Előfizetés

Polgárháborúval riogatja az ukránokat Oroszország

Publikálás dátuma
2014.04.08. 20:26
Fotó: Spencer Platt/Getty Images
Oroszország arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna keleti régiójában bármilyen erőszak alkalmazása az oroszbarát helyiekkel szemben, polgárháborúhoz vezethet – jelenti a CNN. Kijev közben arra törekszik, hogy a Moszkva-barát felkelések után a három érintett városban visszanyerje az ellenőrzést.

Kijev után Donyeck és Harkov és Luhanszk is Oroszországhoz csatlakozna. A donyecki megyei oroszpárti tüntetők „népi tanácsa“ tegnap délután nagy többséggel kikiáltotta Donyeck régió függetlenségét. Az ukrán hatóságok visszaszerezték a harkovi kormányépületek feletti irányítást  a kelet-ukrajnai városban, ahol a szakadárok előző nap kikiáltották a „harkovi népi köztársaságot”. A hatóságok közlése szerint Donyeck és Luhanszk kormányépületeit is megtisztítják az azokat elfoglaló oroszbarát tüntetőktől.

Eközben - nem hivatalos közlés szerint - az amerikai haditengerészet hadihajója, az USS Donald Cook a tervek szerint legkésőbb csütörtökig a Fekete-tengerhez érkezik, részeként azoknak a legújabb amerikai katonai demonstrációknak, amelyek az aggódó kelet-európai szövetségeseknek szólnak. Ezt egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő mondta.

Április 15-én találkoznak a NATO képviselői, akik megvitatják és potenciálisan jóvá is hagyhatják a NATO ajánlásokat a további katonai intézkedésekre. John Kerry szenátor szerint az Ukrajnában a napokban lezajlott  események mögött az orosz erők és különleges ügynökök állnak, az országban kaotikus a helyzet.

Pistorius újra összeomlott, elnapolták a tárgyalást

E.É.
Publikálás dátuma
2014.04.08. 19:30
Fotó: Pool, Getty Images.
Oscar Pistorius, a "pengelábú" dél-afrikai sprinter újra összeomlott a vádlottak padján, amikor elmondta saját változatát arról, miért is lőtte le barátnőjét, az ünnepelt modellt és tévésztárt, Reeva Steenkampet. A sportoló tagadja, hogy szándékosan lőtte volna le Reevát tavaly, Valentin-nap éjszakáján.

A védelem második tanúként magát Pistoriust szólította a vádlottak padjára. A sportoló hétfőn kezdte meg vallomását, bocsánatot kért barátnője családjától. Kedden is könnyek között, szaggatottan beszélt. "Szinte észre sem vettem, máris leadtam négy lövést az ajtóra" - mondta a férfi. Pistorius azt állítja, álmából felriadva azt hitte, betörő mászott be a fürdőszobába. Sírva számolt be róla, hogy egy drága karperecet vásárolt kedvesének a szerelmesek napjára. A védőügyvéd kérésére több sms-üzenetet is felolvasott. A közönség soraiban tegnap is ott ült merev arccal az áldozat édesanyja, June Steenkamp.

Pistorius elismerte, hogy időnként veszekedtek Reevával, de szerelmesek voltak egymásba és közös jövőt terveztek. A vád azt állítja, a férfi betegesen féltékeny volt. A 27 éves sportoló tartott a betörőktől. Éjszakára a hálószoba ajtaját nem csak bezárták, hanem egy krikettütővel meg meg is erősítették. A házat riasztóberendezés védte.

A pár estéje a szokásoknak megfelelően alakult. Reeva szólt a férfinek, hogy menjen el fogat mosni. Mikor visszatért, levette a műlábait, keze ügyébe helyezte a puskáját. Hason fekve tévét nézett, de már nagyon álmos volt, a lányt kérte meg, hogy zárja be a szobát. Forró éjszaka volt. Pistorius úgy emlékezett, hogy felriadt, a nagy meleg miatt átállította a ventilátort. Ekkor hallotta meg, hogy kinyílik egy ablak. "Ez volt az a pillanat, ami mindent megváltoztatott" - mondta. Nagyon sötét volt. A férfi állítja, azt hitte, hogy a lány az ágyban fekszik. Reevát akarta védeni. Mivel ajtócsapódást is hallott, fogta a puskát és műlábai nélkül kirohant a fürdőszobához. Visszakiabált a lánynak, hogy hívja a rendőrséget.

Pistorius rövid időre kiment a tárgyalóteremből, öltönyét fehér trikóra és rövidnadrágra cserélte, hogy megmutassa, hogyan állt műlábbal, majd műláb nélkül a fürdőszoba ajtaja előtt. Rettegett attól, hogy valaki kilép onnan és rátámad. Ekkor gondolkodás nélkül leadta a négy lövést.

A bírónő többször felszólította Pistoriust, beszéljen hangosabban, de nem tudott, elcsuklott a hangja, ahogy felidézte a történteket. Védőügyvédje szünetet kért, majd a tárgyalást elnapolták.

Moszkvának nem kell uniós sertés

Publikálás dátuma
2014.04.08. 17:07
Képünk illusztráció. Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images
A Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul az Európai Unió, amiért Oroszország megtiltotta az EU-ból származó disznó és sertéshús bevitelét az országba - közölte az Európai Bizottság.

Moszkva január végén rendelte el az uniós sertések behozatalának tilalmát, miután Fehéroroszország, Litvánia és Lengyelország határvidékén négy elszigetelt esetben sertéspestist mutattak ki vaddisznókban. A döntés Brüsszel szerint az Oroszországba irányuló teljes uniós export negyedét érinti és súlyos veszteségeket okoz az uniós agráriumnak.

A Moszkvával folytatott kétoldalú egyeztetések nem hoztak eredmény, és miután a helyzet megoldódására nem lehet számítani, az EU úgy döntött, a WTO vitarendezési eljárásán belül kezdeményez hivatalos egyeztetést Oroszországgal - közölte a bizottság.