Bajnai: hajtsunk fejet az áldozatok előtt

Az áldozatok előtti főhajtásra és az emlékezésre szólított fel a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján publikált blogbejegyzésében Bajnai Gordon. 

Az Együtt-PM vezetőjének megfogalmazása szerint a holokauszt, amelynek során több mint félmillió honfitársunkat pusztították el, az egész magyar nemzet tragédiája. A német megszállás ténye korántsem menti fel a magyar államot a történelmi felelősség alól, hiszen zsidó honfitársaink összegyűjtése és deportálása a magyar állami szervek hathatós közreműködésével történt - folytatja bejegyzésében Bajnai Gordon.  

Egyúttal kijelenti: ezt nem szabad elfeledni akkor, amikor a kormány egy olyan emlékművet akar "ránk erőltetni", mely a magyar államot igyekszik felmenteni e felelősség alól. A volt miniszterelnök arra szólít fel, hogy az emléknapon hajtsanak fejet az áldozatok előtt, emlékezzenek és ne felejtsék el őket soha. Arra kér, hogy emlékezzenek azokra a hősökre is, akik életüket kockáztatták, hogy másokat megmentsenek, rájuk legyünk büszkék - folytatja. Hozzáteszi: de ne feledjék soha a bűnösöket sem, "emlékezzünk, hogy nemzeti tragédiánk soha ne ismétlődhessen meg".

Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. Az 1941-es népszámlálás alapján - a revíziós lépések után megnövekedett területű országban - 725 ezer izraelita élt. Kétharmaduk meghalt a munkaszolgálat, a deportálások, a tudatos népirtás nyomán. A vidéki zsidóság gyakorlatilag teljesen megsemmisült, a Budapesten élők közül mintegy 100 ezren menekültek meg.

Szerző

Tarlós is felelős a trolibusztenderért - Az MSZP szerint

Az MSZP szerint Tarlós István főpolgármester elkeni saját felelősségét a trolibusztenderben, miközben neki is van része abban. Erről az MSZP fővárosi frakcióvezető-helyettese beszélt budapesti sajtótájékoztatóján.

Tüttő Kata azt mondta, hogy a mostani trolibusztendernél 3,4 milliárd forint a tét, annyi, mint egy felcsúti stadion ára, de a pályázat kudarcáért senki sem vállalja a felelősséget. Szerinte kakaskodás zajlik Tarlós István és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetője között, és ha mégis lesz személyi konzekvenciája a trolibusztendernek, az csak azért lesz, mert a vitának "az erősebb kakas véget fog vetni".

Tüttő Kata emlékeztetett arra, hogy a BKK igazgatóságában érdemi változások voltak, a főpolgármester a saját két delegáltját is beültette, akik támogatták ezt a közbeszerzési eljárást. A felelősség tehát osztott - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy arról nem beszél senki, hogy a késlekedés, a dilettantizmus miatt elveszett támogatást ki fizeti ki. Az ellenzéki politikus azt mondta, a fővárosban az elmúlt három évben számos közbeszerzés ért csúfos véget, Budapest és a fővárosi tulajdonban lévő közműcégek vezetését több mint hetven ügyben marasztalta el a Közbeszerzési Döntőbizottság. Ez több tízmillió forint bírságot, igazgatási díjat, perköltséget jelent - jegyezte meg.

Tüttő Kata elmondta, a BKK és a BKV nem is listavezető, hanem a második a listán, a közterület-fenntartó a rekorder. Kifejtette, a közlekedési cégeket együtt 15 ügyben marasztalta el a testület. Kitért arra, hogy több beruházás is csúszik, a budai fonódó villamosok, a midibusztender, az 1-es és a 3-as villamosberuházásnál pedig a kormány segítette ki a BKK-t. Véleménye szerint Magyarországon a közszférába soha senki semmiért nem felel. Következmények nélkül lehetett kizsarolni nyugdíj-megtakarításokat, majd el lehetett azt tőzsdézni; ebben az országban lehet 3500 fős stadiont építeni egy 1800 lakosú településen, miközben négymillióan élnek mélyszegénységben - hozta példaként.

Szerző

Nem döntött az Alkotmánybíróság a Takarékbankról

Elhalasztotta a döntést az Alkotmánybíróság az Országos Takarékszövetkezeti Szövetségnek (OTSZ) a takarékszövetkezetek integrációjával kapcsolatos tavaly júliusi beadványáról, ezzel elhárulhat az akadály a privatizáció elől - értesült a Napi Gazdaság.

A lap szerint a testület keddi teljes ülésén szerepelt a téma, de döntés nem született. Az OTSZ a szövetkezetek tulajdonosi jogainak korlátozását, valamint az ehhez szükséges alkotmányos feltételek hiányát sérelmezte, mondván, diszkriminatív a törvény, és sérti a vállalkozás szabadsága mellett a tisztességes gazdasági verseny elvét is, ellehetetlenítve a takarékok jogorvoslati lehetőségeit.

Azóta az állam értékesítette a Takarékbank többségi tulajdonát néhány takarék, ezekhez kötődő magánszemélyek és 25 százalékban az FHB tulajdonában lévő Magyar Takarék Zrt. számára. A Fővárosi Törvényszék viszont április 18-áig megtiltotta a részvények tényleges átruházását, ugyanis ekkor tárgyalnak egy még korábban indult, a Takarékbank tőkeemelésével kapcsolatos ügyet.

Szerző