Előfizetés

Dési János a MEASZ-Kávézó következő vendége

Publikálás dátuma
2014.03.28. 19:33

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége MEASZ-Kávézója programsorozatának Dési János Radnóti-díjas újságíró lesz a következő vendége. Nemrégiben jelent meg a Népszava főszerkesztő-helyettesének A magyar szürke 48 árnyalata címe könyve, amit a szerző - némi leegyszerűsítéssel - „kis politikushatározóként” jellemzett, a könyv ezt az alcímet viseli.

A kötetből 48 közéleti személyiség pályaképe ismerhető meg, Pápai Gábor karikatúráival illusztrálva.

A MEASZ-Kávézóban március 31-én, hétfőn, délután ötkor tartja könyvbemutatóját az író, Dési János. Köszöntőt mond Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke, a szerzővel pedig Kerecsényi Zoltán, a MEASZ alelnöke beszélget.

A világon először fertőzött meg macska embert tébécével

Publikálás dátuma
2014.03.28. 18:01
FOTÓ: THINKSTOCK
A világon először fertőzött meg macska embert tébécével: két esetben tesztek bizonyították, hogy a kórokozó a háziállattól származik - közölte a brit közegészségügyi hatóság (PHE).

"Jelenlegi ismereteink szerint soha nem történt még a világon, hogy macskáról terjedt volna emberre a tuberkulózis. Ez az első két eset" - idézte a The Daily Telegraph a PHE képviselőjét. A két beteg szervezete jól reagál a kezelésekre.  Az állatorvosok szerint a házimacskák úgy kaphatták el a fertőzést, hogy borzüregbe merészkedtek, vagy olyan rágcsálókkal kerültek kapcsolatba, melyek szintén jártak a borz barlangjában.

A hatóság szakértői szerint állat úgy fertőzheti meg az embert, hogy a légző- vagy emésztőrendszerébe jut az állatból származó kórokozó, vagy úgy, hogy az ember bőrsérülése érintkezik a beteg vagy elhullott állattal. Azonban úgy vélik, "igen kevés" az esélye, hogy macska fertőzzön meg embert. Danielle Gunn-Moore, a macskabetegségek kutatója ellenben azt mondta, nem szabad azt gondolni, hogy csak borzokat és szarvasmarhát fertőz a kórokozó. Volt már olyan esete, ahol kutyáról került át emberre a Mycobacterium bovis baktérium, mely a tébécé egyik kórokozója.

Tavaly az AHVLA brit állategészségügyi laboratórium kutatói kilenc macskát vizsgáltak meg, melyek ezt a mikrobát hordozták. A PHE 39 olyan embernek ajánlotta fel a tébécészűrést, aki érintkezhetett a kilenc fertőzött macskával. Közülük 24-en éltek a lehetőséggel, kettejüknél már kialakult tuberkulózist diagnosztizáltak, másik két embernél csak lappangott a kór.

A két betegnél kimutatták, hogy Mycobacterium bovis fertőzte meg őket. A két utóbbi esetben a tesztek egyértelműen bizonyították, hogy macskától származott a kórokozó. A PHE azóta nem értesült újabb macskafertőzésről. Az adatok azt mutatják, ez a kórokozó évente kevesebb mint 40 embert fertőz meg, többségük 65 év feletti. Valószínű, hogy a baktérium régebben került a szervezetükbe, majd éveken át lappangott.

Megvan a NATO következő főtitkára

Publikálás dátuma
2014.03.28. 17:29
Jens Stoltenberg korábban Norvégia miniszterelnöke volt. (Fotó: Ragnar Singsaas/Getty Images)
Jens Stoltenberg volt norvég miniszterelnök lesz 2014. október 1-jétől a NATO főtitkára - jelentette be pénteken hivatalosan az észak-atlanti szövetség.

Anders Fogh Ramussen jelenlegi NATO-főtitkár megbízatását legutóbb szeptember 30-ig hosszabbította meg a szövetség legfőbb döntéshozó szerve, az Észak-Atlanti Tanács annak érdekében, hogy az ősszel esedékes walesi NATO-csúcsot, amelyet ő készített elő, ő is vezethesse le. A dán politikus 2009. augusztus 1. óta tölti be a főtitkári posztot.

"Ma délután az Észak-Atlanti Tanács úgy döntött, hogy Jens Stoltenberget nevezi ki a NATO főtitkárának és az Észak-Atlanti Tanács elnökének Anders Fogh Rasmussen utódául" - áll a NATO rövid közleményében.

Az 55 éves Stoltenberg 2005 és 2013 között volt Norvégia miniszterelnöke. Pártja, a Norvég Munkáspárt (DnA) megnyerte ugyan a tavaly szeptemberi parlamenti választásokat, de partnerei annyira meggyengültek, hogy az addigi koalíció folytatása lehetetlenné vált. Az Aftenposten norvég napilap a múlt hét végén írt arról, hogy az egykori kormányfő Angela Merkel német kancellár biztatására vállalta el a jelöltséget, valamint, hogy Stoltenberget Barack Obama amerikai elnök, Francois Hollande francia államfő és David Cameron brit miniszterelnök, a legerősebb NATO-tagok vezetői is támogatásukról biztosították.

A bejelentést követően Anders Fogh Rasmussen a Twitteren azt írta, sok éve ismeri Stoltenberget, és tudja, hogy ő a megfelelő ember, hogy az őszi csúcstalálkozót követően átvegye a szövetség irányítását. A jelenlegi NATO-főtitkár a népszerű mikroblog oldalon arról is írt, hogy az ukrán-orosz konfliktus megmutatta: erős és elszánt vezetésre van szükség az észak-atlanti szövetség élén.