Csalási kísérletekre figyelmeztet a bankszövetség

Pénzforgalmi csalási kísérletekre hívja fel a figyelmet a Magyar Bankszövetség pénteki tájékoztatásában.

A közleményben azt írják: banki tapasztalatok szerint az utóbbi időkben elszaporodtak az olyan csalások, amelynek során az elkövetők a saját számlájukra térítenek el másnak szánt átutalásokat.

Jellemzően olyan vállalkozásokat, intézményeket károsítanak meg így, amelyek rendszeresen fizetnek egy üzleti partnerüknek nagyobb összegeket. A visszaélők magukat a partner cég képviselőjének adják ki, és azt közlik a fizetésre kötelezettekkel, hogy a kedvezményezett számlaszáma megváltozott, új számlaszámként pedig a sajátjukat adják meg. A megtévesztett vállalkozás, intézmény által átutalt összegeket gyorsan továbbutalják, rendszerint külföldre. A csalások megelőzéséhez és kiszűréséhez szükséges a számlatulajdonos ügyfelek fokozott körültekintése és aktív közreműködése - hangsúlyozza a bankszövetség.

A szervezet azt javasolja, hogy a számlatulajdonosok a velük kapcsolatban álló üzleti partnertől érkező, bankszámlaszám-változásra vonatkozó értesítést kezeljék fokozott óvatossággal, tartalmát ellenőrizzék a közléstől eltérő csatornán is, lehetőleg a megszokott kapcsolattartón keresztül, illetve a partner egyéb publikus adatközléseiben. Amennyiben egy vállalkozás, intézmény hasonló visszaélési kísérletet észlel, illetve ilyen jellegű csalás áldozatául esik, azonnal értesítse a számlavezető bankját, valamint a rendőrséget - áll a bankszövetség közleményében.

Szerző

Egyedül maradt a boltban a késes rabló

Csütörtökön délelőtt jelent meg egy fiatal férfi a kisváros Wekerle Sándor utcájában található boltban. Kést kapott elő, majd azzal fenyegetőzve a bevételt követelte. Az alkalmazott otthagyta a bezárt kasszát, s kifutott a boltból. A támadó felkapott egy olcsó számológépet, s ő is elrohant. Nem jutott messzire, a következő sarkon már várták a rendőrök.

A rablás 28 éves gyanúsítottját őrizetbe vették, s kezdeményezték előzetes letartóztatását.

Szerző
Témák
rablás Mór

Veszélyes anyag szivárog a hatvani vasútállomáson

Feltehetően rendkívül gyúlékony butadién szivárog egy vasúti tartálykocsiból a hatvani vasútállomáson. A katasztrófavédelem szakemberei a helyszínen vannak.

Egy hét kocsiból álló szerelvény egyik tartálykocsijából kezdett el ismeretlen anyag szivárogni a hatvani vasútállomáson. A tartályban feltehetően cseppfolyósított butadién van. A mérgező, nagyon gyúlékony anyag a tartálykocsi lefejtő csonkjánál szivárog. A katasztrófavédelem helyszínen lévő egységei méréseket végeznek védőfelszerelésben, riasztották a helyszínre a katasztrófavédelmi mobil labort is.

Szerző