Katonák a Tháliában

Publikálás dátuma
2014.03.26. 20:00

Katonák címmel mutatják be a Budapesti Tavaszi Fesztivál és az Orlai Produkció közös előadását a Thália Színházban március 27-én. A darab elsősorban a száz éve kitört első világháborúra emlékezik. 

Igor Sztravinszkij orosz zeneszerző A katona története és Hunyady Sándor drámaíró Bakaruhában című művét dolgozta fel Mátyássy Bence színművész, a Nemzeti Színház társulati tagja, aki 2011-ben már megrendezte A katona történetét felolvasó színházként a Nemzetiben. Az első világháború kitörésének centenáriuma megfelelő időzítés volt ahhoz, hogy Mátyássy más perspektívából nyúljon a történethez, és szinkronba hozza egy másik darabbal, Hunyady Bakaruhában című novellájával, amelyen elsősorban a háború korai szakaszát jellemző naiv, optimista hozzáállás tükröződik. Ebből a két műből született meg a Katonák című darab, amelyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében csütörtökön mutatnak be a Thália Színházban.

Az alkotók célja az volt, hogy két különböző aspektusból mutassák be a világháború borzalmait. „Szerettük volna, hogy összefésülhető legyen a két mű, hiszen mindkettő ugyanarról szól, csak míg az egyik egy polgári darab, addig a másik egy érdekes dramaturgiájú mű, amelyet nem is színpadra szánt a szerzője” – mondja Radnay Csilla színművésznő, aki az egyik darabban egy cselédlányt alakít, a másikban pedig a történet narrátora. „Mátyássy Bence alaposan meg volt terhelve a munkafolyamatok során: ő rendezi az előadást, szerepel is benne, és négy egyetemi osztálytársával dolgozik.

Erős víziói voltak a darabbal kapcsolatban, amelyeket végül sikerült is megvalósítanunk kisebb kompromisszumok árán. Rendkívül jól egyben tartotta a produkciót, és nyitott a közös gondolkodásra is, ami szintén pozitívum” – emelte ki Radnay. A darab további szereplői Bánfalvi Eszter, Mátyássy Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra és Huzella Júlia. Az első részt Kéménczy Antal kíséri zongorán, a második történet zenéjéért pedig a Budapest Chamber Sinfonietta felel.

Népszavazást tervez a krími tatár közösség

Kijev az ENSZ-közgyűlés támogatását akarja megszerezni. Az ország határozatot terjesztett a grémium elé a krími népszavazás érvénytelenné tételéről. Várhatóan ma szavaz a Közgyűlés 193 országa a határozatról. A grémium döntései nem kötelező érvényűek.

Közben a krími tatárok népszavazást rendezhetnek arról, Oroszországhoz, vagy Ukrajnához kívánnak-e csatlakozni. Mindezt a térség legfőbb tatár-gyűlésének elnöke, Refat Csubarov jelentette be. A gyűlés 250 tagja szombaton tárgyal a referendum részleteiről.

A nyelvtörvény miatt aggódnak a kisebbségek

Ukrajna vezetőihez és az uniós tagállamok nagyköveteihez fordulnak a készülő nyelvtörvény ügyében a kisebbségeket képviselő honatyák, amiért észrevételeiket nem veszi figyelembe a tervezet kidolgozását végző parlamenti bizottság, jelentette be Gajdos István. Az ukrán törvényhozás egyetlen magyar politikusa az ukrajnai bolgár és román közösség képviselőivel közösen arra hívta fel a figyelmet, hogy az ukrán alkotmány 22. cikkelye értelmében tilos a szerzett jogok szűkítése az új jogszabályok elfogadásakor, illetve a meglévők módosításakor. Gajdos rámutatott, a tervezet komoly visszalépést jelent a hatályos, két éve elfogadott jogszabályhoz képest.

A félszigeten 300 ezer tatár él. Sztálin 1944-ben kiűzte őket a Krímről, sok család azonban 1991 után visszatért.

Jelenleg a tatárok adják a félsziget népességének 15 százalékát.

A kisebbség bojkottálta a krími népszavazást, melyen a megkérdezettek az Oroszországhoz való csatlakozásról döntöttek.

Mind a 193 krími, korábban az ukrán hadsereghez tartozó laktanyára és katonai létesítményre kitűzték már az orosz zászlót - jelentette be Valerij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke.

A krími kormány adatai szerint az ukrán hadsereg több mint 15 ezer tisztje, illetve katonája kérvényezte, az orosz hadseregben kívánja folytatni a szolgálatot.

A további mintegy 6,5 ezer ukrán katona az ideiglenesen felállított regisztrációs irodákban veheti magát nyilvántartásba, hogy családjával, szervezetten elhagyhassák a félszigetet.

 Tegnap az Air France légitársaság Sanghajból Párizsba tartó járata útirány-változtatásra kényszerült, s le kellett szállnia Hamburgban, miután Oroszország - hadgyakorlatra hivatkozva - lezárta légtere egy részét, s így a gépen nem maradt elég üzemanyag az eredeti táv megtételére. A jelentésből nem derült ki, van-e összefüggés az ukrajnai határon megnövekedett orosz katonai jelenlét és a hadgyakorlat között.

A bezárt szevasztopoli konzulátus feladatait átvevő lengyel követségre látogatott tegnap Odesszában a lengyel külügyminiszter, miután Kijevben folytatott tárgyalásokat ukrán kollégájával és a kormányfővel.

Radoslaw Sikorski nyomatékosította reményét, hogy Ukrajna nem fecsérli el az esélyt, melyet az Európai Unióval aláírt társulási megállapodással kapott. "Ez hatalmas lehetőség Ukrajna korszerűsítésére" - mondta.

Szerző
Frissítve: 2014.03.26. 22:10

A Krím északi része felé tart egy T-64B harckocsikat szállító konvoj

Harckocsikat és egyéb katonai felszereléseket szállít az orosz hadsereg a Krím déli partvidékeiről a félsziget északi részei felé, Ukrajna kontinentális területeinek irányába - közölte Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán védelmi minisztérium krími médiaközpontjának vezetője szerdán Facebook-oldalán.

A tisztségviselő tájékoztatása szerint a Krím északi része felé tart egy T-64B harckocsikat szállító, tíz trailerből álló konvoj rendőri kísérettel a félsziget délkeleti részén lévő Perevalne településről. "Észak felé, Szimferopol irányába tart, és jelenleg Gvargyejszkoje település közelébe ért egy 50 katonai járműből álló konvoj, köztük páncélozott harcjárművek, Tigris terepjárók, üzemanyagot és katonákat szállító autók" - írta Szeleznyov. 

Az ukrán határőrszolgálat eközben két orosz hadihajó feltűnését jelentette az Azovi tengeren, hét kilométerre a Krímmel Északról szomszédos Herszon megye partjaitól. Közülük az egyik a Priazovje felderítőhajó. Eközben az ukrán haditengerészetnek már csak tíz hajója maradt, amelyet még nem foglaltak el az orosz katonák a Krímben.

Dmitro Timcsuk katonai szakértő értesülései szerint még ukrán kézen van az ukrán flotta zászlóshajója, a Hetman Szahajdacsnij fregatt és a Szkadovszk ágyúnaszád, valamint nyolc kisegítő hajó és csónak. Ötvenegy hadihajón viszont már kitűzték az orosz zászlót. Orosz kézre került egyebek között a Zaporizzsja tengeralattjáró, a Konsztyantin Olsanszkij és a Kirovohrad partraszállító hajók, a Csernyihiv és a Cserkaszi aknaszedők, hat korvett és két tartályhajó.

Szerző