Előfizetés

Egyenlőtlen bánásmód hatóság

V. T. R.
Publikálás dátuma
2014.04.16. 08:00
A parasportolókat ismét átverte a MOB, holott a világversenyeken sorra bizonyítanak FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A Magyar Olimpiai Bizottság vezetésének döntése értelmében a sportolók felkészülését célzó Gerevich-ösztöndíj egymilliárdos összegéből a fogyatékos szekció mindössze 28 millió forintot kap. A Magyar Paralimpiai Bizottság a méltatlan összegnek elosztását nem vállalta, inkább nyílt elnökségi ülésen tárgyalta meg a kialakult helyzetet.

A Magyar Paralimpiai Bizottság múlt csütörtökön nyílt elnökségi ülést tartott. A szervezet vezetése úgy gondolta, a Gerevich-ösztöndíj körül kialakult botrányt akkor tudja elkerülni, ha nyílt kártyákkal játszik, s meg sem próbálja elvinni a balhét a MOB helyett.

Az ugyebár ismert tény, hogy a hazánk legeredményesebb olimpikonjáról, a hétszeres aranyérmes vívóról elnevezett ösztöndíjat azzal a céllal hozták létre, hogy "megfelelő anyagi feltételeket biztosítson sportolóink, valamint a felkészítésüket végző sportszakembereink zavartalan és magas szintű sporttevékenységéhez".

Az idén az állam ezen a csatornán - s technikailag a MOB-on keresztül - cirka 1 milliárd forintot oszt szét. Ebből egyik tagszervezete, a paralimpiai szövetség 64 millió forinttal szeretett volna részesülni. Ebből maximum 1-1,5 százezer forinttal tudják támogatni azokat a sportolókat, akik hazánknak az elmúlt években megannyi világsikert szereztek.

Sors Tamás paralimpikon úszó, aki Londonban mindhárom színű éremből szerzett egyet, a Gerevich-támogatás ellenére sem dúskál a javakban; miként a párbajtőröző Krajnyák Zsuzsanna sem, aki szintén három éremmel zárt az angol fővárosban.Viszont a MOB arra a megállapításra jutott, hogy a 64 millió forint indokolatlanul sok pénz, az MPB elégedjen meg 28 millióval.

Mindezt alig két évvel azok után, hogy a paralimpikonok az előzetes várakozást messze felülmúlva 14 éremmel (2 arany, 6-6 ezüst és bronz) tértek haza az ötkarikás játékokról. Erőfeszítéseik hálája gyanánt a remélt összeg töredékét kellett volna felosztaniuk. Az MPB vezetése ezt a feladatot nem vállalta, emiatt tartotta legutóbbi elnökségi ülését nyílt ajtók mögött.

Sportolók, edzők, sportvezetők egyaránt részt vettek az eseményen. Gömöri Zsolt, a szervezet első ember lapunknak elmondta: 2013 utolsó negyedévében 16 millió forintban részesültek, ebből kifolyólag abban a hiszemben voltak, hogy erre az összegre 64 milliót kapnak majd.

Ebből a summából 72-74 fogyatékos sportoló felkészülését, illetőleg az edzőik munkáját segítették volna. Összesen mintegy 90 embert. Ez a szám már csak azért is figyelemre méltó, mert Londonban 33 paralimpikon vett részt… Akad, aki csupán 20 ezer forintot kap havonta, a legtöbb pénzt pedig a legeredményesebbek vihetik haza, mintegy 150 ezer forint körüli összeget.

Gömöri szerint a legfőbb probléma abból áll, hogy nem zajlott előzetes egyeztetés a MOB és az MPB között. A múlt heti elnökségin részt vette Bartha Csaba, a MOB sportigazgató-helyettese is, aki elismerte: a Gerevich-ösztöndíj idei felhasználásának előkészítése során hiba volt az MPB-t kihagyni az egyeztetésekből.

Megígérte, saját hatáskörében mindent megtesz a helyzet megnyugtató rendezéséért. Az elnökség egyúttal elfogadta azt a javaslatot, miszerint kezdeményezik a Gerevich-ösztöndíj rendszerének átalakítását.

Az elnökségi ülésen egyébként Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára rámutatott: a magyar kormány minden eddiginél nagyobb összeggel támogatja ugyan a sportot, az elosztásába azonban nem szól bele.

Így történhetett meg, hogy a Magyar Triatlon Szövetség vezérkara felajánlotta, az egyik tehetséges paratriatlonos felkészülését saját büdzséjére támogatja - ám ezt a MOB-ban megvétózták. Hogy miért?  Talán mert a szövetségben is az a divat, mint a nagypolitikában: aki döntési helyzetben van, úgy hiszi, mindenkinél mindent jobban tud.

Felülről jön az utasítás, mit sem törődve egyeztetéssel, ésszerűséggel, alapvető értékekkel. Mi más magyarázat volna például arra, hogy egyetlen paralimpiai tréner sem került be a kiemelt edzői program 160 támogatottja közé? Jóllehet ennek semmiféle jogszabályi akadálya nincsen.

Utóbbi program nem a Gerevich-ösztöndíj büdzséjét terheli, mindenesetre a MOB diszkriminálását jól jellemzi. És ez nem csupán ritka kivétel: az MPB öt év alatt képtelen volt elérni, hogy a Nemzeti Utánpótlás Programba legalább egyetlen fogyatékos sportoló felvételt nyerhessen…

Vagy vegyük azt: a MOB a sportegészségügyi feladatok ellátására 82 millió forintot fordít. A fogyatékos sportolók esetében hatványozottan fontos volna az egészségügyi ellátás támogatása, ehhez képest különösen méltánytalan bánásmódban részesülnek: ennek az összegnek a töredékét kapják ezen a címen.

Gömöri elmondta: a parasportolók körében mind nagyobb a felháborodás, többen fontolgatják, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulnak, amely szervezet minden bizonnyal nekik adna igazat. Félő viszont, hogy egy efféle döntés olyan földindulásszerű változásokat generálnának, amelyeknek a következményeit megjósolni sem lehet.

Meglehet, a sportolók - az átmeneti időszak során - jó ideig, akár éveken (?) át lemaradnának a legfontosabb világversenyekről. Gömöri szerint a múlt heti döntéssel épp azt akarták elérni, hogy legalább időt nyerjenek, hátha addig sikerül dűlőre jutni a MOB-bal.

C. Ronaldo nem játszik a döntőn

Publikálás dátuma
2014.04.16. 07:58

A Real Madrid még nem tett le a triplázásról szőtt álmairól, a Barcelonának viszont már csak a kupa maradt, de ha elnyerné ma este, Valenciában a királyi gárda elől, szezonját azzal se mentené meg, s vélhetően trénerét, Gerardo Tata Martinót se marasztalná. 

A Spanyol Kupa 21.30 órakor kezdődő fináléja (Tv: DigiSport1) talán nem lesz annyira izgalmas és látványos, mint a felek március 23-i bajnokija volt, amikor a katalánoknak a fővárosban feltétlenül nyerniük kellett, hogy életben tartsák álmaikat (végül 4-3-ra győztek), viszont biztosan érzelemdús lesz, s a klasszikusok eleve, mindig, minden körülmények közepette: különlegesek.

Most leginkább azért, mert a Barcelona néhány nap alatt elbukott előbb a Bajnokok Ligájában (2-1-es összesítéses búcsú az Atlético ellen), aztán a bajnokságban (1-0-s kudarc Granadában), a szurkolók kikezdték a csapat legnagyobb sztárjait ugyanúgy, mint az argentin trénert, mindemellett a klubot súlyos FIFA-büntetés fenyegeti (kizárás az átigazolási időszakból), Sandro Rosell elnök belebukott Neymar megvásárlásába (szabálytalan pénzügyi machinációk beiktatása nyomán), úgyhogy a nemrég még ünnepelt együttes vízválasztó naphoz érkezett.

Carles Puyol csapatkapitány a tegnapi sajtótájékoztatón hangoztatta, a komplett keretet nem lehet lecserélni, egyébként pedig teljes mellszélességgel kiállnak edzőjük mellett. Utóbbi kijelentésével arra a hírre reagált, miszerint a játékosok elveszítették bizalmukat mesterükben, amiből egyesek máris azt a következtetéseket vonták le, hogy Martino ezért sem akarja kitölteni az egyéves, ám a nyáron további egy évvel meghosszabbítható szerződését.

A szakemberrel a gárda tavaly mindössze egy meccset veszített, az idén meg már ötöt, a mai meccsre két 1-0-s vereséggel hangolt. "A korábbi két klasszikuson nem lehetett kupát nyerni, a mostanival igen. Mindent megteszünk, hogy elhódítsuk" - nyilatkozta a tréner.

A másik oldalon is vannak bajok, igaz, másmilyenek. Cristiano Ronaldo sérült. "Távolléte mindannyiunkat motivál majd" - állította Carlo Ancelotti edző, akinek annyival könnyebb a helyzete, hogy reális esély mutatkozik még a bajnoki cím elnyerésére, és együttese áll még a BL-ben is. A diadal a Barcának "létkérdés", a Realnak viszont azért is fontos, mert lökést adhat a szezon hajrájára. A tét, meglehet, nagyobb, mint ahogy elsőre látszik.Főleg a Barcának…

Tagadták bűnösségüket

Tagadta bűnösségét K. Zoltán és L. Mátyás első-, illetve másodrendű vádlott a tegnap megkezdődött újabb bundaügy első tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken. A vád szerint K. Zoltán és 20 társa alkalmanként és személyenként 1000-10 000 euró közti vesztegetési pénzért befolyásolta magyar labdarúgó bajnoki és ligakupa-mérkőzések eredményét, a gólok számát 2008 és 2010 között.

Tegnap a más, hasonló ügyben előzetes letartóztatásban lévő első- és másodrendű vádlott tagadta a vádakat. K. Zoltán elsőrendű vádlott kérdésekre nem kívánt válaszolni, pár perces, előre megírt és felolvasott vallomása szerint az "ügyészség boszorkányüldözésének áldozata".

Szóvá tette, hogy a nyomozás során egyesek furcsa módon elkezdtek emlékezni, gyanúsítottakból pedig tanúk lettek. A volt labdarúgó nem vitatta, hogy köze van a labdarúgáshoz, sokat fogadott, és ennek kapcsán felvette a kapcsolatot játékosokkal is, de nem próbált meg befolyásolni senkit.

"Fogadási csalásban soha nem vettem részt" - hangsúlyozta K. Zoltán, aki ellen ilyen vádak alapján összesen három büntetőper van folyamatban, továbbá egy nyomozásban is hasonló cselekményekkel gyanúsítják. L. Mátyás másodrendű vádlott elmondta, hogy a vádbeli időszakban 4-5 év alatt 100 millió forintos nagyságrendű jövedelemre tett szert legális fogadásokból.

A másodrendű vádlott az egyik vádpont kapcsán azt fejtegette, hogy a telefonbeszélgetésben elhangzó vesztegetési ajánlatot viccnek tekintette, de ha - mint mondta - ez bűncselekmény, ennyit elismer. A bíró jelezte, hogy a bizonyítás későbbi szakaszában sor kerülhet a rögzített beszélgetés meghallgatására.

Arra a bírói kérdésre, hogy "Önnek, mint sportolónak mennyire volt fontos a játék tisztasága?", L. Mátyás úgy válaszolt: "Nekem lényeges volt." L. Mátyás ellen is több büntetőeljárás folyik bundaügyek miatt. A vádlottak közül többnél is a vádbeli minősített vesztegetésért a törvény szerint akár tíz évnél hosszabb szabadságvesztés is kiszabható.