Előfizetés

Tőkés is befutó helyen a Fidesz listáján

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke a kormánypártok listavezetője az európai parlamenti (EP-) választáson. A politikus szerint tíz-tizenkét mandátum megszerzésére van esélyük a májusi szavazáson.

A névsort ismertető Szájer József fideszes EP-képviselő a Fidesz országos választmányának csütörtöki ülése után tartott sajtótájékoztatón elmondta: a 63 tagú listán Pelczné Gáll Ildikót - aki az elmúlt években is Brüsszelben politizált - ő követi a második helyen, majd Tőkés László, Deutsch Tamás, Gyürk András, Gál Kinga, Schöpflin György és Erdős Norbert következik.

Őket követi Kárpátalja és Vajdaság képviselője - akiket később neveznek meg -, majd a 11. helyen Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) elnöke, a 12-en pedig Hölvényi György szerepel.

A sorban utánuk áll Dömötör Csaba, Hidvéghi Balázs, Tóth Edina, Rákossy Balázs, Csóti György, Szemerkényi Réka, Király Nóra, Pálffy István, majd a 21. helyen a Felvidék - szintén a későbbiekben megnevezendő - képviselője. Emlékeztetett, Magyarország 21 képviselőt delegál az EP-be. A Fidesz-KDNP listája ennek háromszorosát, 63 nevet tartalmaz - benne a szövetséges szervezetek politikusaival -, a végén Orbán Viktor miniszterelnökkel, Fidesz-elnökkel.

Szájer József azt mondta, számításaik szerint a jelenlegi 14 Fidesz-KDNP-s EP-képviselő fele befutó helyen szerepel a névsorban, amelyet a határon túl élő magyarságot is képviselő, a magyarság összetartozását jelképező nemzeti listának nevezett.

Az EP-képviselői tapasztalattal nem rendelkező jelöltek közül Erdős Norbert jelenleg Békés megye kormánymegbízottja, Hölvényi György az egyházügyekért felelős államtitkár, Dömötör Csaba korábban az Európai Néppárt ifjúsági szervezetét vezette, Hidvéghi Balázs, Csóti György fideszes, Pálffy István pedig KDNP-s országgyűlési képviselőként dolgozott az elmúlt években. Tóth Edina már volt EP-képviselőjelölt, korábban pedig a Fidelitas országos alelnöki posztját is betöltötte. Rákossy Balázs a nemzetgazdasági tárcát vezető Varga Mihály kabinetfőnöke, Szemerkényi Réka a miniszterelnök biztonságpolitikai főtanácsadója, Király Nóra pedig a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős koordinátora.

Szájer József az EP-be delegált magyar kormánypárti politikusok feladataként határozta meg, hogy világossá tegyék: Magyarország nem egy gyarmat, hanem egy önálló ország, amely büszke saját cselekedeteire és hagyományaira, ugyanakkor teljesíti az EU-s együttműködésből fakadó kötelezettségeit, "hiszen a klubnak tagjai vagyunk". "Nem fogjuk hagyni, hogy Magyarországot az EP-ben bárki is lejárassa", és hogy veszélyeztessék a magyar fejlesztési forrásokat - nyomatékosította.

Pelczné Gáll Ildikó azt mondta, tíz-tizenkét fideszes mandátum megszerzését tartja reális célkitűzésnek a májusi voksoláson. Ezt eddigi teljesítményükkel és a múlt vasárnapi országgyűlési választás eredményével magyarázta, utóbbiról úgy fogalmazva: a választók egyértelmű felhatalmazást adtak arra, hogy a kormánytöbbség folytassa munkáját. Az április 6-i voksoláson a szavazók emellett nemet mondtak a gyűlölködésre és a kilépésre az Európai Unióból - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a jövőben is határozottan akarják képviselni a magyar érdekeket az EP-ben, meg fogják védeni a rezsicsökkentést és a magyar földet. Mint fogalmazott, semmilyen diktátumot nem fogadnak el az Európai Bizottságtól, "nem tekintjük az Európai Bizottságot Magyarország kormányának".

Kiemelte azt is, a nemzeti lista alkalmas arra, hogy a határon túli nemzetrészeket, Kárpátalját, Erdélyt, Vajdaságot, a Felvidéket és a diaszpórát is képviselje.

Erdélyt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke képviseli - akinek jelöltségéről egyeztettek a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) is -, a nyugati magyarságot Schöpflin György, Kárpátalja, Vajdaság és a Felvidék esetében pedig arra kérték fel a választmányt, hogy vegyék fel a kapcsolatot ezekkel a határon túli nemzetrészekkel, és onnan nevezzenek meg majd politikusokat a listára.

Pelczné Gáll Ildikó és Szájer József tájékoztatása szerint hét jelenlegi Fidesz-KDNP-s EP-képviselő, Glattfelder Béla, Bánki Erik, Járóka Lívia, Hankiss Ágnes, Surján László, Bagó Zoltán és Őry Csaba nem folytatja munkáját Brüsszelben, közülük van, aki Magyarországon politizál majd a továbbiakban.

Kérdésre közölték, a választmányi ülésen a magyar uniósbiztos-jelölt személyével nem foglalkoztak.

Szivós Márton: nem beteg vagyok, csak sérült

Publikálás dátuma
2014.04.10. 11:34
Szivós Márton. 2013 augusztus 01 Spanyolország, Barcelona. Vb-elődöntő Magyarország és Horvátország között. Fotó: David Ramos /
Szivós Márton feltétlenül szeretne ott lenni a nyári, budapesti vízilabda Európa-bajnokságon, de csak a hat hét múlva sorra kerülő vizsgálaton dől el, tényleg játszhat-e az Eb-n. A 32 éves, világbajnok pólós, akit múlt pénteken kezdődő szívinfarktus miatt meg kellett műteni, de szerdán már kijöhetett a kórházból, a kilátásokról az m1 reggeli műsorában beszélt. A telefonos interjúban elmondta, hogy jól van, bár most gyógyszereket szed, de semmi különleges odafigyelést nem igényel az állapota, ugyanúgy csinálhat mindent, csak edzenie nem szabad. 

Hozzátette, hogy következő lépésként jövő csütörtökön vár rá egy vizsgálat, ekkor megmondják, hogy az úszóedzéseken milyen tartományban mozoghat a pulzusa. Ezt kell tartania körülbelül egy hónapon keresztül. A hatodik hét végén lesz egy nagyobb vizsgálat, ott dől el, van-e esélye arra, hogy a válogatott bő keretében elkezdhesse a felkészülést a júliusi Európa-bajnokságra, vagy még várnia kell.

"Komolyabb dolog volt, de úgy tekintek rá, mint egy sérülésre, s nem úgy, mint egy betegségre. Hála istennek sikeres volt a katéterezés, az orvosok megoldották a problémát - jelentette ki. - Egy cél van a fejemben: szeretnék ott lenni az Európa-bajnokságon. Ehhez előtte nyilván zöld utat kell, hogy kapjak. Én úgy készülök, hogy a legjobb állapotban legyek az Eb-re."

A kontinensviadalt július 14. és 27. között rendezik a Margitszigeten.

Kizárták, hogy robbanás történt volna Kaczynski gépén

Ma négy éve, hogy egy katyni megemlékezésre tartva, az oroszországi Szmolenszknél lezuhant a lengyel elnöki különgép, fedélzetén Lech Kaczynski köztársasági elnökkel és a kíséretében lévő 95 emberrel. Kormánytagok, magasrangú katonák, egyházi vezetők veszítették életüket a tragédiában. Varsóban a negyedik évforduló előtt hivatalosan ismét igyekeztek cáfolni a továbbra is burjánzó összeesküvés-elméleteket.

A varsói katonai főügyész kizárta annak lehetőségét, hogy robbanás történt volna az elnöki gépen. Ireneusz Szelag ezredes hét eleji sajtóértekezletén mintegy 1300 oldalas dokumentációt mutatott be, a rendőrség törvényszéki laboratóriuma szakértőinek összefoglaló jelentését. Mint elmondta, a laboratórium több mint 700 mintát vizsgált meg, s semmiféle nyomát nem találta robbanóanyagnak a TU-154-es gép maradványain. „Szakértőink korlátlan hozzáférést kaptak a katasztrófa helyszínéhez, s a raktárhoz, ahol a roncs összegyűjtött darabjait tárolták” – emelte ki a katonai ügyész. Megerősítette, hogy sem a roncsokon, sem az áldozatok tetemén, sem a zuhanás helyszínén, sem az ott talált tárgyakon nem tudtak kimutatni robbanóanyag-maradványokat.

Máig nem hajlandó a hivatalos verziót elfogadni az elhunyt elnök ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke. Az ellenzéki párt helyettes vezetője, Antoni Macierewicz azonnal nyilatkozatban kérdőjelezte meg a törvényszéki szakértők megállapításait. Korábban az oroszországi vizsgálat eredményeit sem fogadták el. Kaczynskinak meggyőződése, hogy Putyin orosz elnök és Donald Tusk lengyel kormányfő takargatja a teljes igazságot. Macierewicz szerint elölről kellene kezdeni a nyomozást, s azt állította, új tények közzétételére készül.

Táplálja a találgatásokat, hogy Oroszország négy év elteltével sem adta át Lengyelországnak a gép fekete dobozait. A vizsgálat hivatalosan továbbra sem zárult le. Valószínűsítik, hogy a rossz időjárás, a kivilágítatlan repülőtér, a pilóta hibája, az irányítótorony elégtelen információi, a lengyel elnök környezetéből a pilótára gyakorolt nyomás (időben oda akartak érni a katyni megemlékezésre) egyaránt hozzájárulhatott a tragédiához.