Ágy alól került elő a csempészcigaretta

Csempészett cigarettát, vágott dohányt és pirotechnikai eszközöket találtak a pénzügyőrök Jászfényszarun, egy lakóházban végzett jövedéki ellenőrzés során - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi regionális főigazgatóságának sajtóreferense .

Kiss Nóra tájékoztatása szerint a NAV Jász-Nagykun-Szolnok megyei pénzügyőrei a több mint 100 doboz magyar adójegy nélküli cigarettát a ház hálószobájában az ágy alatt találták meg. A lakóház egy másik helyiségében még közel fél kiló vágott dohányra, valamint kartondobozokban nagy mennyiségű pirotechnikai eszközökre - tűzijátékra, fáklyára, rakétára, petárdára - bukkantak az ellenőrzést végzők.

A lakóház tulajdonosa azt állította, hogy az adózás alól elvont jövedéki termékeket saját fogyasztásra szánta. Mivel a jövedéki termékek származását, adózott voltukat igazolni nem tudta, így a pénzügyőrök a közel 150 ezer forint értékű termékeket lefoglalták, és jövedéki eljárást indítottak. A tulajdonos több százezer forintos bírságra számíthat - mondta a sajtóreferens.

Szerző

Vádat emeltek a gyorséttermi lövöldöző ellen

Lőfegyverrel visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt az ügyészség S. Ábellel szemben, aki tavaly augusztusban lőfegyverrel többször egy budapesti XI. kerületi gyorsétterem mennyezetébe lőtt - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-vel.

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség vádirata szerint a 26 éves férfi tavaly augusztus 15-én késő este a Móricz Zsigmond körtéri gyorsétterem előtt egy engedély nélkül tartott lőfegyverrel egyszer a levegőbe lőtt. Ezután bement a gyorsétterembe, ahol lőfegyverét a mennyezet felé tartva még két alkalommal elsütötte azt. S. Ábel ezután a lőszert is tartalmazó hátizsákját a helyszínen hagyva elmenekült.

A főügyész tájékoztatása szerint a vád - más bűncselekmény mellett - lőfegyverrel visszaélés bűntette, amelyért két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A kerületi ügyészség a jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő vádlottal szemben letöltendő fegyházbüntetés kiszabását indítványozta.

Májusban S. Ábelt emberölés előkészülete és más bűncselekmények miatt első fokon, nem jogerősen két és fél évre ítélte a Fővárosi Törvényszék. Annak az eljárásnak az adatai szerint a fiatalember 2006 és 2010 között a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karának hallgatójaként több diáktársa megölését tervezte. A törvényszék kimondta azt is, hogy a vádlott beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott.

Szerző

Bennégetek az alagútban - eltűnt embereket keresnek

Kínában harmincegy halottja van egy alagútban történt balesetnek, amelyben két, metanolt szállító tartálykocsi egymásnak ütközött - jelentette a kínai média csütörtökön. A baleset még március 1-én történt, de csak most derült ki, hogy ilyen sok halálos áldozatot követelt. Kilenc embert még mindig eltűntként tartanak nyilván.  

A nyomozás megállapította, hogy a gyúlékony üzemanyagot szállító egyik teherautó belerohant az előtte haladóba. A robbanás és a tűz, amely 42 járművet rongált meg, a Sanhszi és Honan tartomány egy-egy városát összekötő autópálya részét képező Janhou alagútban történt.

A nyomozás felügyeletére a kormány is vizsgálati csoportot küldött a helyszínre. A rendőrség közlése szerint a baleset körülményeinek rekonstruálását és az áldozatok pontos számának megállapítását jelentősen nehezítették a helyszín adottságai és a hatalmas robbanás okozta károk.

Szerző