Világjárvány lehet az ebola?

Egyre drámaibb mértékben pusztít az ebola. A nyugat-afrikai Guineában már 83 ember vesztette életét a vérzéses megbetegedésben. 

A helyi egészségügyi hatóságok azt is közölték, hogy 127 személyt fertőzhetett meg a három hétig lappangó vírus. A legtöbb esetet az ország déli részén jegyezték fel, de a fővárosban, Conakryban is 11 személy ebolával történt megbetegedését erősítették meg.

A gyilkos kór viharos terjedése miatt Alpha Condé elnök múlt hétvégén egészségügyi szükségállapotot rendelt el. Libériából is több megbetegedést és két halálos áldozatot jelentettek. Szenegál már napokkal ezelőtt lezárta gunieai határát, hogy megakadályozza a kór tovaterjedését.

Az ebola a világ egyik legveszélyesebb megbetegedése. Nincs ellene semmiféle ellenszer. Túlnyomórészt halállal végződik. Az Orvosok Határok Nélkül szervezet munkatársai arról számoltak be, ilyen drámai ebolahelyzetet még nem láttak.

Szerző

Visszatér a magyargyűlölő politikus

Visszatérni készül a belpolitikába a számos magyarellenes kijelentést tett szlovák politikus, Jan Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) egykori elnöke.

Mint a bumm.sk honlapja beszámolt róla, Slota azt fontolgatja, hogy indul az Európai Parlamenti választáson. A cél érdekében új pártot hozott létre, a régiből, a Szlovák Nemzeti Pártból (SNS) ugyanis kizárták. Slota új tömörülésének neve azonban nem sokban különbözik az SNS-étől: odabiggyesztett egy nemzeti körökben jól hangzó jelzőt. Így az új politikai erő neve Keresztény Szlovák Nemzeti Párt.

Mint a szlovákiai magyar portál írta, Slota az aláírásgyűjtéssel és a pártalapítás folyamatával sem törődött, csupán átnevezett egy már létező pártot, februárban megszólította a Szlovák Nemzeti Egységpárt nevű, már létező szervezetet, melyet egy Stanislav Panis nevű illető vezetett. Ez a párt már régóta csak névleg létezett.

Szerző

Az uniós tagságnak nincs alternatívája

Az Európai Unió 2004-es, tíz új tagállam - köztük Magyarország - felvételével járt bővítéséről emlékezett meg Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője az EP szerda éjszakába nyúlt brüsszeli plenáris ülésén, az egyperces hozzászólások sorában.

"Számunkra, közép-európai és balti tagállamok számára az európai uniós tagságnak nem volt, nincs és nem is lesz alternatívája" - mondta.

Tabajdi szerint az elmúlt tíz év kemény küzdelem volt, ezen időszak nagyobbik felében az unió saját történelme legnagyobb válságát élte át, az új tagállamoknak pedig harcolniuk kellett az egyenjogúságért.

A tíz új tagállamból hatan már az eurózóna tagjai - hívta fel a figyelmet a szocialista politikus. A jövő feladatait illetően megállapította: "az unió már tudja kezelni a gazdasági deficiteket, de még nem tudja kezelni a demokráciadeficiteket".

"A folyamat azonban elindult, és biztosan létrejön egy európai demokráciaellenőrző mechanizmus" - mondta, és hozzátette: ezt kívánja az EU-ban élő 40 millió kisebbségi érdeke is.

Szerző