Az online függőség személyiségtorzuláshoz vezethet

A közösségi oldalak használata örömforrást jelent a gyerekek számára, de egyfajta függőséget is okozhat, ami később személyiségtorzuláshoz vezethet, felnőtt korban pedig más szenvedélybetegség kialakulását is okozhatja - mondta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke Nagykanizsán.

Péterfalvi Attila a Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége és a Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület gyermekek internetbiztonságáról szóló konferenciáján kifejtette: az internet tudatos és célirányos használata megelőzheti a "pszichés és szociális károsodást" is.

Az adatvédelmi hatóság által tavaly megjelentetett Kulcs a net világához című kötetet ismertetve arra is kitért: kutatási adatok szerint azok, akik fiatal korban mindennapi életükben használják az internetet, kíváncsibb, érdeklődőbb személyiségek lesznek. Az is kiderült azonban, hogy az "online világban élő" gyerekeknél könnyen kialakulhat kettős értékrendszer, gyakran visszaélnek a "hálótársak" személyes adataival, hiányzik belőlük az empátia, az arcról olvasás képessége a személyes kommunikáció során.

Szólt arról, hogy a hatóság a múlt évben társkereső oldalakon szereplő gyerekek kapcsán folytatott vizsgálatot, és mint kiderült: közel 7500 16 évnél fiatalabb gyermek adatait találták meg ezeken a magyar weblapokon. Az üzemeltetőket az adatok törlésére kötelezték és pénzbüntetéssel is sújtották őket.

Péterfalvi Attila azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy az ehhez hasonló oldalakra sokszor nemcsak maguk a gyerekek töltik fel a képeiket, adataikat, de előfordul, hogy a barátok, barátnők bosszúból teszik elérhetővé a fotóikat, de akad példa arra, hogy a szülők is nyilvánossá teszik a gyermekeikről készült felvételeket. A képfeltöltők nem gondolnak arra, hogy milyen sérelmet okozhatnak a gyereknek, milyen zaklatásoknak teszik ki őket, mert akár szexuális szolgáltatásokat kínáló oldalakon is feltűnhetnek a fényképek.

Az adatvédelmi hatóság elnöke beszélt arról is, hogy kiadványukkal a szülőknek, pedagógusoknak és a gyerekeknek is bemutatják, milyen devianciával találkozhatnak az interneten. A zaklatás, a "trollkodás", a másokkal szembeni negatív kampány, a bántó kommentek és a lejárató vélemények mellett a "sexting" és a pedofília a fő veszélyforrás az áldozatul kiszemelt fiatalokra.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a büntető törvénykönyv lehetőséget ad bűncselekmény esetén internetes tartalmak végleges törlésére. Az online világban azonban "kérdéses, hogy hogyan lehet véglegesen eltüntetni valamit".
Hozzátette ugyanakkor, hogy a szülőknek maguknak kellene ellenőriznie és szükség esetén szűrnie a gyermekeik által elérhető tartalmakat. A közeljövőben társadalmi célú hirdetések formájában kampányt is indít a hatóság az internet használatának veszélyeire figyelmeztetve - jelezte Péterfalvi Attila.

Szerző

Miért nem mer vitázni Orbán a családok helyzetéről?

Selmeczi Gabriella hazudik, amikor azt állítja, hogy a gyermeket nevelőket ma jobban megbecsülik.  A valóság az, hogy a Fidesz csak a családok megalázásában teljesít jobban. Magyarországon ma az egykulcsos és a családi adózás miatt kevésbé tehetős családok százezrei nélkülöznek, az élettársi viszonyban élő anyák és apák másodrendű állampolgárok lettek, az új Munka törvénykönyve súlyosan korlátozza a kismamák jogait, és csaknem félmillió gyerek éhezik. Selmeczi Gabriella inkább arról beszéljen, miért gyáva Orbán Viktor vitázni a magyar családok helyzetéről! - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

A Mesterházy-kormány valódi segítséget ajánl a szülők és gyermekek számára. Jelentősen csökkentjük az alapvető élelmiszerek áfáját, ami azonnali könnyebbséget jelent a családoknak, a gyermekéhezést pedig teljesen felszámoljuk.

Bangóné Borbély Ildikó, elnökségi tag

Szerző

Egy adócsaló úriember Münchenből

A hír, amely joggal megrengette a futballvilágot így szól: március 13-án három és fél év börtönre ítélte a müncheni tartományi bíróság Uli Hoeness-t, a Bayern München labdarúgócsapat elnökét adócsalásért.

Hoeness nem tudta tisztázni magát a vádak alól, és a tartományi bíróság nem jogerős, de – tekintettel a brutális mértékű adócsalásra – szigorú ítéletet hozott. A népszerű sportembernek börtönbe kell vonulnia. Az első – talán itt a keleti végeken – meglepő momentum, hogy nemcsak a bíróság, hanem a német közvélemény is úgy találta helyesnek, ha az eddig köztiszteletnek örvendő menedzser bűnhődik tettéért. Nem interveniáltak prominens közéleti személyek a világhírű sportvezető felmentéséért, és tudtommal a tárgyalást sem zavarták meg a müncheni szurkolók. Hoeness csalt, megbukott, és ennek egy jogállamban szigorú következményei vannak. Ezt a „hármas fogatot” (csalás, bukás, rigorózus ítélet) jó lenne Passaunál vízre helyezni annak reményében, hogy a „szállítmány” néhány év alatt lecsorog a Dunán, és kikötőre lel Budapesten. 

Március 14-én vált ismertté az, ami igazán csodálni való, legalábbis Magyarországról tekintve.  Hoeness sajtónyilatkozatában nem vádolta elfogultsággal a bíróságot, és nem tartotta az ítéletet túlzottnak. Nem mutogatott másokra, és nem játszotta el az átvert naivat. Nem kezdett el arról „süketelni”, hogy sokan követték el már azt, amin őt rajtacsípték. Más utat választott. Megbánta tettét, és kész minden információt nyilvánosságra hozni a 27,2 millió euró be nem fizetett adó kapcsán. Az első fokú ítéletet elfogadta, és nem kíván fellebbezést benyújtani. Elismerte, hogy megtévedt, elismerte, hogy bűnös. Miután egy adócsaló nem vezetheti Németország leghíresebb futballklubját, ezért azonnali hatállyal lemondott egyesületi elnöki és részvénytársasági pozíciójáról. Hamarosan börtönbe vonul. Ugye, milyen egyszerű?

Én a fellebbezésről való lemondását tartom a 62 éves Hoeness eddigi pályafutása csúcsteljesítményének. Igazolta, hogy mindig van értelme a helyzethez illő gyors és korrekt reagálásnak, hogy egy nagyon súlyos bűncselekmény elkövetése (ne felejtsük: 27,2 millió EUR-t, azaz több mint 8 milliárd forintnyi adót nem fizetett meg) után is felemelheti az ember a fejét, és több út közül választhat. Uli Hoeness a haladéktalanul a börtönhöz vezető gyötrelmes utat jelölte ki magának. Így próbál vezekelni, így próbálja kímélni a számára sikert és pénzt hozó szeretett müncheni klubját. Bűnösként is igyekszik úriemberként viselkedni, vállalja tette következményeit és nem bonyolódik bele egy többfokozatú és elhúzódó bírósági eljárásba, ami nyilván ártana az FC Bayern München hírnevének. Hoeness saját hibájából nagyot bukott, az ő meccse már eldőlt, de megtévedt emberként is keresi az elfogadható megoldást. Úgy próbál megtisztulni, hogy nem keres mentségeket, és nem vádol másokat. Története általános értelemben is tanulságos: előbb-utóbb megbuknak a nagy tételben csalók is, jobb helyeken megbüntetik őket, de karakán kiállással a jogi szankció ugyan nem, de a társadalmi ítélet súlyossága enyhíthető.