A DK megvizsgálná a támogató aláírások hitelességét

A Demokratikus Koalíció beadvánnyal (DK) fordul a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), mert szerintük a testületnek a támogató aláírások hitelességét is vizsgálnia kellene a májusi európai parlamenti (EP) választás kapcsán.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető elnöke szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: tizenegy párt adta le előző nap az európai parlamenti választáson való induláshoz szükséges húszezer támogató aláírást. Köztük olyan pártok is vannak, amelyeknek az április 6-i választáson még szavazatból is kevesebb mint tízezret, illetve alig másfél ezret sikerült összegyűjteniük.

Mint írta, tekintettel a választási eljárás új szabályaira, az induláshoz szükséges támogatással a korábbinál összehasonlíthatatlanul könnyebb visszaélni. Az ellenzéki politikus szerint alapos a gyanú, hogy az országgyűlési választáson országos listát állító 18 párt némelyikének is ilyen manipuláció eredményeként sikerült az ahhoz szükséges húszezer támogató aláírást megszereznie.

A Demokratikus Koalíció ezért beadvánnyal fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz, jelezve, hogy a választás tisztasága érdekében mindenképpen fontos lenne elkerülni, hogy olyan pártok kerülhessenek a szavazólapra, amelyek ennek a törvényben előírt minimális feltételeit sem tudták teljesíteni.

A több mint 45 ezer támogató aláírást leadó párt arra kérte ezért a bizottságot, hogy a listák hitelesítésénél vizsgálja meg azt is, vannak-e visszaélésekre utaló körülmények, például feltűnő egyezések a korábban leadott országgyűlési képviselői ajánlólistákkal, és amennyiben talál ilyet, járjon el kellő szigorral - olvasható a közleményben.

Szerző

Tényleg csak a Fidesz?

Csúfos kudarcba fulladt az új lakások építéséhez és vásárlásához igénybe vehető lakásépítési hozzájárulás (szocpol) tavalyelőtti újbóli bevezetése: a kormány várakozásánál jóval kevesebb igénylés futott be. Éppen úgy, ahogy a gyed extra esetében is - írja közleményében az MSZP.

Bangóné Borbély Ildikó szerint "mindez jól mutatja, hogy Orbánéknak fogalmuk sincs a valóságról, az emberek valós pénzügyi helyzetéről. Mézesmadzagot lóbálnak, de messze az emberek feje fölött.

"Ahhoz, hogy valaki lakásépítési támogatást kérjen, önerővel kellene rendelkeznie. Ám mivel a kormány kiüríti a pénztárcákat, az emberek nem tudnak miből lakásra költeni. Ahhoz, hogy valaki igénybe vehesse a gyed extrát, munkahelyek kellenének, ám a kormány képtelen valódi munkahelyeket teremteni, így ez a program is bukásra ítéltetett" - írja közleményében a párt elnökségi tagja.

"A kétharmad sosem arra kellett Orbánnak, hogy az emberek érdekében kormányozzon, kizárólag arra, hogy saját diktatúráját kiépíthesse, saját embereit kifizethesse - zárja sorait Bangóné Borbély Ildikó.

Szerző

Bajban lenne Európa az orosz gáz nélkül

Súlyos fennakadásokat okozna Európa gazdaságában, főleg az ipari szektorokban, ha az ukrajnai válság miatt leállna az Európai Unióba irányuló orosz földgázexport - állapítja meg szerdai helyzetértékelésében a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett tanulmánya kimutatja, hogy Oroszország tavaly 145 milliárd köbméter földgázt szállított Európába. A Fitch szakértői szerint ekkora mennyiséget nagyon nehéz lenne más forrásokból pótolni.

Az európai földgáztermelés növelése és pótlólagos földgázmennyiség beszerzése Észak-Afrikából az orosz exportnak csupán a töredékét helyettesíthetné.

Szintén csekély mennyiség lenne remélhető a cseppfolyósított földgáz (LNG) importjából, mivel Európa földgázigénye a világ teljes LNG-termelésének felével egyenlő, ráadásul a világszerte előállított cseppfolyósított földgáz zöme le van kötve hosszú távú szállítási szerződésekkel - áll a Fitch Ratings szerdai elemzésében.

Szerző