Előfizetés

Pistorius újra összeomlott, elnapolták a tárgyalást

E.É.
Publikálás dátuma
2014.04.08. 19:30
Fotó: Pool, Getty Images.
Oscar Pistorius, a "pengelábú" dél-afrikai sprinter újra összeomlott a vádlottak padján, amikor elmondta saját változatát arról, miért is lőtte le barátnőjét, az ünnepelt modellt és tévésztárt, Reeva Steenkampet. A sportoló tagadja, hogy szándékosan lőtte volna le Reevát tavaly, Valentin-nap éjszakáján.

A védelem második tanúként magát Pistoriust szólította a vádlottak padjára. A sportoló hétfőn kezdte meg vallomását, bocsánatot kért barátnője családjától. Kedden is könnyek között, szaggatottan beszélt. "Szinte észre sem vettem, máris leadtam négy lövést az ajtóra" - mondta a férfi. Pistorius azt állítja, álmából felriadva azt hitte, betörő mászott be a fürdőszobába. Sírva számolt be róla, hogy egy drága karperecet vásárolt kedvesének a szerelmesek napjára. A védőügyvéd kérésére több sms-üzenetet is felolvasott. A közönség soraiban tegnap is ott ült merev arccal az áldozat édesanyja, June Steenkamp.

Pistorius elismerte, hogy időnként veszekedtek Reevával, de szerelmesek voltak egymásba és közös jövőt terveztek. A vád azt állítja, a férfi betegesen féltékeny volt. A 27 éves sportoló tartott a betörőktől. Éjszakára a hálószoba ajtaját nem csak bezárták, hanem egy krikettütővel meg meg is erősítették. A házat riasztóberendezés védte.

A pár estéje a szokásoknak megfelelően alakult. Reeva szólt a férfinek, hogy menjen el fogat mosni. Mikor visszatért, levette a műlábait, keze ügyébe helyezte a puskáját. Hason fekve tévét nézett, de már nagyon álmos volt, a lányt kérte meg, hogy zárja be a szobát. Forró éjszaka volt. Pistorius úgy emlékezett, hogy felriadt, a nagy meleg miatt átállította a ventilátort. Ekkor hallotta meg, hogy kinyílik egy ablak. "Ez volt az a pillanat, ami mindent megváltoztatott" - mondta. Nagyon sötét volt. A férfi állítja, azt hitte, hogy a lány az ágyban fekszik. Reevát akarta védeni. Mivel ajtócsapódást is hallott, fogta a puskát és műlábai nélkül kirohant a fürdőszobához. Visszakiabált a lánynak, hogy hívja a rendőrséget.

Pistorius rövid időre kiment a tárgyalóteremből, öltönyét fehér trikóra és rövidnadrágra cserélte, hogy megmutassa, hogyan állt műlábbal, majd műláb nélkül a fürdőszoba ajtaja előtt. Rettegett attól, hogy valaki kilép onnan és rátámad. Ekkor gondolkodás nélkül leadta a négy lövést.

A bírónő többször felszólította Pistoriust, beszéljen hangosabban, de nem tudott, elcsuklott a hangja, ahogy felidézte a történteket. Védőügyvédje szünetet kért, majd a tárgyalást elnapolták.

Moszkvának nem kell uniós sertés

Publikálás dátuma
2014.04.08. 17:07
Képünk illusztráció. Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images
A Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul az Európai Unió, amiért Oroszország megtiltotta az EU-ból származó disznó és sertéshús bevitelét az országba - közölte az Európai Bizottság.

Moszkva január végén rendelte el az uniós sertések behozatalának tilalmát, miután Fehéroroszország, Litvánia és Lengyelország határvidékén négy elszigetelt esetben sertéspestist mutattak ki vaddisznókban. A döntés Brüsszel szerint az Oroszországba irányuló teljes uniós export negyedét érinti és súlyos veszteségeket okoz az uniós agráriumnak.

A Moszkvával folytatott kétoldalú egyeztetések nem hoztak eredmény, és miután a helyzet megoldódására nem lehet számítani, az EU úgy döntött, a WTO vitarendezési eljárásán belül kezdeményez hivatalos egyeztetést Oroszországgal - közölte a bizottság.

Magyarország elkerülendő

Publikálás dátuma
2014.04.08. 16:53
Fotó: Gettyimage, Dan Kittwood
Orbán Viktor újraválasztása további üzletellenes gazdaságpolitikai lépésekkel fenyeget – írta a Times kommentátora.

A magyar kormány eddigi intézkedései között van a magánnyugdíj-pénztári vagyon "lefoglalása", pénzügyi tranzakciós adó kivetése és a háztartási energiaárak csökkentése, a nagybani árszint figyelembe vétele nélkül. Mindez ártott Magyarország üzleti vonzerejének: a beruházási ráta a magyar gazdaságban alacsonyabb volt az elmúlt négy évben, mint bármely más kelet-európai EU-országban – olvasható Ian King írása a tekintélyes londoni lapban, aki szerint jobb, ha Magyarországot elkerülik a külföldi befektetők.

A The Economist kelet-európai témákra szakosodott blogrovatának írása szerint az új választási rendszer aránytalanul segíti a Fideszt. A párt 800 ezerrel kevesebb voksot kapott, mint legutóbb, de a leadott szavazatok 44,5 százalékával is valószínűleg ismét kétharmados többségbe jut. A lendület a Jobbiké, amely halkabbra vette antiszemita és romaellenes retorikáját, és "trendi", a fiatalokra összpontosító, lázadó erőként alakította újjá magát.

Magyarország lesz a legfőbb ok arra, hogy kilépünk az Európai Unióból - írta a konzervatív Telegraph cikkírója, aki szerint a magyar választásokon a különböző zászlók alatti revansista nacionalisták szerezték meg a szavazatok 65%-át , így vélhetően még többször fog masírozni a Magyar Gárda és még nagyobb lesz a nosztalgia a nyilaskeresztesek iránt. A szerző emlékeztet arra, hogy a Fidesz-kormány, miközben hatalmi koncentrációival, a média, az igazságügyi szervek  gúzsba kötésével  folyamatosan megsérti az uniós jogot, 500 ezer határon túli magyarnak adott magyar útlevelet, a "trianoni határok" jelenlegi állapotát pedig ugyanolyan politikailag vitatottnak tekinti, mint amilyen a Krím volt egy hónappal ezelőtt. A lap megszólaltatja Charles Grantet, a Center for European Reform alapítóját, aki  szerint a Jobbik félelmetesebb, mint a francia Le Pen-féle Nemzeti Front, vagy a holland Geert Wilders.  Idézi Schiff András zongoraművészt, aki a BBC-nek adott interjúban kijelentette: többé be nem teszi a lábát Magyarországra, ahol Horthy személyében egy háborús bűnöst dicsőítenek.

    
A magyar közhangulat jobbra tartását emelte ki keddi tudósításában a Háárec. Az izraeli lap magyar felmérésekre hivatkozva azt írta, hogy a magyarok egyharmada véli úgy, a zsidók uralják a világgazdaságot, de Jobbik előretörése az európai szélsőjobb általános erősödésével függ össze. A Háárec a szélsőjobboldali pártot tekinti a választás igazi nyertesnek, és emlékeztetett arra, hogy a Jobbik, amely 2018-ra a hatalomra jutást jelölte meg célként, kampányában megpróbálta elhomályosítani antiszemita ideológiáját. Üzenete elsősorban a „magyar fellendülést akadályozó” EU-val, az IMF el és a globalizációval szembeni nacionalista szembenállást hirdette. A lap szerint az a legaggasztóbb a párt sikerében, hogy népszerű a fiatalok körében, akiknek munkát és az EU-tól való elszakadást ígér, s akiket nem érdekel a cigányokkal és zsidókkal kapcsolatos rasszizmus.

A Jediót Ahronót keddi írása is elsősorban az antiszemitizmus jelenségével és a Jobbik sikerével foglalkozik a választások nyomán. A cikk szerint a magyar zsidókat aggodalommal tölti el a szélsőjobb párt erősödése. Az egyik megszólaló szerint elsősorban a többi pártból való kiábrándultság és a fásultság, nem pedig a szélsőjobb üzeneteinek támogatása okozta erősödésüket. Verő Tomi rabbi hangjuk parlamenti erősödésétől és a zsidók nagyobb arányú kivándorlásától tart.

A jeruzsálemi Héber Egyetem antiszemitizmus-szakértője nem számít változásra a zsidók helyzetében a választások után, mivel a Fidesz továbbra is képes a Jobbik nélküli kormányzásra, a magyar zsidó vezetés hagyományosan alkalmazkodik a megváltozott helyzethez, és kész az együttműködésre a mindenkori kormányzattal.