Busa Pista és a Slam Poetry - Költészet napja

Publikálás dátuma
2014.04.09. 17:44
Fotó: Facebook
Párhuzamosok a végtelenben címmel, a tavalyi sikeres corvintetős rendezvény után idén is slam poetry-estet rendeznek április 11-hez kapcsolódva, ezúttal a költészet napja előestéjén. Pénteken in memoriam József Attila címmel tartanak előadást a költészet napja alkalmából a József Attila Színházban. 

A meghívott fellépők többsége olyan műfajban fog írni és előadni, amelyben nem szokott. Slammer lesz Babiczky Tibor költő, Busa Pista felidézi a Slam Poetry Budapest versenyeinek időszakát, rapet ír Kemény Zsófi és Dunajcsik Mátyás költő, a slammer Gábor Tamás Indiana és Süveg Márk Saiid (Akkezdet Phiai) pedig verset - közölték a szervezők az MTI-vel.

A csütörtök esti fellépők között lesz még a Corvintetőn Simon Márton, Závada Péter, illetve a BoCSiOn, vagyis Csider István Zoltán, Horváth Kristóf Színész Bob és Pion István.

A költészet napján, pénteken délután a József Attila Színház művészei az 1905. április 11-én született költőre emlékeznek egy különleges előadás keretében

Szabó Zoltán Attila író, költő, a Nyugat Plusz folyóirat főszerkesztője állította össze a programot. Az előadásban egy, a fiát féltő házaspár szemszögéből ismerheti meg a közönség a költőt. A házaspárt Kocsis Judit és Újréti László játssza, a betoppanó vendéget, Áron bácsit pedig Láng József alakítja. 

A színház igazgatója, Nemcsák Károly ez alkalommal a Talán eltűnök hirtelen című verset mondja el. József Attila remekműveit mellette Fehér Anna, Rékasi Károly, Létay Dóra, Pataki Szilvia, Katona János és Zöld Csaba tolmácsolja. Április 14-én, hétfőn a Legendák nyomában című sorozatban szintén József Attiláról lesz szó, míg a színház és az Újnyugat Irodalmi Kör közös irodalmi szalonjának következő részében, május 7-én a prózaíró Ottlik Gézáról szóló zenés irodalmi emlékezésre várják az érdeklődőket.

Szerző
Frissítve: 2014.04.09. 17:56

A Fehérvár esélyes, de nem veszi félvállról a visszavágót

A Fehérvár KC női kézilabdacsapatánál tudják, hogy a múlt szombati idegenbeli győzelemnek köszönhetően esélyesebbek a dán Esbjergnél az EHF Kupa elődöntős párharcának visszavágóján, amelyet ezzel együtt komolyan vesznek.

Pal Oldrup Jensen vezetőedző a csapat szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, a múlt szombati 25-24-es siker ellenére úgy kezelik a szombat este 20.00 órakor kezdődő meccset, mintha egyenlő lenne az állás. "Dániában kétségtelenül elértük, hogy nagy esélyünk legyen a továbbjutásra, a képlet a mostani találkozón egyszerű: amelyik csapat nyer, az jut a döntőbe" - jelentette ki a magyar gárda norvég szakvezetője. Hozzátette, fontos, hogy megvalósítsák azt, amit az első összecsapáson, azaz a hatékony támadások mellett fegyelmezett védekezéssel és kimagasló kapusteljesítménnyel nehezítsék az ellenfél dolgát.

Siti Bea másodedző azt emelte ki, hogy a visszavágón az akciókat nyugodtan kell befejezniük a játékosoknak, majd gyorsan kell visszarendeződniük a védekezésbe, hogy megakadályozzák a dán együttes kontratámadásait. Balássi Imre, a klub ügyvezetője emlékeztetett rá: a szezon előtt azt tűzték ki célul, hogy a bajnokságban, valamint a hazai és a nemzetközi kupában is a négy közé kerüljenek.

"A hazai kupában ezt nem sikerült elérnünk, a bajnokságban pedig az 5-8. helyért játszunk, a célunk természetesen az ötödik pozíció megszerzése" - mondta Balássi Imre, s hozzátette, az EHF Kupa az egyetlen sorozat, amelyben még megvalósíthatják az álmaikat. "Tudjuk, hogy esélyesnek számítunk, de semmit sem akarunk elkiabálni, az Esbjerg nagyon jó ellenfél, nem véletlenül szerepel a dán bajnokság élgárdái között" - szögezte le.

Szerző
Témák
visszavágó

Schuminak újra kell tanulnia mindent

Publikálás dátuma
2014.04.09. 17:19
Fotó: Getty Images
Hosszú, nehéz és küzdelmes út vezet Michael Schumacher felépüléséig – persze a hétszeres világbajnok Forma–1-es legendának előbb fel kell ébrednie a mesterséges kómából - írja a Blikk.

A korábbi autóversenyző a december 29-én történt franciaországi síbalesete és agyműtéte óta immár 100 napja fekszik a grenoblei kórházban, menedzsere tájékoztatása szerint pozitív változás, hogy a volt pilóta reagál az őt érő ingerekre. Ám ha újra tudatánál lesz, akkor is kiderülhet, hogy maradandó károsodást szenvedett, miként az is előfordulhat, szinte mindent újra kell tanulnia.

A német napilap, a Bild arról ír, ébredés után sem tud majd rögtön megfelelően mozogni, mivel a folyamatos fekvés miatt az izomzata legyengült, gondjai lesznek a rugalmassággal, a koordinációval, így gyógytornász foglalkozik majd vele. Sok betegnek a járáson kívül akár a nyelés, az írás, az olvasás is problémát jelenthet, tehát mindaz, ami egy egészséges férfinak vagy nőnek teljesen hétköznapi, természetes.

A teljes cikket itt olvashatja.

Szerző