly decemberben bejelentette, hogy gyermeket vár. A látássérült Baloghhoz néhány hónappal az olimpia előtt csatlakozott a sílövő Lőrincz Krisztina, aki azonban Szocsi előtt egyetlen versenyen sem indult.

Balogh Zsoltnak nem sikerült kiharcolnia a kvalifikációt, de nehezményezte, hogy az MPB nem várta meg, Magyarország kap-e lehetőséget szabadkártyával a részvételre.

Gömöri Zsolt szép eredménynek tarja, hogy Balogh közel tudott kerülni az ötkarikás szerepléshez, de az elnökség úgy határozott, nem él a szabadkártyás indulás adta lehetőséggel. Hozzátette: az MPB-nek hosszútávon kell gondolkoznia, s az olimpiára szánt anyagi forrásból - amelyet egyetlen versenyző indulására használtak volna fel - a magyar parasí-csapat felkészülését és versenyeit egészen májusig fedezni tudják.

"A paralimpiai részvételt felcseréltük más versenyekre, edzőtáborra, ahol több sportoló tud részt venni" - nyilatkozta Gömöri Zsolt. Hangsúlyozta, a szervezet célja, hogy olyan lehetőségeket teremtsen, amelyek révén szélesedik a sportágak bázisa, s több versenyző a teljesítményével harcolja ki az indulási jogot, és "ne valami adományként jusson el az olimpiára". Az MPB állásfoglalásával a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság is egyet értett - tette hozzá.

Kaszó Klára, a Magyar Sí Szövetség ügyvezető elnöke, az MPB elnökségének tagja elmondta, ha Miklós Edit sikereit nem számítják, akkor hasonló problémákkal küzdenek. Ezzel együtt ő inkább azt támogatja, hogy egy gyengébben felkészült versenyzőt is minél több viadalon el kell indítani, hiszen csak így ismerheti meg az elérendő szintet.

Hozzáfűzte: reményei szerint a mostani olimpiai eredményekkel új korszakba tud lépni a szövetség, és megfelelő támogatással meg tudja valósítani elképzeléseit. Biztos abban, hogy az MPB-vel közösen szakmailag is tudják majd egymást támogatni, és a következő négy évben hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a paralimpiai mozgalom sikeresebb legyen.

Balogh Zsolt edzője, a magyar parasí-válogatottat irányító Fábián Attila megjegyezte, tanítványa rendkívül keményen dolgozott, s nem fogja feladni, a következő négy évben azért küzd majd, hogy eredményeivel vívja ki az paralimpiai indulási jogot.

Gömöri Zsolt néhány nappal ezelőtt a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság meghívására Szocsiban folytatott tárgyalásokat. A brazil szövetséggel született megállapodás értelmében a dél-amerikaiak Magyarországon tölthetnek majd néhány napot, megismerkedhetnek a hagyományosan erős hazai sportágakkal (asztalitenisz, úszás), a magyar sportolók pedig a 2016-os riói paralimpia helyszínén gyűjthetnek tapasztalatot.

Még két nap jó idő

Publikálás dátuma
2014.03.12. 14:10
Fotó: snowflock/Thinkstock/Getty Images
Csütörtökön folytatódik a napsütéses, tavaszi idő. Hajnalra a nyugati tájakon pára képződhet. A reggeli órákban ismét többfelé fagyhat, napközben azonban a legtöbb helyen ismét 15 fok fölé melegszik a levegő. A légmozgás gyenge, mérsékelt marad.

Pénteken már országszerte 15 fok feletti értékeket mérhetünk, helyenként akár 20 fok is lehet. Felhők sehol sem zavarják majd a napsütést. Ezen a hajnalon is számítani kell helyenként gyenge fagyra.

Szombaton, március 15-e délutánján erős hidegbetörés várható, amely viharos szelet és záporokat hozhat.

Vasárnapra jó 7-9 fokkal gyengül majd a nappali felmelegedés, viharos marad a szél, futó záporok, sőt hózáporok is előfordulhatnak, estétől pedig eső várható.