Pincényi Welsz-hagyaték a rendőrségnél?

Iratok, köztük az elmúlt években kiállított bissau-guineai útlevelek igénylőlapjai, továbbá néhány kész okmánynak a fénymásolata is a rendőrség kezére került csütörtökön - írja a Népszabadság. 

A lap szerint illegális tevékenységének szinte a teljes dokumentációját átadta a rendőrségnek a halála előtti órákban Welsz Tamás, aki az Ausztriában parkoltatott ismeretlen eredetű százmilliói miatt mandátumáról lemondani kényszerült Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes ügye és a Sólyom Airways "megmentése" kapcsán vált ismertté Magyarországon.

Welsz jó néhány dokumentumot és adathordozót előkészített a rendőrség megérkezéséig. Majd már a rendőrök előtt, két idős hölgy jelenlétében kinyitották az irodához tartozó pincerészt, ahol Welsz "irattára" volt, tele régebbi dokumentumokkal. Majd miután közölte, hogy az érdi lakásában is vannak még a rendőrség számára hasznos anyagok, autóba ültették és Érdre vitték.

Túladagolás végezhetett Welsszel?
A Blikk információi szerint akár drogtúladagolás is végezhetett Welsz Tamással, a rendőrök előtt is ismert, hogy rendszeresen szedett könnyű drogokat és a halála előtt is élt valamilyen szerrel. A mentőknek legalábbis le kellett adniuk azoknak a szereknek a nevét és mennyiségét, amelyeket az újraélesztési kísérletnél használtak. A lap szerint erre azért van szükség, mert a rendőrök kábítószer nyomait is keresik a vállalkozó szervezetében.

Ott élettársa jelenlétében adta át a rendőröknek azokat a papírokat és adathordozókat, amelyeket a korábbi házkutatáson az akkor eljáró hatóság emberei nem találtak meg. Kérdés, hogy csak az útlevélügyletekkel kapcsolatos iratokat adta-e át a hatóság embereinek, vagy az ismerői szerint lényegesen nagyobb volumenű "bizniszéről", a vagyonosodási ügyekhez nyújtott segítségről is beszámolt-e a rendőröknek.

Több forrás állítása szerint Welsz és "ügynökei", akik az elhunyt férfi megbízásából értékesítettek bissau-guineai útleveleket, rendszámokat és forgalmi engedélyeket, afrikai országok jövedelemigazolásaival is sefteltek. Olyan iratokkal, amelyekkel tulajdonosaik a magyar hatóságok előtt "hitelt érdemlően bizonyíthatták", jövedelmük (vagy cégük nyereségének) egy része afrikai vállalkozásokból keletkezett, és a kérdéses összeg után az adott országban az adókat már megfizették.

Mind több bizonyíték szól ugyanakkor arról, hogy a hatóságok tudtak Welsz illegális tevékenységéről, de valamiért nem tettek semmit.

Szerző

Mától lehet felvenni a szavazási levélcsomagokat

Mától és csak személyesen vehetik át a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a szavazási levélcsomagjaikat a kijelölt külképviseleteken. A szavazatot visszajuttatni már nem kötelező személyesen.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az április 6-i országgyűlési választáson, ehhez március 22-ig felvételüket kellett kérniük a névjegyzékbe.

A levélben szavazó a regisztrációkor választhatott postai kézbesítést, de kérhette a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is.

A 97 külképviselet közül csak a belgrádi, a beregszászi, a bukaresti, a csíkszeredai, az eszéki, a kassai, a kolozsvári, a pozsonyi, a szabadkai és az ungvári külképviseleten lehet átvenni szavazási levélcsomagot. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) ezekre a külképviseletekre már a múlt héten eljuttatta a csomagokat, amelyek címzetlenek, nem tartalmazzák az azokat átvenni jogosultak nevét.

Az NVI vasárnap elektronikus úton küldte meg az érintett külképviseleti választási irodának azoknak a választópolgároknak a jegyzékét, akik a regisztráció során jelezték, hogy a szavazási levélcsomagot a külképviseleten kívánják átvenni.

A levélcsomagokat április 4-ig munkanapokon lehet átvenni a külképviseleteken, általában 9 és 16 óra között, de öt külképviseleten (Beregszász, Ungvár, Csíkszereda, Kolozsvár, Szabadka) hosszabbított nyitva tartással várják a választókat.

A szavazási levélcsomag átadása előtt a külképviseleti választási iroda (akár magyar, akár más hatóság által kiállított, a személyazonosság igazolására alkalmas igazolvány alapján) megállapítja a választópolgár személyazonosságát. Ellenőrzi, hogy a külképviseleten megjelent választópolgár szerepel-e a jegyzékben, majd a jegyzéket a szavazási levélcsomag átvételének igazolására aláíratja a választópolgárral.

A szavazási levélcsomagot kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgár veheti át, meghatalmazottja nem, tehát egy választópolgár csak egy levélcsomagot kaphat.

Aki a szavazólap vagy a nyilatkozat kitöltését elrontotta, vagy a levélcsomagját elvesztette, nem lehet új levélcsomagot adni.

Lehetőség van arra, hogy a szavazólap és a nyilatkozat kitöltése után a választópolgár a külképviseleten leadja szavazatát.

Aki a válaszboríték leadása céljából megjelenik a külképviseleten, annak számára (személyazonossága ellenőrzése nélkül) biztosítani kell, hogy a saját vagy más választópolgár válaszborítékját bedobja az urnába. Tehát egy ember több válaszborítékot is bedobhat.

Szerző

Ez már nem az a reggel

Országszerte felhős, valahol kifejezetten borongós reggelre ébredtünk, komolyabb eső reggel 7-kor már csak a délkeleti országrészben volt. A Kőszegi-hegységben 1 fok alá csökkent a hőmérséklet, Kelet-Magyarországon még 10 fok feletti értékeket mértek az Időkép hőtérképe szerint. Hűvös levegőt hoz az északnyugati szél.

Napközben inkább már csak az ország keleti felén számíthatunk esőre, záporokra, miközben a Dunántúlon nyugat felől már felszakadozik a felhőzet. Többfelé szeles lesz az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 9 és 15, de keleten még 16 és 20 között alakul.

Szerző