Előfizetés

Kormányváltás kell

Magyarország rendszerváltás utáni történetének legfontosabb választására készülünk. Nem egyszerűen pártok, politikusok állnak szemben egymással, hanem két értékrend, két jövőkép között kell döntenünk. A Kelet és a Nyugat, a háború és a béke, a félelem és a nyugalom között fogunk választani.

Orbán Viktor az elmúlt négy évben túl messzire ment. Túl messzire a keleti despotikus hatalom felé, az önkény felé. Politikai értelemben már közelebb vagyunk Oroszországhoz, mint Ausztriához! Orbán négy éven át folytatott gazdasági szabadságharca megbukott: a vége feltétel nélküli kapituláció lett az oroszok előtt. Az eredménye pedig elvándorlás, elszegényedés és félelem. Ezt hozta Magyarországra az Orbán-rendszer, amely Magyarország legrosszabb történelmi hagyományaira épít.

Az Orbán-rendszer ideológiája horthysta. A hatalom magát azonosítja a nemzettel, kizár belőle mindenkit, aki nem ért egyet vele, és meghamisítja a történelmünket. Orbán társadalomszemlélete feudális, hatalomgyakorlása pedig bolsevik. Saját hűbéreseik ülnek a törvények felett, az állami vagyonon, a földeken, mindenütt. Közben jobbágysorba, cselédsorba és nincstelenségbe taszítják az embereket.

A parlamenti többséget a nép ellen fordította, és pártállami módszerekkel rátelepedett az egész országra. Csak a Fidesz akarata érvényesül a parlamentben, az állam intézményeiben, a médiában, a gazdaságban, az iskolákban, a településeken, a munkahelyeken, mindenütt. Orbán Viktortól senki ne várjon változást. Ő ott folytatná, ahol abbahagyta. Ahol abbahagyta a magánnyugdíjak, a dohánypiac, a földek, a fél építőipar, az állami közbeszerzések lenyúlásával, a jogállam teljes leépítésével, ott folytatná az egész gazdaság lerablásával, és a "centrális erőtér" bebetonozásával.

Ők azt mondják: csak a Fidesz. Mi azt mondjuk: csak Magyarország.

Orbán az erőseket akarja még erősebbé tenni. Mi a gyengéket is erőssé tesszük. Ő a kiváltságos keveseknek, haveroknak és oligarcháinak ad mindent. Mi esélyt és lehetőséget adunk mindenkinek. Ő a hatalmat védik az emberektől. Mi az embereket fogjuk védeni a hatalom túlerejétől.

A mi utunk a Nyugat felé vezet. Európa felé, a demokrácia és a jólét felé. Ezen az úton haladva erős, fenntartható és növekvő gazdaságot teremtünk, helyreállítjuk az ország demokratikus működését, és félelem nélküli életet garantálunk mindenkinek. Legelőször azoknak segítünk, akik a legtöbbet szenvedtek az elmúlt négy év alatt: a gyermekeknek, a nőknek, a munkavállalóknak, a kis- és középvállalkozóknak, és a nyugdíjasoknak. A kormányváltásnak ők mind a nyertesei lesznek. Az új munkahelyek teremtésével és a minimálbér 34 000 forintos emelésével a munkavállalók járnak majd jól. A bérek járulékterheinek csökkentésével a vállalkozások helyzete javul. A kisnyugdíjasoknak 24 000 forintos plusz gyógyszertámogatást adunk. Az alapvető élelmiszerek árának közel 20 százalékos csökkentésével pedig leginkább a szerény jövedelmű családoknak lesz könnyebb az élete. Felszámoljuk a gyermekéhezést és tandíjmentessé tesszük a felsőoktatást.

Ehhez azonban kormányváltás kell. Ehhez kell a kormányváltás.

Soha ilyen egyenlőtlen feltételek mellett nem kellett még leváltani kormányt a rendszerváltás óta. Ám hiába harsog a kormánypropaganda, hiába folyik az ellenzék pártjainak és jelöltjeinek besározása, hiába ömlik a pénz a Fidesz kampányába, a valóságon nem tudnak változtatni. Az elmúlt hetekben bejártam az ország minden részét. Több mint nyolcvan helyen több tízezer emberrel találkoztam. Tudom, hogy az ország többsége változást akar. Ennek azonban két feltétele van: mindenkinek el kell mennie választani és a Kormányváltás jelöltjeire és listájára kell szavaznia.

Aki otthon marad, vagy más pártra szavaz, az Orbánra szavaz.

Holnap mindenki visszavághat négy év keserűségéért, reménytelenségéért, megalázottságáért, az ellopott négy évéért. Nem szabad félni! A szavazófülke az egyetlen hely, ahol még teljes a demokrácia. És azon az egy négyzetméteren dől el, hogy teljes lesz-e a demokrácia az egész országban is. A szavazófülkében még szabadok és egyenlők vagyunk: mert Orbán, Simicska, Mészáros szavazata ugyanannyit ér, mint egy közmunkásé, egy tanáré, egy nyugdíjasé.

Minden szavazat számít, mert egyetlen szavazaton is múlhat egy körzet - és egyetlen körzeten is múlhat a kormányváltás.

Holnap Orbán Viktor rendszeréről, uralkodásának négy évről mondunk ítéletet, de a jövőnkről hozunk döntést. Elég egy toll, hogy hétfőtől hogy jobb, szabadabb, biztonságosabb és félelem nélküli legyen az életünk. Most írjuk a jövőt. A nemzetért, a gyerekeinkért, a jövőnkért kell elmennünk holnap választani. Ha ott leszünk a szavazófülkékben, akkor az Orbán-rendszer megy, a köztársaság pedig jön.

Köztér - "Minden más"

Egy egész nap telt el, de egyetlen szóval sem cáfolta az MTI, hogy munkatársukat kirúgás fenyegetné, ha kiadna egy hírt a Rogán-botrány újabb fejleményeiről.

Az Együtt-PM vagyongyarapodás miatt tett feljelentését, mint megírtuk, az MTI elhallgatta, és egy MTI-s szerint azért, mert az állásával játszana, ha az erről szóló hírt kiadná. Azt persze a távirati iroda ezúttal sem volt rest vastagon idézni, a Fidesz mit gondol a Nincsrogán-ügyről. Zsigó Róbert szerint nyilván csak a baloldalt érdekli, hogy "kinek mekkora a terasza", nem hiszi, hogy Rogán vagyonnyilatkozatán újból változtatnia kellene, és nem röhögte el magát.

Arról, hogy tényleg nincs Rogán-ügy, Nyitrai Zsolt, a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója is sietett megnyugtatni a lakosságot remek közleményével, miszerint az Origo félreértette őt az egyik cikkében, mert ő nem mondta, hogy a Fidesz sajtótájékoztatót tart "Rogán vagyonáról". Hanem csak azt, hogy "minden más kérdésre" Zsigó válaszol majd. A "minden más", mint az MTI híréből kiderül, épp Gyurcsány "brutális adóemelése" volt. Arról bármit lehet kérdezni, de Rogán vagyonáról nem. Mert arról még Zsigó sem tud számot adni.

Fény derült Rogán Antal újabb „tévedésére”

Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult a kormányváltó ellenzéki szövetség annak érdekében, hogy kezdeményezze Rogán Antal mentelmi jogának felfüggesztését, így végre megindulhasson a vizsgálat a Fidesz-frakcióvezető gyanús vagyonosodásával kapcsolatban - közölte Juhász Péter. 

Az Együtt-PM társelnöke azt várja az ügyészségtől, hogy viselkedjen független intézményhez méltóan, és - ahogy azt Simon Gábor esetében helyesen megtette - Rogán Antal és Varga Mihály ügyében is járjon el példás szigorúsággal, mert nem lehet kettős mércét alkalmazni, hiszen a Rogán és a Simon-ügy lényegében ugyanarról szólnak. Mint beszámoltunk róla, Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottság KDNP-s elnöke úgy nyilatkozott, alaptalannak tartja a Rogán elleni vádakat és még "békeidőben" sem indítana eljárást a frakcióvezető ellen. Rubovszky nem tartotta összeférhetetlennek, hogy rajta múlik a Rogán-ügy vizsgálata, miközben a belvárosi önkormányzat egyik bizottságának külsős, fizetett szakértőjeként dolgozik, lánya, Rubovszky Csilla pedig alpolgármester a Rogán vezette V.kerületben.

Tegnap újabb Rogán-ingatlanról derült ki, hogy a valóságosnál kisebbnek tüntette fel azt a politikus vagyonnyilatkozatában. A hvg.hu szerint a Rogán bevallásában szereplő 130 négyzetméteres balatonlellei nyaraló valójában - a melléképületekkel együtt - 227 négyzetméteres. A frakcióvezető ezt azzal magyarázta a hírportálnak, hogy testvérével fele-fele részben tulajdonosai az ingatlannak, és állítása szerint szerződésben felosztották, ki mekkora részt használ, ezért írt "130 négyzetméteres" lakóházat a bevallásba. Ezt megelőzően pedig azt derítette ki az Origo, hogy egy örökölt szakonyfalui házban sem pontosan adta meg Rogán az általa birtokolt tulajdonrészt.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a kormányváltók egyéni országgyűlési képviselőjelöltje úgy vélte, "ha Rogán Antal és Varga Mihály azt sem tudják, mijük van, ha nem tudják számon tartani a vagyonukat, nem tudnak egy vagyonnyilatkozatot kitölteni, akkor alkalmatlanok arra, hogy a gazdasági bizottságot, illetve a Nemzetgazdasági Minisztériumot vezessék". Hozzátette: Orbán Viktornak vissza kell vonnia Rogán képviselőjelöltségét.

Rogán Antal az Inforádiónak csütörtökön úgy fogalmazott: rájött, hogy van "egy-két tévedés" a vagyonnyilatkozatában, de most már pontosan benne van minden adat. A fideszes politikus közölte: lesz egy részletes adóhivatali vizsgálat, ami minden kérdésre választ ad és az eredményeit is közli majd. A kormányváltók egyébként már Rogán bejelentését megelőzően vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeztek a frakcióvezető ellen, mivel luxuslakásának törlesztőrészletei, rezsije, valamint egyéb, rendszeres havi kiadásai nincsenek arányban bevallott polgármesteri és képviselői jövedelmével. Juhász Péter kijelentette, kizárt, hogy legális jövedelemből élne Rogán Antal.

A fideszes politikusnak állítólag több különböző nagy értékű karórája is van, emellett folyamatosan luxus éttermekben étkezik családjával, ahol esetenként egy reggeli akár 20-25 ezer forintba is kerülhet - tette hozzá a Milla politikusa, aki korábban arra is felhívta a figyelmet, hogy a vagyonnyilatkozatában feltüntetett Audi A3-as helyett Rogán egy jóval drágább, A6-os luxusautót használ. A frakcióvezető állítása szerint ennek az az oka, hogy az A3-as sebességváltójának meghibásodása miatt a bérbe adó cég egy másik autót bocsátott a rendelkezésére.

Ügyvédi mérlegelés kellett volna
A pénzmosás, illetve a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény értelmében számos kérdés vetődik fel Rogán Antal ingatlanvásárlásaival kapcsolatban - mondta a Népszavának egy, a politikus ügyeire részben rálátó jogász. Mint fogalmazott, az ügyvédi kamara 2008-ban az ügyvédi szabályzatban rendelkezett a jogi képviselők kötelességeiről e jogszabály nyomán.
Eszerint mérlegelni kell és szükség esetén bejelentést kell tenni, ha például az eladó vagy a vevő elfogadható magyarázat nélkül a készpénzfizetéshez ragaszkodik vagy az ingatlan vételára minden különösebb indok nélkül feltűnően eltér a helyben szokásos, közismert ártól vagy esetleg ugyanazon ingatlannak az egymást követő adásvételek során indokolatlanul, jelentősen változik az ára. Utóbbinak azért lehet jelentősége, mert sajtóhírek szerint a Rogán-lakás összértéke jóval magasabb - akár 2-300 millió forint - lehet, mint amennyit a frakcióvezető saját forrásból és hitelből fedezni tudott volna.