Lezuhant egy híradós helikopter

Autókra zuhant és felrobbant kedden Seattle-ben a KOMO-TV televízió hírműsorának helikoptere.

A balesetben a pilóta és Bill Strothman, a csatorna 14-szeres Emmy-díjas volt operatőre - aki a helikopter-kölcsönző cég alkalmazásában állt - életét vesztette. 

A helikopter és három gépkocsi kigyulladt. A baleset harmadik, súlyosan áldozata az egyik autó utasa volt, egy 38 éves férfi, aki önerejéből szabadult ki a járművéből, de testfelületének 20 százaléka megégett és a fején is megsérült. A reggeli csúcsforgalomban bekövetkezett baleset okait vizsgálják. Szemtanúk elmondása alapján műszaki hiba miatt zuhanhatott le az Eurocopter AS350-es típusú jármű. A csatorna közlése szerint a helikopter a KOMO-TV leszállópályájáról történő felemelkedés közben vélhetően egy épületnek ütközött.

Annyi bizonyosnak látszik, hogy a katasztrófát nem a szélcsendes időjárási viszonyok okozták. A baleset a város jelképének számító Space Needle (Űrtű) kilátótorony közelében történt. A környéket a rendőrség 3-5 napra lezárta.  A KOMO-TV a CNN hírtelevízió egyik leányvállalata.

Szerző

Korlátozza a brit kormány az Oroszországba irányuló exportot

Nagy-Britannia felfüggeszti az olyan termékek oroszországi exportengedélyét, amelyek "Ukrajna ellen használhatók" - közölte kedden a brit külügyminiszter a londoni alsóház Ukrajnáról rendezett vitanapján. William Hague nem részletezte, hogy milyen termékekről van szó.

 A brit kormány a harmadik országokra érvényes exportengedélyeket is felfüggeszti olyan alapanyagokra, amelyeket oroszországi re-exportjuk esetén "Ukrajna ellen felhasználható" felszerelésekbe lehet beépíteni - közölte William Hauge. Hozzátette, hogy London más európai országokat is hasonló lépésekre szólít fel.

Szerző

Financial Times: Magyarország szomszédai aggódhatnak

A történelem átírására irányuló magyarországi és nemzetközi törekvéseket vetette egybe összehasonlító elemzésében a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap vezető politikai szemleírója, Gideon Rachman a "Hogyan vezethetnek háborúkhoz a történelemkönyvek" című írásában megállapítja, hogy "ha a politikusok elkezdik átírni a múltat, félni kell a jövőtől". Januárban Vlagyimir Putyin orosz államfő elnökölt egy értekezleten, amelynek célja az egységesített iskolai történelemkönyv kidolgozása volt. Putyin "ideológiai hulladéknak" minősített számos jelenlegi történelemkönyvet, amelyek szerinte befeketítik a szovjet nép szerepét a fasizmus elleni küzdelemben, és nem szereti azt sem, ha azt mondják, hogy a Szovjetunió 1945-ben megszállta a kelet-európai országokat. A orosz elnök azt a történelmi nézetet részesíti előnyben, amely szerint a Szovjetunió a fasizmustól mentette meg ezeket az országokat.

Ironikus módon Putyin Oroszországa jó kapcsolatokat ápol Magyarországgal, az egykori szovjet tömb azon országával, amelyet jogosan érhet a vád, hogy "veszélyesen kétértelmű" módon áll hozzá a szélsőjobb történetéhez. Az Orbán Viktor vezette magyar kormány a jelek szerint ösztönzi Horthy Miklósnak, Magyarország egykori autoriter, antiszemita vezetőjének rehabilitációját. Országszerte több Horthy-szobrot emeltek, Budapesten emléktáblája is van, és erőfeszítések történnek az iskolai történelemkönyvek átírására, annak érdekében, hogy "hazafiasabb" alaphangot kapjanak - olvasható a Financial Times írásában.

A szerző szerint - csakúgy, mint Oroszország esetében - Magyarország szomszédainak is van okuk az aggodalomra a történelmi revizionizmus e járványa miatt. Horthyt egyebek mellett azért kedvelik a magyarországi jobbosok, mert a kormányzó hitt "Nagy-Magyarországban", amely egy nap visszaszerzi elvesztett területeit. Ez a modernkori magyar nacionalistáknak is szívügyük - írta a brit lap

Szerző