Előfizetés

A krímiek 93 százaléka szavazott az Oroszországhoz való csatlakozásra

A Krímben tartott vasárnapi népszavazás résztvevőinek 93  százaléka támogatta, hogy az Ukrajnához tartozó autonóm terület Oroszországhoz csatlakozzon - derült ki annak az exit poll felmérésnek az eredményéből, amelyet a Kriminform helyi hírügynökség rendelt meg, és amelyet rögtön az urnazárás után tettek közé.

A helyi politológiai és szociológiai intézet munkatársai által több mint 200 krími - köztük 50, a megyei jogú város, Szevasztopol - szavazókörénél végzett felmérés szerint a választók 7 százaléka adta arra a szavazatát, hogy a Krími Autonóm Köztársaság Ukrajna része maradjon.

A felmérésben csaknem 60 ezer választó vett részt.

Kijevi idő szerint este 8 órakor zártak a szavazókörök. A részvételi arány 81,36 százalék volt, ami csaknem kétszerese a 2012-es parlamenti választásokon résztvevők számának.

Mateusz Piskorski, az európai megfigyelők küldöttségének vezetője kijelentette, hogy a népszavazás teljességgel megfelelt a nemzetközi normáknak és a demokratikus eljárásoknak.

"Az, amit ma láttunk a Krímben, semmiben sem különbözött bármely más demokratikus európai ország népszavazásától" - mondta a lengyel Önvédelem (Samoobrana) populista párt politikusa.

Musztafa Dzsemiljev, az ukrán parlament képviselője, a krími tatárok nem hivatalos kormánya, a medzslisz korábbi elnöke azonban kijelentette, hogy a részvételi arány valójában nem volt magasabb 30 százaléknál. Közölte, hogy a medzslisz képviselői több szavazókörben is jártak, ahol a részvétel 30 százalék alatt volt. "Lehetséges, hogy néhány városban, ahol nagyobb arányú az orosz lakosság, mint például Kercsben, a részvétel elérte az 50 százalékot" - fűzte hozzá. Rámutatott arra, hogy a helyhatósági választásokon, amikor szintén komoly érzelmek törnek a felszínre, a részvételi arány 52 százalék körül alakul.
Emlékeztetett arra, hogy a krími tatárok bojkottálták a népszavazást. Szavai szerint ezért is hihetetlenül magas a közzétett részvételi arány, mert a tatárok a köztársaság lakosságának több mint egyharmadát teszik ki.

Olekszandr Csernyenko, az Ukrán Választók Bizottsága (KIU) nevű civil szervezet vezetője - aki a Krímben figyelte meg a voksolást - kijelentette, hogy nem egy szabálysértést követtek el a részvétel növelése érdekében. Az általa tapasztaltak szerint a szavazókörökben úgynevezett kiegészítő névjegyzékeket nyitottak, ahová bárkit, aki kérte, felvettek. Szavaztak orosz állampolgárok és szerinte nagy számban voltak olyanok, akik több helyen is szavaztak, vagy akár ugyanabban a szavazókörben álltak be többször a sorba voksolni. Hasonló tapasztalatról számolt be a Krímből David Stulik, az Európai Bizottság kijevi külképviselete sajtóosztályának munkatársa is Facebook-oldalán.

Az orosz útlevéllel szavazókról ukrán internetes hírportálok fotókat és videókat is közzétettek.

Sok kárt okozott a viharos szél Pest megyében

 Több mint negyven esetben kellett elhárítaniuk a viharos erősségű szél okozta károkat Pest megyében a tűzoltóknak vasárnap estig, zömmel fakidőléshez riasztották őket - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-t.

Csámpai Attila elmondta, hogy a szélerősség kilenc járásban, főként a megye északi részén meghaladta az óránkénti 90 kilométert. A viharos szél több esetben a villamos vezetékekre és az úttestre döntötte a fákat, a sokszor forgalmi akadályt képező darabokat a fővárosi tűzoltók segítségével távolították el.

Érden egy magas diófa dőlt rá egy lakóépületre, a lakókat is veszélyeztetve, a fát alpintechnikával emelték le a házról. Kisorosziban a főútra zuhant egy fa, hosszabb ideig akadályozva a forgalmat - emelte ki a szóvivő. Közlése szerint a nagy erejű szél több helyen gyökerestől tépte ki a fenyőket, Gödöllőn pedig egy tízemeletes lakóház külső szigetelését bontotta meg.

A korábbi száraz napokat követő vihar az avartüzek oltását is megnehezítette. Vasárnap négy alkalommal riasztották az aljnövényzet meggyulladása és a tűz gyors terjedése miatt a Pest megyei tűzoltókat, Dabas-Nagykáta térségében még este is küzdöttek a lángokkal - mondta Csámpai Attila.

Pert indítottak a Miniszterelnökség ellen

Publikálás dátuma
2014.03.16. 21:05
FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
 Pert indított a David Gerincklinika Zrt. a Miniszterelnökség ellen, mert úgy véli, hogy jogellenesen veszített el egy pályázatot, és emiatt elesett egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatástól - tette közzé a cég tulajdonosa, a Plotinus Nyrt. a Budapest Értéktőzsde honlapján vasárnap.

A Plotinus 96,1 százalékos tulajdonában álló cég a Miniszterelnökséget mint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség jogutódját perli, egyidejűleg a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a NORDA Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökséggel.

A David Gerincklinika Zrt. az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) egészségügyi turisztikai szolgáltatások fejlesztését szolgáló forrására nyújtott be pályázatot, amellyel egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatott volna. A cég álláspontja szerint jogellenesen veszítette el a támogatást, ezért 700 millió forint kártérítés megítélését kéri a bíróságtól.  A Fővárosi Törvényszék az első tárgyalást 2014. április 28-ára tűzte ki.